Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Tradicionalni uspon na Strinjčeru 2019

srijeda, 04.12.2019.

U svom bogatom devedesetogodišnjem djelovanju, Planinarsko društvo „Dubrovnik“, pored svojih uobičajenih djelatnosti i tradicionalnih uspona, u subotu 24.11.2019. organiziralo je svoj tradicionalni uspon na Strinjčeru. Ove godine bio je to međunarodni uspon i druženje planinara.

Tog subotnjeg jutra kod malonogometnog igrališta na Nuncijati okupilo se dvadesetak planinara, među njima i četiri iz Metkovića te dva planinara iz Boke Kotorske koji su za ovaj uspon na Strinjčeru došli u Dubrovnik dan ranije. Nakon okupljanja krenuli smo prema staroj zavjetnoj Gospinoj crkvi starih Dubrovčana na vrhu Nuncijate gdje je i raskrsnica putova, gdje smo nakratko zastali.

Naš vodič nam je rekao par rečenica o povijesti crkve i starog puta kojim smo došli do crkve, a koji dalje vodi i spušta se na trasu starog Onofrijevog vodovoda, a potom u Sustjepan ( ovo je u vrijeme Republike bio jedini put iz Rijeke za Gruž i Grad do probijanja ceste na Kantafigu početkom 20.st.).

Potom smo od raskrsnice krenuli desno prema usponu na Strinjčeru koja je u Domovinskom ratu uz Sustjepan i tvrđavu na Srđu bila prva linija obrane. Penjući se putem, planinari su čistili put od naraslog žbunja i uklanjali veće kamenje koje je vodena bujica nanijela na put.

Prvo smo obišli talijansku utvrdu na Strinjčeri koju je izgradila talijanska vojska u II. sv. ratu, a u Domovinskom ratu naši branitelji su ovdje držali obranu Grada, i u učestalom granatiranju agresorske vojske nekoliko Hrvatskih branitelja je poginulo. Pored spomen ploče s njihovim imenima, zapalili smo svijeću i odali im počast.

Ovdje je vodič pokazao i naveo sva imena brda iznad Župe, Šumeta i Rijeke. Pokazao je kuda je išla dubrovačka granica 1357.g. i 1399. godine, a koja je uglavnom i danas državna granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Imali smo sreće da je promolilo sunce pa se lijepo vidjela Sniježnica i vrhovi Orjena u Crnoj Gori.

Uslijedio je obilazak spomen obilježja poginulih Hrvatskih branitelja 1991.g. ispod Strinjčere gdje se vijori hrvatska zastava. Na ovom spomen obilježju smo se pomolili za poginule branitelje, odali im počast i zapalili svijeću.

Na obližnjem proplanku dubrovački planinari su počastili marendom i sokovima sve sudionike ovog uspona.

Uslijedio je silazak pored tvrđave na Srđu do Bosanke. Uz prijateljsko druženje obećali smo ugostiti planinare na jednom od naših skorašnjih izleta na Orjen gdje je na Vrbanju na 1009. metara nadmorske visine naš planinarski dom.

Nikša Violić

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini (16.01.2020.)

Izvršni odbor HPS-a, odlukom donesenom na sjednici IO HPS-a 13. siječnja 2020., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini.

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

Siječanjski broj Hrvatskog planinara (14.01.2020.)

Neke od tema iz siječanjskog broja Hrvatskog planinara: osvrt na rad HPS-a u 2019., godišnje nagrade HPS-a, planinarimo po Vinici, Martinščaku, Moslavačkoj gori, japanskom vulkanu Fuji i austrijskom Medvjeđem klancu.

3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije

3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije (13.01.2020.)

Dana 06.01.2020. u organizaciji PD "Djed" iz Hrvatske Kostajnice održan je 3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije Ledererovom stazom koji je okupio 130 planinara.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.