Sastanak, predavanje, radionica u Otočcu

petak, 20.12.2019.

U utorak 17. prosinca 2019. instruktori planinskog skijanja Pezer i Vuković su na poziv PD Gromovača u prostorijama DVD Otočac održali predavanje i radionicu s ciljem pomocije planinskog skijanja te pomaganja tamošnjeg planinarskog društva da razvije ovu djelatnost.

Kroz predavanje predstavljeno je planinsko skijanje, pojašnjeno je kako je ono organizirano u sklopu Saveza te sustav školovanja i naziva o kojima brine KPS. Tijekom radionice prošlo se na praktičan način kroz svu opremu koja se koristi za planinarenje na skijama te odgovaralo na pitanja a zatim se razgovaralo o perspektivama da se u PD Gromovača osnuje sekcija za planinsko skijanje.

Smješten tik pod padinama Velebita, Otočac ima odličnu poziciju za izlete na skijama. Tamošnji planinari su pokazali popriličan interes, imaju solidno skijaško iskustvo i vjerojatno je samo pitanje vremena kada će spojiti ove dvije aktivnosti, planinarenje i skijanje, u jednu.

Kao dodatni poticaj možda će im poslužiti planirana akcija Skijama po Hrvatskoj koja će se ove godine održati po prvi puta, na poticaj turno skijaške sekcije PD Paklenica, s ciljem promocije skijaških mogućnosti u domaćim planinama. Ovisno o uvjetima, u veljači 2020. biti će organiziran uspon na Zavižan i nadamo se da će nam se već tada priključiti poneki član PD Gromovača iz Otočca.

Jedna od glavnih zadaća KPS je razvijati i podržavati planinsko skijanje u planinarskim društvima. Komisija kroz ovakve aktivnosti želi promovirati planinsko skijanje, pomoći članovima koji su zainteresirani ali sami ne mogu započeti s radom, potaknuti društva da osnuju sekcije ili odsjeke te kadrovski podržati njihove edukacijske aktivnosti i osposobljavanja u području planinskog skijanja. Ovim putem pozivamo sva zainteresirana društva na suradnju.

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez