Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Najboljima u 2019. godini dodijeljene godišnje nagrade HPS-a

utorak, 17.12.2019.

Slika.Svake godine Izvršni odbor HPS-a dodjeljuje godišnje nagrade udrugama, akcijama i pojedincima koji su se istaknuli svojim rezultatima u tekućoj godini. Izvršni odbor HPS-a na 3. sjednici 18. studenoga 2019., odlučio je dodijeliti 13 nagrada najboljima u 2019. godini. Nagrade i prigodni darovi uručeni su na svečanoj Novogodišnjoj sjednici HPS-a 16. prosinca 2019. u Zagrebu.

Najbolja planinarska udruga. Planinarsko društvo sa sjevera Hrvatske ističe se organizacijom Vincekova pohoda i Međimurskog traila, brigom o Međimurskom planinarskom putu, brojnim društvenim izletima i turama u Hrvatskoj i inozemstvu, intenzivnim radom s mladima i osobama s invaliditetom, suradnjom s brojnim društvima iz Hrvatske i Slovenije, a započelo je i s gradnjom planinarske kuće. Rad Društva prepoznatljiv je u cijelom Međimurju, a i mnogo šire. Za svoj su rad članovi Društva primili već više priznanja HPS-a u raznim kategorijama, ali nikad dosad za cjelokupan rad u kategoriji najboljeg društva. Najbolja planinarska udruga je Planinarsko društvo Bundek, Mursko Središće.

Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi. Nagrada se dodjeljuje planinarki koja angažirano vodi PD Strilež i sudjeluje u svim aktivnostima toga društva, kao markacistica skrbi se o planinarskim putovima u crikveničkom zaleđu te potiče organiziranje pohoda i sudjelovanje članova društva u raznovrsnim aktivnostima HPS-a. Nagrada za najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi dodjeljuje se Tanji Malovoz, predsjednici PD-a Strilež iz Crikvenice.

Najbolji dužnosnik HPS-a. Nagrada za najboljeg dužnosnika HPS-a u 2019. dodjeljuje se za uzoran rad u Komisiji za planinarske putove, na poslovima ovjeravanja dnevnika Hrvatske planinarske obilaznice i vođenje evidencije dobitnika priznanja HPO-a. Nagradu prima voditeljica Hrvatske planinarske obilaznice Marijana Žnidarec.

Najveći planinarski uspjeh u 2019. bilo je istraživanje i otkriće spoja između jama Oaze i Kite Gaćešine na Crnopcu. Speleološkim istraživanjem u jami Oazi speleolozi su uspjeli fizički spojiti Jamski sustav Kita Gaćešina – Draženova puhaljka s jamom Oazom, čime su taj sustav i jama Oaza povezani u novi jamski sustav nazvan Crnopac, ukupne duljine 42.075 m i dubine od 797 m. Istraživanje je organizirao i proveo Speleološki odsjek HPD-a Željezničar, Zagreb, a nagrada se dodjeljuje voditelju speleološkog logora, a ujedno i otkrivatelju podzemnog spoja na Crnopcu – Nikoli Hanžeku.

Najbolji rad s mladima. Najboljim radom s djecom i mladima ocijenjeno je održavanje uspješne male planinarske škole, kojom se u rad kluba organizatora uključilo mnogo djece i mladih, što je dalo nov zamah planinarstvu u gradu u kojem klub djeluje. Taj se zamah ogleda u postignutim uspjesima na svim poljima djelovanja toga kluba. Za najbolji rad s mladima Izvršni odbor HPS-a nagrađuje Hrvatski planinarski klub Sveti Mihovil, Šibenik.

Najveći doprinos planinarskoj publicistici. Izvršni odbor odlučio je u kategoriji »Najveći doprinos planinarskoj publicistici« nagraditi dosad najopsežniji i najraskošniji broj časopisa neke planinarske udruge. Riječ je o časopisu kojim je na više od 180 stranica podrobno predstavljen raznovrstan rad članova jednoga izrazito aktivnog planinarskog društva u protekloj godini. Časopis se distribuira besplatno svim zainteresiranim članovima. Za najveći doprinos planinarskoj publicistici nagrada se dodjeljuje časopisu Cipelcug HPD-a Željezničar, Zagreb.

Najbolja web-stranica. Web-stranice su važno ogledalo rada i prozor u svijet svake udruge. Nagrada za najbolju web-stranicu dodjeljuje se stranici koja se ističe preglednošću i ažurnošću planinarskih sadržaja i praktičnih informacija. U 2019. najbolja je web-stranica www.pdgraficar.hr PD-a Grafičar, Zagreb.

