Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Horvatov pohod

srijeda, 15.01.2020.

Već 18 godina Hrvatsko planinarsko društvo "Lipa" iz Sesveta organizira zimski planinarski pohod s hodanjem od središta Sesveta do planinarskog doma na Lipi. Ovaj pohod se od 2016. godine zove Horvatov pohod, a posvećen je preminulom dugogodišnjem članu i predsjedniku „Lipe“, veseljaku i idejnom začetniku zimskog pohoda, Ivanu Horvatu.

Dio sudionika

Ovogodišnji pohod održan je u nedjelju, 12. siječnja ponovo u proljetnom ugođaju obzirom na vremenske uvjete. Na prostoru uz spomenik Hrvatskim braniteljima tako se okupilo gotovo 200 sudionika željnih planinariti po manje poznatim prigorskim bregima istočnog dijela Medvednice. Uz domaćine, članove HPD „Lipa“ sudjelovali su i planinari više zagrebačkih planinarskih društava među kojima su najbrojniji bili članovi HPD „Zagreb-Matica“. Pohodu su se priključili i planinari iz Slavonije, Gorskog kotara, Kalinja, Čazme i Samobora, a bilo je i dosta sesvećana rekreativaca koji kondiciju skupljaju svakodnevno po obližnjoj šumi Divjača. Iz Slovenije su na pohodu sudjelovala dva planinarska društva: PD „Ptuj“ i PD „Kočevje“. Prije polaska na četiri i pol satnu turu prema Lipi i pozdravnih riječi predsjednice Jasminke Fabijančić, sudionici su se i ovaj puta počastili toplim pecivima sesvetske pekare DINARA, na čemu im se organizator zahvaljuje.

Trasa hodanja je bila markirana planinarska staza br. 58 koja iz Sesveta ide šumom Divjača i dalje uz sela sesvetskog podsljemenskog područja do završnog, malo strmijeg planinarskog uspona do doma na Lipi. Tlo je bilo smrznuto, da bi tijekom hodanja jutarnju sumaglicu ubrzo zamijenile sunčeve zrake koje su se probijale na šumsku stazu koja vodi prema Velikom vrhu i dalje do „Odmorišta kod Peje“. Tamo je već uobičajeno bilo čaja, kuhanog vina i kolača koje je Lipina ekipa za okrijepu pripremila u dovoljnim količinama za sve sudionike. Taman toliko da se po dolasku do planinarskog doma moglo uživati u planinarskim jelima te slušati i plesati uz glazbu mladih raspjevanih muzikaša.

Značajnost ovogodišnjeg pohoda je sudjelovanje Željka Brdala, pedesetogodišnjeg profesora povijesti i strastvenog planinara, koji unatoč tome što je slijep, osvaja visoke planinske vrhove. Pomoćnik za hodanje bio mu je Tihomir Rezo iz „Lipe“ koji mu je bio videća pratnja i s kojim je propješačio gotovo 18 kilometara.

Vladimir Beštak

Slika 1 od 15.Slika 2 od 15.Slika 3 od 15.Slika 4 od 15.Slika 5 od 15.Slika 6 od 15.Slika 7 od 15.Slika 8 od 15.Slika 9 od 15.Slika 10 od 15.Slika 11 od 15.Slika 12 od 15.Slika 13 od 15.Slika 14 od 15.Slika 15 od 15.
Odgoda planiranih akcija

Odgoda planiranih akcija (30.03.2020.)

Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza donio je 30.3.2020. odluku o odgađanju svih akcija tijekom slijedeća dva mjeseca kojima je organizator ili suorganizator Hrvatski planinarski savez.

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije (19.03.2020.)

Prateći i primjenjujući mjere Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski planinarski savez apelira na planinarske udruge, vlasnike i upravljače planinarskih objekata da i dalje redovito prate aktualne informacije i odgovorno primjenjuju mjere koje donose i objavljuju nadležne službe.

Skupština HPS-a

Skupština HPS-a (16.03.2020.)

Redovna Skupština HPS-a bila je planirana za 18. travnja 2020. u hotelu Panorama Zagreb s uobičajenim dnevnim redom i pisanim materijalima koje priprema Izvršni odbor. Dnevni red objavljuje se sukladno Statutu HPS-a 30 dana prije održavanja sjednice, međutim zbog javno-zdravstvenih okolnosti sjednica Skupština se odgađa dok se ne steknu uvjeti za njezino održavanje, o čemu će udruge članice biti pravovremeno obaviještene.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.