Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

3. kolo SHS otvorenog prvenstva u lednom penjanju u Domžalama

ponedjeljak, 25.11.2019.

U subotu, 16. studenog 2019. godine, karavana za penjanje po ledu otputovala je na sjever, na posljednje od tri SHS otvorenog prvenstva u ledenom penjanju. Natjecanje, koje se održalo na atraktivnom penjačkom zidu u Domžalama, organizirala je alpska sekcija PD Domžale, a finalno natjecanje ovogodišnjeg otvorenog SHS kupa u ledenom penjanju vodili su veliki ljubitelji penjačkog sporta Jasna i Andrej Pečjak. Smjer je postavio hrvatski reprezentativac, trener i sudac penjanja na ledu, Mario Musulin, koji se zbog ozljede nije mogao natjecati u ovogodišnjem natjecanju. Ocjenjivački tim činili su Branko i Breda Ivanek (AO APD Kozjak) i Danijela Babović iz Srbije.

Natjecanje je još jednom bilo rekordno, na njemu je sudjelovalo čak 10 natjecatelja i 18 natjecatelja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Mario Musulin je pripremio 5 kvalifikacijskih smjerova koje su natjecatelji morali popeti redoslijedom s desna na lijevo. Za svaki su imali 2 minute. Tijekom uspona pružen im je dvominutni odmor nakon čega je uslijedio ponovni ulazak u novi, susjedni smjer.

Najboljih 6 žena i 8 muškaraca natjecalo se u finalu, koje je bilo složeno preko cijele dužine stijene te je i završilo prolaskom preko glomazne ljuljajuće lopte. lopta (originalni proizvod alpinista Vinka Maleša) i dugačak pokret do posljednje, drvene imitacije ledene svijeće.

Na pobjedničkoj pozornici ponovo su dominirale žene, prva je bila Maja Šuštar (AO Domžale), druga Katja Brunec (AO Kranj), treća Nadja Korinšek (AO Trbovlje).

Kod muškaraca pobijedio je Nace Grgorinić (AO Kranj), drugi je bio Jaka Hrast (AO Domžale), a treći Milan Makojević iz Srbije.

Natjecanje u Domžalama omogućili su: Planinarski savez Slovenije, Planinarski savez Domžale, Institut Metron i Kibuba.

Iako je SHS prvenstvo za penjanje na ledu završeo, sezona se jedva otvorila za najuspješnije natjecatelje. Europski kup za penjanje na ledu započet će sljedećeg vikenda:

23. studenog 20198 .: Berne (Švicarska)

30. studenog 2019.: Brno (Češka)

7. prosinca 2019: Žilina (Slovačka)

29. veljače 2019. Oulu (Finska)

Natjecanja u Svjetskom kupu u ledenom penjanju održat će se u veljači u Denveru (21. i 23. veljače). Ostale tri utakmice ugostit će grad Changchun (Kina), Saas-Fee (Švicarska) i Cheongsong (Južna Koreja).

Ukupni državni poredak:

1.Nataša Petrin

2.Suzana Antolin

3.Marta Zelenika

1.Marko Petrunić

2.Marko Bejuk

3.Ivica Šturlan

Autor: Mario Musulin

Foto: Ivana Mijić

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Obnova planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama

Obnova planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama (29.05.2020.)

HPD Kapela organizira obnovu planinarskog skloništa „Miroslav Hirtz“ na Bijelim stijenama te Vas ovim putem obavještavamo kako će sklonište biti zatvoreno od 01.06. do 01.09.2020.

Sredstva za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata u HPS-u

Sredstva za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata u HPS-u (28.05.2020.)

Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza donio je odluku o raspodjeli novčanih sredstava za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata u 2020. godini. Sve pristigle zahtjeve pregledala je Komisija za planinarske objekte HPS-a te je u skladu s uvjetima natječaja, raspoloživim sredstvima i vrstama planiranih zahvata, utvrđen popis troškova za obnovu i održavanje 11 planinarskih objekata, koji je odobrio Izvršni odbor HPS-a.

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru (24.05.2020.)

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj 22. i 23. svibnja u Kninu i na Dinari održano je javno predstavljanje Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara te uspon na 1831 metara visok najviši vrh Hrvatske. U sklopu svojeg obraćanja ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i njegovi suradnici posebno su istaknuli ulogu Hrvatskog planinarskog saveza u vrednovanju, popularizaciji i očuvanju prirodnih vrijednosti Dinare.

Google Search


hps.hr webWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.