Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

22. Vincekov pohod

utorak, 21.01.2020.

Nadaleko poznati Vincekov pohod u organizaciji PD Bundek održao se u nedjelju 19. siječnja 2020. godine.

Slika.

Sve ostale pojedinosti gotovo su identične dosadašnjima: start u Toplicama Sv. Martin, završetak u Sportskoj dvorani u M. Središću; oko 14, 5 km, preko pet brežuljaka, ni jedan viši od 300 mnv, s puno veselih, glazbenih stajanki i Vincekovih obreda.

Vrijeme je izdržalo, iako se loša najava s mogućnošću snijega/kiše/ledene kiše, ipak izjalovila, ujutro temperatura od -2 pa do popodnevne i od 8 C s kratkim sunčanim razdobljima.

Autobusi su kružili od M. Središća do Toplica Sv. Martin i u dva sata (od 7 do 9 sati) 30-ak se puta okrenuli, a njima su se pridružili i brojni autobusi iz drugih krajeva Lijepe Naše, iz Slovenije i Mađarske.

Na samom startu pohodnike je dočekala vesela Bundekova ekipa s žesticama i kruhom sa slaninama, a zatim su u pratnji vodiča krenuli na stazu, razigranu stazu koja je vodila kroz šumske dijelove, livade, makadam, nešto i asfalta, uspinjala se i spuštala… pa preko ribnjaka i Bundek-brega vodila sve do ravničarskog dijela uz Muru i šetnicom do Sportske dvorane.

Pohod je osiguravala vrlo organizirana i uigrana ekipa HGSS Stanice Čakovec i Koprivnica tako da su se svi sudionici, ali i organizatori mogli osjećati sigurnije. Nekoliko hitnih intervencija ekipa od 20-ak spašavatelja zbrinula je u najbržem roku. Hvala im na tome.

Službeno je zabilježeno 3620 sudionika, od toga 3000 odraslih, oko 600 djece svih uzrasta ( i 20 psa), sudjelovali su članovi 60-ak planinarskih društava i sportsko-rekreacijskih udruga. Ono što posebno očarava je obiteljski dolazak, male djece s roditeljima, bakama, djedovima... Najmlađeg sudionika Bornu od svega 7 mjeseci otac je nosio čitavim putem… a bilo je još niz predivnih obiteljskih dolazaka. Sudionika i logističkih timova bilo je i puno više, jer su se neki priključivali i nakon starta, na pojedinim stajankama.

Mnogi se pitaju zašto je Vincekov pohod poseban i tako masovan?

Neki od odgovora su da je to prvi veći zimski planinarski susret u novoj godini, zimi kada većina planinara ne ide u visoke planine, ali to je dan kada se nakratko zaboravljaju sve brige ovog svijeta, hoda se u gomili razdraganih ljudi, druži se, sreću prijatelji sa svih strana koji se dugo nisu vidjeli. Upravo zbog mnogobrojnih susreta, zagrljaja, osmijeha i pozitivne vibracije Vincekov je pohod omiljen brojnim planinarima i domaćim sudionicima, rekreativcima.

Velika je to organizacija pa se Bundeki ispričavaju za sve propuste, sve organizacijske greške, znaju da se mnoge stvari mogu popraviti i biti bolje, ali vjeruju da su svi svjesni da 3600 ljudi treba prihvatiti, zabaviti, osigurati, nahraniti, okrepiti…

Još jednom zahvaljuju svim sudionicima, velikima i malima, iz bližih i daljih krajeva… svima koji vole Vincekovo druženje i atmosferu.

Zahvaljuju i svima koji su pripomogli u organizaciji i provedbi pohoda: gostima, volonterima, članovima DVD M. Središće, HGSS Stanici Čakovec i Koprivnica, Društvu žena, Gradu Mursko Središće, TZGMS, medijskim pokroviteljima, svim novinarima, svim ljudima dobre volje koji otvaraju svoje vikendice i srca i nude okrepu uz put...

Zahvaljuju i gradonačelniku Draženu Srpaku koji ih prati i pomaže u tome, dopredsjednici HPS-a Jadranki Čoklici i tajniku Alanu Čaplaru koji su svojim dolaskom uveličali manifestaciju.

Slika 1 od 17.Slika 2 od 17.Slika 3 od 17.Slika 4 od 17.Slika 5 od 17.Slika 6 od 17.Slika 7 od 17.Slika 8 od 17.Slika 9 od 17.Slika 10 od 17.Slika 11 od 17.Slika 12 od 17.Slika 13 od 17.Slika 14 od 17.Slika 15 od 17.Slika 16 od 17.Slika 17 od 17.
Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr webWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.