Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

ponedjeljak, 15.06.2020.

Slika.U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja. Knjiga je svečano predstavljena u gradskoj loži, uz glazbeno-umjetnički program.

Slika.Nakon turističkog obilaska Svetvinčenata, okupljenima se na početku svečanosti uvodno obratio načelnik općine Dalibor Macan, a zatim su o svojim planinarskim iskustvima govorili planinari koji su s Feručom Lazarićem izveli uspone na brojne planinske vrhove u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz njih, okupljenima su se prigodnim riječima obratili predsjednik Istarskog planinarskog saveza Goran Šepić, glavni tajnik HPS-a i urednik Hrvatskog planinara Alan Čaplar te voditeljica HPS-ove Radne skupine za osobe s invaliditetom Aleksandra Kuzmanić. Nakon završetka svečanog predstavljanja za sve uzvanike priređena je večera i planinarski bal uz glazbu i ples.

Slika.U nedjelju je izveden pješački izlet od željezničke stanice Savičenta do slikovite crkve Sv. Petra apostola na Vrhu Tondolon, pod vodstvom pročelnika Stanice planinarskih vodiča Istra Saše Kardinara. Na pohodu je sudjelovalo petoro slijepih planinara, a pridružila se i snimateljska ekipa RTL televizije.

Knjiga Planinarenje na slijepo sadrži tridesetak planinarskih putopisa Feruča Lazarića, među ostalim opise uspona na Musalu, Olimp i Triglav. Knjiga ima 204 stranice, tvrde korice a tiskana je u boji. Knjiga je jedinstvena po tome što, unatoč tome što autor ne vidi svijet oko sebe, vrlo slikovito opisuje mjesta u planinama koja je posjetio i svoje planinarske doživljaje.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara (09.06.2020.)

Treking u Kolumbiji, planinarski dom Vugrovec, 10 godina alpinističkih škola u Željezničaru, uspomena na Antu Rukavinu, planinarska kuća Vrbanj na Orjenu... neke su od tema lipanjskog broja Hrvatskog planinara...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.