Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Najboljima u 2019. godini dodijeljene godišnje nagrade HPS-a

utorak, 17.12.2019.

Slika.Svake godine Izvršni odbor HPS-a dodjeljuje godišnje nagrade udrugama, akcijama i pojedincima koji su se istaknuli svojim rezultatima u tekućoj godini. Izvršni odbor HPS-a na 3. sjednici 18. studenoga 2019., odlučio je dodijeliti 13 nagrada najboljima u 2019. godini. Nagrade i prigodni darovi uručeni su na svečanoj Novogodišnjoj sjednici HPS-a 16. prosinca 2019. u Zagrebu.

Najbolja planinarska udruga. Planinarsko društvo sa sjevera Hrvatske ističe se organizacijom Vincekova pohoda i Međimurskog traila, brigom o Međimurskom planinarskom putu, brojnim društvenim izletima i turama u Hrvatskoj i inozemstvu, intenzivnim radom s mladima i osobama s invaliditetom, suradnjom s brojnim društvima iz Hrvatske i Slovenije, a započelo je i s gradnjom planinarske kuće. Rad Društva prepoznatljiv je u cijelom Međimurju, a i mnogo šire. Za svoj su rad članovi Društva primili već više priznanja HPS-a u raznim kategorijama, ali nikad dosad za cjelokupan rad u kategoriji najboljeg društva. Najbolja planinarska udruga je Planinarsko društvo Bundek, Mursko Središće.

Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi. Nagrada se dodjeljuje planinarki koja angažirano vodi PD Strilež i sudjeluje u svim aktivnostima toga društva, kao markacistica skrbi se o planinarskim putovima u crikveničkom zaleđu te potiče organiziranje pohoda i sudjelovanje članova društva u raznovrsnim aktivnostima HPS-a. Nagrada za najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi dodjeljuje se Tanji Malovoz, predsjednici PD-a Strilež iz Crikvenice.

Najbolji dužnosnik HPS-a. Nagrada za najboljeg dužnosnika HPS-a u 2019. dodjeljuje se za uzoran rad u Komisiji za planinarske putove, na poslovima ovjeravanja dnevnika Hrvatske planinarske obilaznice i vođenje evidencije dobitnika priznanja HPO-a. Nagradu prima voditeljica Hrvatske planinarske obilaznice Marijana Žnidarec.

Najveći planinarski uspjeh u 2019. bilo je istraživanje i otkriće spoja između jama Oaze i Kite Gaćešine na Crnopcu. Speleološkim istraživanjem u jami Oazi speleolozi su uspjeli fizički spojiti Jamski sustav Kita Gaćešina – Draženova puhaljka s jamom Oazom, čime su taj sustav i jama Oaza povezani u novi jamski sustav nazvan Crnopac, ukupne duljine 42.075 m i dubine od 797 m. Istraživanje je organizirao i proveo Speleološki odsjek HPD-a Željezničar, Zagreb, a nagrada se dodjeljuje voditelju speleološkog logora, a ujedno i otkrivatelju podzemnog spoja na Crnopcu – Nikoli Hanžeku.

Najbolji rad s mladima. Najboljim radom s djecom i mladima ocijenjeno je održavanje uspješne male planinarske škole, kojom se u rad kluba organizatora uključilo mnogo djece i mladih, što je dalo nov zamah planinarstvu u gradu u kojem klub djeluje. Taj se zamah ogleda u postignutim uspjesima na svim poljima djelovanja toga kluba. Za najbolji rad s mladima Izvršni odbor HPS-a nagrađuje Hrvatski planinarski klub Sveti Mihovil, Šibenik.

Najveći doprinos planinarskoj publicistici. Izvršni odbor odlučio je u kategoriji »Najveći doprinos planinarskoj publicistici« nagraditi dosad najopsežniji i najraskošniji broj časopisa neke planinarske udruge. Riječ je o časopisu kojim je na više od 180 stranica podrobno predstavljen raznovrstan rad članova jednoga izrazito aktivnog planinarskog društva u protekloj godini. Časopis se distribuira besplatno svim zainteresiranim članovima. Za najveći doprinos planinarskoj publicistici nagrada se dodjeljuje časopisu Cipelcug HPD-a Željezničar, Zagreb.

Najbolja web-stranica. Web-stranice su važno ogledalo rada i prozor u svijet svake udruge. Nagrada za najbolju web-stranicu dodjeljuje se stranici koja se ističe preglednošću i ažurnošću planinarskih sadržaja i praktičnih informacija. U 2019. najbolja je web-stranica www.pdgraficar.hr PD-a Grafičar, Zagreb.

Najbolje organizirana akcija. U kategoriji najbolje organizirane akcije nagrada se dodjeljuje manifestaciji kojom se otvara proljetna planinarska sezona u Slavoniji te popularizira planinarstvo i izlazak u prirodu. Ove se godine na toj tradicionalnoj akciji okupilo oko 3000 sudionika, a sve je bilo organizirano na uzoran način. Nagrada za najbolje organiziranu akciju u HPS-u dodjeljuje se HPD-u Sokolovac, Požega za organiziranje tradicionalne manifestacije Papučki jaglaci.

