Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Sastanak Komisije za planinarske putove i predstavnika planinarskih društava Cetinske krajine

nedjelja, 31.05.2020.

Na inicijativu Planinarskog saveza Splitsko-dalmatinske županije, u Hrvacama je 30. 05. 2020. g. održan je sastanak predstavnika planinarskih društava koja održavaju planinarske staze na području Cetinske krajine. Sastanku su prisustvovali predsjednici planinarskih društava: Zoran Vejić ‘PD Svilaja’, Ante Romac ‘NOPD Koćari’, Bernard Mučalo ‘HPD Zolj Vrlika’, Mario Dukić ‘PD Jelinak’, Dražen Buljan ‘PD Sveti Jakov’ i Ante Bašić tajnik ‘PD Kamešnica’. Ispred Komisije za planinarske putove prisustvovao je Boris Bjedov, član Komisije i autor Registra planinarskih putova. Ukupno je bilo prisutno 13 sudionika.

Na sastanku se detaljno dogovarao način kako planinarske putove Cetinske krajine napokon uvrstiti u Registar i Interaktivnu planinarsku kartu Hrvatske. Radi se o velikom i planinarski posebno atraktivnom planinskom području, koje dodatno dobija na važnosti proglašenjem Parka prirode Dinara. Izraženo je žaljenje što na dogovor nisu došli predstavnici PU Dinaridi iz Splita, koji su pred puno godina pokrenuli inicijativu i zajedno s lokalnim planinarima vodili brojne akcije izgradnje bogate planinarske infrastrukture na ovom području.

U pripremi podataka za javnu objavu u bazi podataka Hrvatskog planinarskog saveza važno je rukovoditi se propisanim procedurama objavljenim na mrežnim stranicama HPS, pod Komisija za planinarske putove i posebno voditi računa da u Registru može biti samo put koji se cijelom svojom dužinom nalazi na teritoriju Republike Hrvatske.

Dogovoreno je da će neka društva osposobiti svoje članove za markaciste, posebno one koji su pokazali interes za radove na terenu.

Očekuje se da će nakon registriranja mreže planinarskih staza, Hrvatski planinarski savez imati sluha za pomoć društvima u obnavljanju opožarenih dionica, stradalih u nedavnoj vatrenoj stihiji na Dinari i Svilaji. U tu svrhu društva su dužna dostaviti detaljne podatke. Konstatirano je da su stigle donacije u obliku motki koje služe kao zimske oznake na visinama, gdje se dobar dio godine zadržava snijeg.

Iskorištena je prilika da se prenesu informacije s nedavnog skupa u Kninu kada je promoviran Park prirode Dinara, koji obuhvaća veliko područje od preko 630 milijuna m2.

Također je prenešena informacija o pripremi Pravilnika o jedinstvenom vizualnom identitetu zaštite prirode u RH, gdje planinarska signalizacija koju primjenjuje HPS postaje propisani standard. To ujedno Savez stavlja u poziciju da zajedno sa svojim članicama i Komisijom za planinarske putove odgovaraju za stanje planinarskih staza.

Susretljivošću vodstva općine Hrvace sastanak je održan u općinskoj vijećnici pa su tako osugurane sve mjere zaštite od korona virusa, na što im posebno zahvaljujemo.

Komisija za planinarske putove

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.
Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.