Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Mlado leto na vrhu Učke 2020

petak, 24.01.2020.

Već dobrih 40-tak godina je nepisani planinarski običaj da se planinari s Liburnije okupe na vrhu Učke – Vojaku (1396 m) 1.1. točno u podne. Za ovo okupljanjanje ne šalju se pozivi i ne lijepe se plakati. Pravi planinari i ljubitelji prirode znaju da će svoje prijatelje i istomišljenike naći u isto vrijeme na istom mjestu svake godine .

Slika.

Zadnjih 5 godina manifestaciju „Mlado leto na Vojake“ organiziraju zajednički planinarska društva s područja Liburnije: PD „Knezgrad“ – Lovran, PD „Opatija“ i PD „Lisina“ – Matulji.

Prekrasno sunčano vrijeme privuklo 1.1.2020. je rekordan broj od 250 planinara. Uz lokalna planinarska društva, ove godine su nam se pridružili planinari PD Glas Istre iz Pule.

Ishodište pohoda je prijevoj Poklon (922 m). Nakon uvodne besjede predsjednika PD „Opatija“, Borisa Božića okupljeno mnoštvo planinara moglo je krenuti. Kolona se rastegla poput gusjenice. Nažalost ove godine je izostao bijeli pokrivač, no to nije umanjilo dobre vibracije među planinarima.

Točno u podne kako to tradicija nalaže došli smo na vrh Učke, Vojak (1401 m). Uz vrlo toplo vrijeme na vrhu društo se zadržalo oko sat vremena izmjenjujući novogodišnje čestitke  i dobre planinarske dobre želje pijuckajući čaj, kuhano

vino i šampanjac. Na samom vrhu bila je prava mala slastičarna, jer su svi donijeli kolače s božićno - novogodišnje trpeze.

Nakon kolača i šampanjca, prilikom spusta bio je potreban oprez. Bez „gubitaka“, spustili smo se do planinarskog doma na Poklonu, gdje se druženje nastavilo.

Rumenih obrašćića, dobro popunjenih trbuščića svi su se sretno vratili svojim kućama, puni dojmova s nadom u planinarski dobru i aktivnu novu 2020. godinu.

Robert Koprivnjak (PD Lisina)

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.
Odgoda planiranih akcija

Odgoda planiranih akcija (30.03.2020.)

Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza donio je 30.3.2020. odluku o odgađanju svih akcija tijekom slijedeća dva mjeseca kojima je organizator ili suorganizator Hrvatski planinarski savez.

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije (19.03.2020.)

Prateći i primjenjujući mjere Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski planinarski savez apelira na planinarske udruge, vlasnike i upravljače planinarskih objekata da i dalje redovito prate aktualne informacije i odgovorno primjenjuju mjere koje donose i objavljuju nadležne službe.

Skupština HPS-a

Skupština HPS-a (16.03.2020.)

Redovna Skupština HPS-a bila je planirana za 18. travnja 2020. u hotelu Panorama Zagreb s uobičajenim dnevnim redom i pisanim materijalima koje priprema Izvršni odbor. Dnevni red objavljuje se sukladno Statutu HPS-a 30 dana prije održavanja sjednice, međutim zbog javno-zdravstvenih okolnosti sjednica Skupština se odgađa dok se ne steknu uvjeti za njezino održavanje, o čemu će udruge članice biti pravovremeno obaviještene.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.