Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Sastanak Komisije za planinarske putove i predstavnika planinarskih društava Cetinske krajine

nedjelja, 31.05.2020.

Na inicijativu Planinarskog saveza Splitsko-dalmatinske županije, u Hrvacama je 30. 05. 2020. g. održan je sastanak predstavnika planinarskih društava koja održavaju planinarske staze na području Cetinske krajine. Sastanku su prisustvovali predsjednici planinarskih društava: Zoran Vejić ‘PD Svilaja’, Ante Romac ‘NOPD Koćari’, Bernard Mučalo ‘HPD Zolj Vrlika’, Mario Dukić ‘PD Jelinak’, Dražen Buljan ‘PD Sveti Jakov’ i Ante Bašić tajnik ‘PD Kamešnica’. Ispred Komisije za planinarske putove prisustvovao je Boris Bjedov, član Komisije i autor Registra planinarskih putova. Ukupno je bilo prisutno 13 sudionika.

Na sastanku se detaljno dogovarao način kako planinarske putove Cetinske krajine napokon uvrstiti u Registar i Interaktivnu planinarsku kartu Hrvatske. Radi se o velikom i planinarski posebno atraktivnom planinskom području, koje dodatno dobija na važnosti proglašenjem Parka prirode Dinara. Izraženo je žaljenje što na dogovor nisu došli predstavnici PU Dinaridi iz Splita, koji su pred puno godina pokrenuli inicijativu i zajedno s lokalnim planinarima vodili brojne akcije izgradnje bogate planinarske infrastrukture na ovom području.

U pripremi podataka za javnu objavu u bazi podataka Hrvatskog planinarskog saveza važno je rukovoditi se propisanim procedurama objavljenim na mrežnim stranicama HPS, pod Komisija za planinarske putove i posebno voditi računa da u Registru može biti samo put koji se cijelom svojom dužinom nalazi na teritoriju Republike Hrvatske.

Dogovoreno je da će neka društva osposobiti svoje članove za markaciste, posebno one koji su pokazali interes za radove na terenu.

Očekuje se da će nakon registriranja mreže planinarskih staza, Hrvatski planinarski savez imati sluha za pomoć društvima u obnavljanju opožarenih dionica, stradalih u nedavnoj vatrenoj stihiji na Dinari i Svilaji. U tu svrhu društva su dužna dostaviti detaljne podatke. Konstatirano je da su stigle donacije u obliku motki koje služe kao zimske oznake na visinama, gdje se dobar dio godine zadržava snijeg.

Iskorištena je prilika da se prenesu informacije s nedavnog skupa u Kninu kada je promoviran Park prirode Dinara, koji obuhvaća veliko područje od preko 630 milijuna m2.

Također je prenešena informacija o pripremi Pravilnika o jedinstvenom vizualnom identitetu zaštite prirode u RH, gdje planinarska signalizacija koju primjenjuje HPS postaje propisani standard. To ujedno Savez stavlja u poziciju da zajedno sa svojim članicama i Komisijom za planinarske putove odgovaraju za stanje planinarskih staza.

Susretljivošću vodstva općine Hrvace sastanak je održan u općinskoj vijećnici pa su tako osugurane sve mjere zaštite od korona virusa, na što im posebno zahvaljujemo.

Komisija za planinarske putove

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.
Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.