Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Žene u planini, 2020 - PD Kamenjak

utorak, 03.03.2020.

Slika.

Tradicionalni pohod PD Kamenjak "Žene u planinu" svake godine održava se početkom ožujka uvijek na nekom drugom zanimljivom planinarskom dijelu Primorsko-goranske županije. Ovogodišnji, 39. po redu pohod bio je planiran na ruti Klana - Veliko Židovje - Kičej - Podkilavac. Međutim, zbog jake cjelodnevne kiše u nedjelju 1.3.2020. aktiviran je "plan B" pa se planinarilo skraćenom rutom - do vrha Veliko Židovje (nova kontrolna točka obnovljene Riječke planinarske obilaznice) i nazad u Klanu. Planinari su tako imali priliku premijerno udariti žig koji je na vrh postavljen svega dva dana prije pohoda!

Pohodu se unatoč jakoj kiši odazvalo preko 70 planinara, pri čemu su brojčano prednjačili gosti iz HPD Željezničar, Zagreb i HPD Zagreb-Matica. Pohod je pripremio Žarko Fištrek a na stazi mu je pomagao Boris Kurilić.

Početno okupljanje dogovoreno je u središtu Klane kod kafića Škulja. Tamo se na prostranoj natkrivenoj terasi cijela ekipa pripremila za pohod, uz prigodnu kapljicu i kolačić. Slijedilo je veselo šljapkanje kroz blato i lokve do vrha Veliko Židovje i povratak istim putem nazad do Škulje. Zatim su svi sudionici pohoda autobusima otišli do Dražica na Grobniku, kamo su trebali stići pješice (da nije bilo te jake kiše). U dvorani Doma kulture organiziran je ručak, druženje, podjela priznanja društvima i pojedincima.

Domaćini iz PD Kamenjak svečano su obećali da dogodine pripremaju pohod bez kiše...

Više slika možete pogledati u galeriji slika PD Kamenjaka.

tekst: Boris Kurilić, PD Kamenjak

foto: Mladen Stanković, HPD Željezničar, Zagreb

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.
Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a (24.02.2021.)

Danas je u Zagrebu otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg PSH-a.

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost na prvom mjestu (15.02.2021.)

Planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima.

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021 (09.02.2021.)

U novom broju planinarimo po Južnom i Sjevernom Velebitu, Hahlićima, Ravnoj gori, Dachsteinu i prolazimo cijelu Via Adriaticu. Osim toga, planinarimo s malom djecom, saniramo posljedice potresa i planinarenjem se borimo protiv korone.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.