Planinarska kuća Vila Velebita prestala s radom

petak, 14.02.2020.

Pl kuća Vila Velebita

Nakon 17 godina uspješnog vođenja planinarske kuće Vila Velebita na Baškim Oštarijama PD Željezničar iz Gospića donijelo je odluku da ne prihvati produženje ugovora za upravljanje tim objektom. Tri su osnovna razloga radi kojih gospićki planinari ne žele više voditi tu planinarsku kuću. Prvi je što su »Hrvatske ceste«, koje su vlasnik kuće ponudile ugovor po kojem bi planinari morali mjesečno izdvajati za najamninu od 200 eura. Dobro je poznato da povoljna cijena noćenja za planinare ne može nikako pokriti troškove s obzirom na broj noćenja, režijske troškove, održavanje i najamninu, a objekt može popuniti ionako male kapacitete svega nekoliko mjeseci u godini zbog specifičnih vremenskih uvjeta na Baškim Oštarijama, poglavito zimi.

PD Željezničar je preuzeo objekt na korištenje početkom 2003., poslije zime, u stanju gotovo potpune devastiranosti, jer su popucale cijevi od leda izazvale poplavu u kući, a zidovi i prostorije morali su se sušiti nekoliko godina. Te su godine na Baškim Oštarijama održani Dani hrvatskih planinara, na kojima je sudjelovalo više od 1700 planinara iz cijele Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. PD Željezničar je uložio velike napore oko saniranja stanja u objektu i van njega, tako da je putem sponzora i vlastitim radom uspio izgraditi boćalište, pečenjarnicu za roštilj, a dosta truda se uložilo i u uređenje dvorišne prostorije s kojom se povećao kapacitet za noćenje za 12 osoba. Prava je sreća je bila što je kod članova društva vladao veliki entuzijazam, pa za dragovoljne radove nikad nije bilo problema. Članovi društva su u ono vrijeme rado dežurali u domu bez naknade, a sada su se uvjeti promjenili općenito, jer entuzijazma nema. Članovi sve više vode računa o svojim interesima i jednostavno se teško mobiliziraju za radne akcije i općenito zajedništvo u planinarskom društvu.

Prije desetak godina je uprava Hrvatskih cesta jednostrano raskinula ugovor s PD-om Željezničar, Gospić, na pritisak uprave hotela Velebno, koja je pismom namjere zatražila da se taj objekt preda njima na upravljanje. Zahvaljujući planinarskoj intervenciji preko viših institucija, uspjelo se postići da se kuća tada ne oduzme i da dalje može nastaviti primati planinare. Nije teško zamisliti što bi bilo s kućom da su je tada preuzeli vlasnici Hotela, koji su ga sami nebrigom i neznanjem upropastili i koji već godinama ne radi.

Drugi razlog radi čega se mi članovi PD-a Željezničar ne želimo baviti problemima kuće je već spomenut djelimično u prvom dijelu teksta, a to je gubitak entuzijazma kod naših članova, koji imaju sve više životnih, radnih i obiteljskih obaveza. Teret upravljanja planinarskom kućom, pogotovo u uvjetima brojnih pravnih obveza, pretežak je za planinarska društva, jer je malotko zainteresiran da se s tim problemima uopće bavi.

Treći razlog je kvaliteta objekta na Baškim Oštarijama, koja za vremenske uvjete na Velebitu, nije adekvatna. Naime, u vanjskim i unutrašnjim zidovima objekta nema izolacije, kako u zidovima tako i u podnom dijelu prizemnih prostorija. Septičke jame se dodatno pune zbog oborinskih voda, što znatno poskupljuje režije. Da bi se kuća grijala potrebno bi bilo uložiti znatna sredstva u centralno grijanje, što Željezničar nije u stanju investirati. Nadalje, dok smo mogli kao članovi dežurati i voditi koliko-toliko poslovanje, sve je bilo u redu, a sada je takva situacija da nam se ne isplati imati osoblje koje će održavati dom zbog dodatnih troškova.

Žao nam je što smo se morali odlučiti na ovaj korak, jer su Baške Oštarije jako zahvalno područje u planinarskom smislu, ako ne i najatraktivnije od svih planinarskih destinacija u Hrvatskoj. To se uočilo i prije Domovinskog rata, kada je Planinarski savez Hrvatske donio odluku o izgradnji Doma na Baškim Oštarijama, odredio lokaciju i izradio projekt, ali je sve planove upropastio Domovinski rat. Nažalost, okolnosti kod planinarskog objekta na Baškim Oštarijama, kao i kod nekih drugih značajnih planinarskih objekata u Hrvatskoj u koje su i planinarska društva i HPS godinama ulagali znatna sredstva, nisu povoljne.

Tomislav Čanić, PD Željezničar, Gospić

Slika 1 od 1.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez