Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Tradicionalni uspon na Strinjčeru 2019

srijeda, 04.12.2019.

U svom bogatom devedesetogodišnjem djelovanju, Planinarsko društvo „Dubrovnik“, pored svojih uobičajenih djelatnosti i tradicionalnih uspona, u subotu 24.11.2019. organiziralo je svoj tradicionalni uspon na Strinjčeru. Ove godine bio je to međunarodni uspon i druženje planinara.

Tog subotnjeg jutra kod malonogometnog igrališta na Nuncijati okupilo se dvadesetak planinara, među njima i četiri iz Metkovića te dva planinara iz Boke Kotorske koji su za ovaj uspon na Strinjčeru došli u Dubrovnik dan ranije. Nakon okupljanja krenuli smo prema staroj zavjetnoj Gospinoj crkvi starih Dubrovčana na vrhu Nuncijate gdje je i raskrsnica putova, gdje smo nakratko zastali.

Naš vodič nam je rekao par rečenica o povijesti crkve i starog puta kojim smo došli do crkve, a koji dalje vodi i spušta se na trasu starog Onofrijevog vodovoda, a potom u Sustjepan ( ovo je u vrijeme Republike bio jedini put iz Rijeke za Gruž i Grad do probijanja ceste na Kantafigu početkom 20.st.).

Potom smo od raskrsnice krenuli desno prema usponu na Strinjčeru koja je u Domovinskom ratu uz Sustjepan i tvrđavu na Srđu bila prva linija obrane. Penjući se putem, planinari su čistili put od naraslog žbunja i uklanjali veće kamenje koje je vodena bujica nanijela na put.

Prvo smo obišli talijansku utvrdu na Strinjčeri koju je izgradila talijanska vojska u II. sv. ratu, a u Domovinskom ratu naši branitelji su ovdje držali obranu Grada, i u učestalom granatiranju agresorske vojske nekoliko Hrvatskih branitelja je poginulo. Pored spomen ploče s njihovim imenima, zapalili smo svijeću i odali im počast.

Ovdje je vodič pokazao i naveo sva imena brda iznad Župe, Šumeta i Rijeke. Pokazao je kuda je išla dubrovačka granica 1357.g. i 1399. godine, a koja je uglavnom i danas državna granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Imali smo sreće da je promolilo sunce pa se lijepo vidjela Sniježnica i vrhovi Orjena u Crnoj Gori.

Uslijedio je obilazak spomen obilježja poginulih Hrvatskih branitelja 1991.g. ispod Strinjčere gdje se vijori hrvatska zastava. Na ovom spomen obilježju smo se pomolili za poginule branitelje, odali im počast i zapalili svijeću.

Na obližnjem proplanku dubrovački planinari su počastili marendom i sokovima sve sudionike ovog uspona.

Uslijedio je silazak pored tvrđave na Srđu do Bosanke. Uz prijateljsko druženje obećali smo ugostiti planinare na jednom od naših skorašnjih izleta na Orjen gdje je na Vrbanju na 1009. metara nadmorske visine naš planinarski dom.

Nikša Violić

Izložba Hrabrost je ženskog roda

Izložba Hrabrost je ženskog roda (24.02.2020.)

U Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020, od 06.03.2020. do 20.03.2020. bit će otvorena izložba 'Korajža je ženskega spola' - 'Hrabrost je ženskog roda', uz dodatak 'Hrvatski ženski alpinizam'. Izložba je posvećena najuspjelijim alpinisticama Planinske zveze Slovenije (PZS). U suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom (HPS) bit će ispričana i priča o razvoju hrvatskog ženskog alpinizma koji je na svjetskoj alpinističkoj sceni imao značajnog uspjeha.

Održan sastanak pročelnika komisija i savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u

Održan sastanak pročelnika komisija i savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u (22.02.2020.)

U Domu HPS-a u Zagrebu 22. veljače održani su sastanak članova Izvršnog odbora s pročelnicima komisija HPS-a i interdisciplinarno savjetovanje o sustavu školovanja u HPS-u.

Hrvatski planinar za veljaču 2020.

Hrvatski planinar za veljaču 2020. (13.02.2020.)

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog planinara iz kojeg izdvajamo: Bryce Canyon u američkoj državi Utah, vrh Tateyama u Japanu, prisjećamo se predsjednika PSH Mirka Prebega i velikog planinara Stanka Gilića.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.