Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

HOA i HPS promovirali 25 novih trenera sportskog penjanja

utorak, 03.12.2019.

Nakon stručnog osposobljavanja u projektu Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), druga generacija trenera sportskog penjanja primila je u petak 29. studenoga zaslužene diplome i prigodne darove na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton. Prvom naraštaju od 23 polaznika pridružilo se tako 25 novoosposobljenih trenera. Među njima je 11 žena, a taj podatak je u skladu s težnjama Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za uspostavom potpune spolne ravnopravnosti u pogledu zastupljenosti muškaraca i žena u olimpijskim programima.

Upravo taj podatak istaknuo je i ravnatelj HOA-e Saša Ceraj, dodavši da je cilj stručnog osposobljavanja primjena stečenih znanja i vještina u praksi kako bi sportsko penjanje u Hrvatskoj doživjelo novi zamah. Podsjetimo, veliko priznanje ovaj je atraktivni sport doživio i nedavnim ulaskom u obitelj olimpijskih sportova. Na tom tragu bila su i obraćanja glavnog tajnika HPS-a Alana Čaplara, kao i izaslanika središnjeg državnog ureda za šport Branka Radičevića, a koordinator programa osposobljavanja Nenad Jović zahvalio je Nacionalnom parku Paklenica na ustupljenoj infrastrukturi za praktično osposobljavanje polaznika.

Potom su ravnatelj Ceraj i članovi Upravnog Vijeća Hrvatske olimpijske akademije Jasenka Wolf-Cvitak i Marijan Klanac uručili uvjerenja o stečenoj izobrazbi drugoj generaciji trenera sportskog penjanja. U trenerski status promovirani su: Sunčica Hrašćanec, Ana Sušić, Enna Peroš, Lucija Jedrejčić, Tomislav Rajčević, Ivana Hajdinić, Dolores Hribar, Ivan Ljubičić, Marko Perković, Irena Naranđa, Andrija Ljubičić, Zoran Bartolić, Borna Čujić, Gorana Škare, Krešimir Radeljić, Bojan Petrunić, Maja Bubalo, Vanja Ilisić, Marjan Lonjak, Neven Kmetić, Tamara Vuković, Luka Kivela, Filip Zec, Roni Nikolić i Tomislav Mor. Posebne zahvalnice za uspješnu realizaciju projekta osposobljavanja trenera uručene su koordinatoru Nenadu Joviću i predavaču Tomislavu Šprohu.

S ukupno 48 novih trenera, od 2016. godine kada je ideja o stručnom osposoljavanju kadrova krenula u realizaciju, sportsko penjanje u Hrvatskoj doživjelo je velik uzlet.

Slika.

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.