Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Planinarska kuća Vila Velebita prestala s radom

petak, 14.02.2020.

Pl kuća Vila Velebita

Nakon 17 godina uspješnog vođenja planinarske kuće Vila Velebita na Baškim Oštarijama PD Željezničar iz Gospića donijelo je odluku da ne prihvati produženje ugovora za upravljanje tim objektom. Tri su osnovna razloga radi kojih gospićki planinari ne žele više voditi tu planinarsku kuću. Prvi je što su »Hrvatske ceste«, koje su vlasnik kuće ponudile ugovor po kojem bi planinari morali mjesečno izdvajati za najamninu od 200 eura. Dobro je poznato da povoljna cijena noćenja za planinare ne može nikako pokriti troškove s obzirom na broj noćenja, režijske troškove, održavanje i najamninu, a objekt može popuniti ionako male kapacitete svega nekoliko mjeseci u godini zbog specifičnih vremenskih uvjeta na Baškim Oštarijama, poglavito zimi.

PD Željezničar je preuzeo objekt na korištenje početkom 2003., poslije zime, u stanju gotovo potpune devastiranosti, jer su popucale cijevi od leda izazvale poplavu u kući, a zidovi i prostorije morali su se sušiti nekoliko godina. Te su godine na Baškim Oštarijama održani Dani hrvatskih planinara, na kojima je sudjelovalo više od 1700 planinara iz cijele Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. PD Željezničar je uložio velike napore oko saniranja stanja u objektu i van njega, tako da je putem sponzora i vlastitim radom uspio izgraditi boćalište, pečenjarnicu za roštilj, a dosta truda se uložilo i u uređenje dvorišne prostorije s kojom se povećao kapacitet za noćenje za 12 osoba. Prava je sreća je bila što je kod članova društva vladao veliki entuzijazam, pa za dragovoljne radove nikad nije bilo problema. Članovi društva su u ono vrijeme rado dežurali u domu bez naknade, a sada su se uvjeti promjenili općenito, jer entuzijazma nema. Članovi sve više vode računa o svojim interesima i jednostavno se teško mobiliziraju za radne akcije i općenito zajedništvo u planinarskom društvu.

Prije desetak godina je uprava Hrvatskih cesta jednostrano raskinula ugovor s PD-om Željezničar, Gospić, na pritisak uprave hotela Velebno, koja je pismom namjere zatražila da se taj objekt preda njima na upravljanje. Zahvaljujući planinarskoj intervenciji preko viših institucija, uspjelo se postići da se kuća tada ne oduzme i da dalje može nastaviti primati planinare. Nije teško zamisliti što bi bilo s kućom da su je tada preuzeli vlasnici Hotela, koji su ga sami nebrigom i neznanjem upropastili i koji već godinama ne radi.

Drugi razlog radi čega se mi članovi PD-a Željezničar ne želimo baviti problemima kuće je već spomenut djelimično u prvom dijelu teksta, a to je gubitak entuzijazma kod naših članova, koji imaju sve više životnih, radnih i obiteljskih obaveza. Teret upravljanja planinarskom kućom, pogotovo u uvjetima brojnih pravnih obveza, pretežak je za planinarska društva, jer je malotko zainteresiran da se s tim problemima uopće bavi.

Treći razlog je kvaliteta objekta na Baškim Oštarijama, koja za vremenske uvjete na Velebitu, nije adekvatna. Naime, u vanjskim i unutrašnjim zidovima objekta nema izolacije, kako u zidovima tako i u podnom dijelu prizemnih prostorija. Septičke jame se dodatno pune zbog oborinskih voda, što znatno poskupljuje režije. Da bi se kuća grijala potrebno bi bilo uložiti znatna sredstva u centralno grijanje, što Željezničar nije u stanju investirati. Nadalje, dok smo mogli kao članovi dežurati i voditi koliko-toliko poslovanje, sve je bilo u redu, a sada je takva situacija da nam se ne isplati imati osoblje koje će održavati dom zbog dodatnih troškova.

Žao nam je što smo se morali odlučiti na ovaj korak, jer su Baške Oštarije jako zahvalno područje u planinarskom smislu, ako ne i najatraktivnije od svih planinarskih destinacija u Hrvatskoj. To se uočilo i prije Domovinskog rata, kada je Planinarski savez Hrvatske donio odluku o izgradnji Doma na Baškim Oštarijama, odredio lokaciju i izradio projekt, ali je sve planove upropastio Domovinski rat. Nažalost, okolnosti kod planinarskog objekta na Baškim Oštarijama, kao i kod nekih drugih značajnih planinarskih objekata u Hrvatskoj u koje su i planinarska društva i HPS godinama ulagali znatna sredstva, nisu povoljne.

Tomislav Čanić, PD Željezničar, Gospić

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. (05.03.2021.)

U veljači 2021. u Hrvatskom saboru usvojena je Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine, koja predstavlja jedan od strateških dokumenata za razvoj u svim djelatnostima na nacionalnoj razini. Za planinarstvo je značajna jer je njome jasno utvrđeno strateško opredijeljenje Republike Hrvatske za promoviranje planinarskih sadržaja i ulaganja u planinarsku infrastrukturu – planinarske domove i putove.

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a (24.02.2021.)

Danas je u Zagrebu otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg PSH-a.

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost na prvom mjestu (15.02.2021.)

Planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.