Najbolja planinarska kuća. Godišnja nagrada za najbolju planinarsku kuću dodjeljuje se novom objektu koji se ističe arhitektonskim rješenjem, kvalitetnom izvedbom i uzornim uređenjem, a svime time omogućeni su znatno bolji uvjeti za posjećivanje najviših vrhova Velebita. U izgradnji novog planinarskog objekta, uz članove matičnoga društva, znatno su se angažirali i HPS, istaknuti planinarski djelatnici i Javna ustanova NP Paklenica, a izgradnja i uređenje sufinancirani su sredstvima HPS-a. Najbolja je planinarska kuća novo planinarsko sklonište Vlaški grad PD-a Paklenica, Zadar.

Najbolji upravljač planinarske kuće veliko je i dobro organizirano društvo koje se skrbi o četirima planinarskim objektima, svima četirima udaljenima od prometnica. Povod i razlog za dodjelu nagrade niz je izvrsno organiziranih radnih akcija uređenja planinarskog doma Umberto Girometta na Mosoru, u kojima su planinari vlastitim snagama temeljito obnovili taj velik i važan planinarski objekt. Najbolji upravljač planinarske kuće je HPD Mosor, Split.

Najbolji domaćin planinarske kuće. U kategoriji najboljeg domaćina planinarske kuće nagrada se dodjeljuje ekipi domaćina koja se skrbi o planinarskim objektima na Bijelim stijenama. Nagrada se dodjeljuje za ljubaznost u prihvatu brojnih planinara iz Hrvatske i inozemstva, kao i za angažman na uređenju tih važnih objekata u strogo zaštićenom području, a u skladu s najvišim standardima zaštite okoliša. Nagradu za najboljeg domaćina planinarske kuće prima ekipa dežurnih članova HPD-a Kapela, Zagreb.

Najbolji vanjski suradnik. Izvršni odbor odlučio je u kategoriji »Najbolji vanjski suradnik« nagraditi javnu ustanovu koja upravlja jednim planinskim nacionalnim parkom, a radi uzorne suradnje u provedbi svih planinarskih aktivnosti na području Parka, a napose speleoloških istraživanja. Najbolji vanjski suradnik je Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Posebna priznanja. Na Skupštini HPS-a usvojen je prijedlog Izvršnog odbora HPS-a o dodjeli posebnog priznanja predsjedniku HPS-a prof. dr. Hrvoju Kraljeviću, koji je tu dužnost obavljao 20 godina. Krajem 2018. dodijeljen je odlukom Izvršnog odbora HPS-a i dar dugogodišnjem glavnom tajniku HPS-a Darku Berljaku u povodu odlaska u mirovinu. Međutim, uz ta je visoka priznanja ostala nedovoljno prepoznata uloga vrijednog dužnosnika koji je u svojstvu predsjednika Izvršnog odbora značajno pridonio razvoju Saveza u proteklom razdoblju. Aktualni Izvršni odbor, kao kolektivno tijelo, odlučio je zato istaknuti njegov rad i rezultate u proteklom razdoblju te posebno priznanje, u znak zahvalnosti za svestrano zalaganje na dužnosti predsjednika Izvršnog odbora u više mandata, dodijeliti Vladimiru Novaku.

Čestitamo svim nagrađenima i želimo svim planinarima mnogo planinarskih uspjeha u 2020. godini!

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
100. rođendan najstarijeg hrvatskog planinara

100. rođendan najstarijeg hrvatskog planinara (25.09.2020.)

Dana 25. 9. 2020. najstariji hrvatski planinar Branko Blažević navršio je 100 godina. U planinarstvu je aktivan neprekidno od 1936. godine, a 1949. bio je jedan od inicijatora za osnivanje Planinarskog društva Bijele stijene te je poslije registracije izabran za prvog predsjednika tog društva. Za njegov dugogodišnji rad i doprinos Hrvatski planinarski savez dodijelio mu je Zlatni znak 1996. i Plaketu 2000.

Uređenje planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama

Uređenje planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama (24.09.2020.)

HPD Kapela iz Zagreba dovršilo je početkom rujna radove na uređenju planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Obnova tog najvećeg planinarskog skloništa u Hrvatskoj provedena je tijekom proljeća i ljeta, prema projektu i pod vodstvom arhitekta Ivana Juretića.

Preminuo Borislav Černi

Preminuo Borislav Černi (17.09.2020.)

PD Psunj iz Parkaca izvijestio je da je dana 16. rujna 2020. iznenada u 68. godini preminuo Borislav Černi. Borislav Černi bio je planinar sa 50-godišnjim stažom u PD-u Psunj. U svojoj dugogodišnjoj planinarskoj karijeri obnašao je brojne dužnosti u svojem planinarskom društvu. Istaknuo se u kao neumorni suradnik na brojnim društvenim akcijama u matičnom društvu i u HPS-u.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.