Sastanak, predavanje, radionica u Otočcu

petak, 20.12.2019.

U utorak 17. prosinca 2019. instruktori planinskog skijanja Pezer i Vuković su na poziv PD Gromovača u prostorijama DVD Otočac održali predavanje i radionicu s ciljem pomocije planinskog skijanja te pomaganja tamošnjeg planinarskog društva da razvije ovu djelatnost.

Kroz predavanje predstavljeno je planinsko skijanje, pojašnjeno je kako je ono organizirano u sklopu Saveza te sustav školovanja i naziva o kojima brine KPS. Tijekom radionice prošlo se na praktičan način kroz svu opremu koja se koristi za planinarenje na skijama te odgovaralo na pitanja a zatim se razgovaralo o perspektivama da se u PD Gromovača osnuje sekcija za planinsko skijanje.

Smješten tik pod padinama Velebita, Otočac ima odličnu poziciju za izlete na skijama. Tamošnji planinari su pokazali popriličan interes, imaju solidno skijaško iskustvo i vjerojatno je samo pitanje vremena kada će spojiti ove dvije aktivnosti, planinarenje i skijanje, u jednu.

Kao dodatni poticaj možda će im poslužiti planirana akcija Skijama po Hrvatskoj koja će se ove godine održati po prvi puta, na poticaj turno skijaške sekcije PD Paklenica, s ciljem promocije skijaških mogućnosti u domaćim planinama. Ovisno o uvjetima, u veljači 2020. biti će organiziran uspon na Zavižan i nadamo se da će nam se već tada priključiti poneki član PD Gromovača iz Otočca.

Jedna od glavnih zadaća KPS je razvijati i podržavati planinsko skijanje u planinarskim društvima. Komisija kroz ovakve aktivnosti želi promovirati planinsko skijanje, pomoći članovima koji su zainteresirani ali sami ne mogu započeti s radom, potaknuti društva da osnuju sekcije ili odsjeke te kadrovski podržati njihove edukacijske aktivnosti i osposobljavanja u području planinskog skijanja. Ovim putem pozivamo sva zainteresirana društva na suradnju.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.