Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Dani zajedničke sadnje

utorak, 03.03.2020.

Slika.

Naše planine i šume pružaju nam odmor i zadovoljstvo, planinarenje je za nas način i stil života, a ljudi s kojima to dijelimo obogaćuju naš društveni život i nas osobno. Tijekom planinarenja imamo priliku sresti i upoznati druge ljude kojima je svakodnevni posao zaštita prirode i briga o šumama. Vrijeme u kojem živimo pred sve nas postavlja velike izazove globalne ekološke krize, zagađenja okoliša i klimatskih promjena. Zato je potrebno udružiti se u svim aktivnostima, te zajedničkim naporima zaštiti našu planinsku prirodu. U tome imamo dovoljno saveznika, a tradicionalno dobru suradnju imamo sa šumarima. U 2019. godini bilo je nekoliko akcija u kojima su na neki način sudjelovali i članovi/članice naših planinarskih društava. Izdvajamo: Boranka, projekt pošumljavanja opožarenih dijelova Dalmacije pod vodstvom Saveza izviđača Hrvatske, HGSS-a i Hrvatskih šuma, i akcija „Posadi drvo ne budi panj“ inicijativa građana uz podršku Hrvatskih šuma. Neka planinarska društva su samoinicijativno organizirala sadnju drveća i kao primjer navodimo pošumljavanje Medvednice suradnjom polaznika planinarske škole HPD-a Kapela i Hrvatskih šuma, Šumarije Zagreb.

Za 2020. godinu su Hrvatske šume pokrenule novu akciju, „Dani zajedničke sadnje“ kako bi suradnja s građanima postala tradicionalna. Proljetni termin akcije je 20. i 21.3.2020. na datum kad se obilježava Svjetski dan šuma. Jesenski termin će biti u mjesecu studenom, o čemu ćemo vas na vrijeme obavijestiti.

Komisija za zaštitu prirode poziva sve članice HPS-a da se prijave i pridruže akciji Hrvatskih šuma. Preporučamo da društva koja organiziraju opću planinarsku školu u akciju uključe svoje polaznike, a ostalima preporučamo da tu akciju provedu sekcije ili odsjeci PD-a koji u svom radu imaju ekologiju ili zaštitu prirode.

Hrvatske šume, odnosno organizacijski tim akcije „Dani zajedničke sadnje“ prihvatio je našu molbu i produžio rok za prijavu našim planinarskim udrugama do petka 6.3.2020. godine. Prijave se dostavljaju na e-adresu posumljavanje@hrsume.hr. U prijavi planinarska društva trebaju dostaviti: što točniji broj sudionika, datum za sudjelovanje u akciji (20. ili 21. 3.) kao i naziv lokalne šumarije na čijem području bi željeli sudjelovati u akciji. Popis podružnica Uprave šuma i lokalnih šumarija, s kontaktima možete pronaći na poveznici Hrvatske šume i kartografski prikaz na poveznici kartografski prikaz.

Ako vam je rok prijave za proljetni termin prekratak ili postoje drugi problemi organizacijske prirode, pozivamo vas da uspostavite kontakt s lokalnom šumarijom za buduće akcije koje će organizirati Hrvatske šume.

Na kraju, osim plemenite svrhe pošumljavanja i zaštite prirode, u ovakvim akcijama upoznat ćete se sa svakodnevnim poslom i problemima šumara i naučiti kako se provodi održivo gospodarenje šumama. Neki od vas će možda imati prvu priliku da posade drvo, a sigurno ćete svi naučiti ispravnu sadnju. S naše planinarske strane i vi ćete imati priliku šumare upoznati s našim poslovima na održavanju markacija i planinarskih staza i problemima koje uočavate u šumama. Naše šume će nam na tome biti sigurno zahvalne.

Molimo vas za povratnu informaciju na e-mail zastita.prirode@hps.hr o sudjelovanju u akciji „Dani zajedničke sadnje“ ili sličnim akcijama koje namjeravati provesti u organizaciji vaše planinarske udruge.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Odgoda planiranih akcija

Odgoda planiranih akcija (30.03.2020.)

Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza donio je 30.3.2020. odluku o odgađanju svih akcija tijekom slijedeća dva mjeseca kojima je organizator ili suorganizator Hrvatski planinarski savez.

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije (19.03.2020.)

Prateći i primjenjujući mjere Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski planinarski savez apelira na planinarske udruge, vlasnike i upravljače planinarskih objekata da i dalje redovito prate aktualne informacije i odgovorno primjenjuju mjere koje donose i objavljuju nadležne službe.

Skupština HPS-a

Skupština HPS-a (16.03.2020.)

Redovna Skupština HPS-a bila je planirana za 18. travnja 2020. u hotelu Panorama Zagreb s uobičajenim dnevnim redom i pisanim materijalima koje priprema Izvršni odbor. Dnevni red objavljuje se sukladno Statutu HPS-a 30 dana prije održavanja sjednice, međutim zbog javno-zdravstvenih okolnosti sjednica Skupština se odgađa dok se ne steknu uvjeti za njezino održavanje, o čemu će udruge članice biti pravovremeno obaviještene.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.