Najbolje organizirana akcija. U kategoriji najbolje organizirane akcije nagrada se dodjeljuje manifestaciji kojom se otvara proljetna planinarska sezona u Slavoniji te popularizira planinarstvo i izlazak u prirodu. Ove se godine na toj tradicionalnoj akciji okupilo oko 3000 sudionika, a sve je bilo organizirano na uzoran način. Nagrada za najbolje organiziranu akciju u HPS-u dodjeljuje se HPD-u Sokolovac, Požega za organiziranje tradicionalne manifestacije Papučki jaglaci.

Najbolja planinarska kuća. Godišnja nagrada za najbolju planinarsku kuću dodjeljuje se novom objektu koji se ističe arhitektonskim rješenjem, kvalitetnom izvedbom i uzornim uređenjem, a svime time omogućeni su znatno bolji uvjeti za posjećivanje najviših vrhova Velebita. U izgradnji novog planinarskog objekta, uz članove matičnoga društva, znatno su se angažirali i HPS, istaknuti planinarski djelatnici i Javna ustanova NP Paklenica, a izgradnja i uređenje sufinancirani su sredstvima HPS-a. Najbolja je planinarska kuća novo planinarsko sklonište Vlaški grad PD-a Paklenica, Zadar.

Najbolji upravljač planinarske kuće veliko je i dobro organizirano društvo koje se skrbi o četirima planinarskim objektima, svima četirima udaljenima od prometnica. Povod i razlog za dodjelu nagrade niz je izvrsno organiziranih radnih akcija uređenja planinarskog doma Umberto Girometta na Mosoru, u kojima su planinari vlastitim snagama temeljito obnovili taj velik i važan planinarski objekt. Najbolji upravljač planinarske kuće je HPD Mosor, Split.

Najbolji domaćin planinarske kuće. U kategoriji najboljeg domaćina planinarske kuće nagrada se dodjeljuje ekipi domaćina koja se skrbi o planinarskim objektima na Bijelim stijenama. Nagrada se dodjeljuje za ljubaznost u prihvatu brojnih planinara iz Hrvatske i inozemstva, kao i za angažman na uređenju tih važnih objekata u strogo zaštićenom području, a u skladu s najvišim standardima zaštite okoliša. Nagradu za najboljeg domaćina planinarske kuće prima ekipa dežurnih članova HPD-a Kapela, Zagreb.

Najbolji vanjski suradnik. Izvršni odbor odlučio je u kategoriji »Najbolji vanjski suradnik« nagraditi javnu ustanovu koja upravlja jednim planinskim nacionalnim parkom, a radi uzorne suradnje u provedbi svih planinarskih aktivnosti na području Parka, a napose speleoloških istraživanja. Najbolji vanjski suradnik je Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Posebna priznanja. Na Skupštini HPS-a usvojen je prijedlog Izvršnog odbora HPS-a o dodjeli posebnog priznanja predsjedniku HPS-a prof. dr. Hrvoju Kraljeviću, koji je tu dužnost obavljao 20 godina. Krajem 2018. dodijeljen je odlukom Izvršnog odbora HPS-a i dar dugogodišnjem glavnom tajniku HPS-a Darku Berljaku u povodu odlaska u mirovinu. Međutim, uz ta je visoka priznanja ostala nedovoljno prepoznata uloga vrijednog dužnosnika koji je u svojstvu predsjednika Izvršnog odbora značajno pridonio razvoju Saveza u proteklom razdoblju. Aktualni Izvršni odbor, kao kolektivno tijelo, odlučio je zato istaknuti njegov rad i rezultate u proteklom razdoblju te posebno priznanje, u znak zahvalnosti za svestrano zalaganje na dužnosti predsjednika Izvršnog odbora u više mandata, dodijeliti Vladimiru Novaku.

Čestitamo svim nagrađenima i želimo svim planinarima mnogo planinarskih uspjeha u 2020. godini!

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini (16.01.2020.)

Izvršni odbor HPS-a, odlukom donesenom na sjednici IO HPS-a 13. siječnja 2020., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini.

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

Siječanjski broj Hrvatskog planinara (14.01.2020.)

Neke od tema iz siječanjskog broja Hrvatskog planinara: osvrt na rad HPS-a u 2019., godišnje nagrade HPS-a, planinarimo po Vinici, Martinščaku, Moslavačkoj gori, japanskom vulkanu Fuji i austrijskom Medvjeđem klancu.

3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije

3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije (13.01.2020.)

Dana 06.01.2020. u organizaciji PD "Djed" iz Hrvatske Kostajnice održan je 3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije Ledererovom stazom koji je okupio 130 planinara.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.