Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Iglu Šport3. kolo SHS otvorenog prvenstva u lednom penjanju u Domžalama

ponedjeljak, 25.11.2019.

U subotu, 16. studenog 2019. godine, karavana za penjanje po ledu otputovala je na sjever, na posljednje od tri SHS otvorenog prvenstva u ledenom penjanju. Natjecanje, koje se održalo na atraktivnom penjačkom zidu u Domžalama, organizirala je alpska sekcija PD Domžale, a finalno natjecanje ovogodišnjeg otvorenog SHS kupa u ledenom penjanju vodili su veliki ljubitelji penjačkog sporta Jasna i Andrej Pečjak. Smjer je postavio hrvatski reprezentativac, trener i sudac penjanja na ledu, Mario Musulin, koji se zbog ozljede nije mogao natjecati u ovogodišnjem natjecanju. Ocjenjivački tim činili su Branko i Breda Ivanek (AO APD Kozjak) i Danijela Babović iz Srbije.

Natjecanje je još jednom bilo rekordno, na njemu je sudjelovalo čak 10 natjecatelja i 18 natjecatelja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Mario Musulin je pripremio 5 kvalifikacijskih smjerova koje su natjecatelji morali popeti redoslijedom s desna na lijevo. Za svaki su imali 2 minute. Tijekom uspona pružen im je dvominutni odmor nakon čega je uslijedio ponovni ulazak u novi, susjedni smjer.

Najboljih 6 žena i 8 muškaraca natjecalo se u finalu, koje je bilo složeno preko cijele dužine stijene te je i završilo prolaskom preko glomazne ljuljajuće lopte. lopta (originalni proizvod alpinista Vinka Maleša) i dugačak pokret do posljednje, drvene imitacije ledene svijeće.

Na pobjedničkoj pozornici ponovo su dominirale žene, prva je bila Maja Šuštar (AO Domžale), druga Katja Brunec (AO Kranj), treća Nadja Korinšek (AO Trbovlje).

Kod muškaraca pobijedio je Nace Grgorinić (AO Kranj), drugi je bio Jaka Hrast (AO Domžale), a treći Milan Makojević iz Srbije.

Natjecanje u Domžalama omogućili su: Planinarski savez Slovenije, Planinarski savez Domžale, Institut Metron i Kibuba.

Iako je SHS prvenstvo za penjanje na ledu završeo, sezona se jedva otvorila za najuspješnije natjecatelje. Europski kup za penjanje na ledu započet će sljedećeg vikenda:

23. studenog 20198 .: Berne (Švicarska)

30. studenog 2019.: Brno (Češka)

7. prosinca 2019: Žilina (Slovačka)

29. veljače 2019. Oulu (Finska)

Natjecanja u Svjetskom kupu u ledenom penjanju održat će se u veljači u Denveru (21. i 23. veljače). Ostale tri utakmice ugostit će grad Changchun (Kina), Saas-Fee (Švicarska) i Cheongsong (Južna Koreja).

Ukupni državni poredak:

1.Nataša Petrin

2.Suzana Antolin

3.Marta Zelenika

1.Marko Petrunić

2.Marko Bejuk

3.Ivica Šturlan

Autor: Mario Musulin

Foto: Ivana Mijić

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva

Alpinizam proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva (13.12.2019.)

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca 2019. UNESCO je objavio da je alpinizam uvršten na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. Prijedlog za proglašenje alpinizma nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom uputila je Svjetska planinarska i alpinistička asocijacija (UIAA), uz podršku nacionalnih planinarskih saveza članica UIAA.

Međunarodni dan planina 11. prosinca

Međunarodni dan planina 11. prosinca (11.12.2019.)

Odlukom Opće Skupštine UN-a 11. prosinca obilježava se Međunarodni dan planina. Taj dan proglašen je 2003. godine, nakon što je tijekom Međunarodne godine planina, koju je UN proglasio 2002. godine, utvrđena potreba za kontinuiranim osvješćivanjem svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života na Zemlji.

Prosinački broj Hrvatskog planinara

Prosinački broj Hrvatskog planinara (10.12.2019.)

Jama Nedam - nova zvjezda podzemlja, Nacionalni park Zion u SAD-u, markiranje staza na Velebitu, Josip Ryšlavy - sjećanje na zaslužnog planinara, ... dio su tema novog broja HP-a.

Google Search


hps.hr webVrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.