Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

srijeda, 01.07.2020.

Slika.Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Ovogodišnja istraživanja nastavak su speleoloških akcija započetih 2019. u okviru kampa Sjeverni Velebit 2019. kojeg je organizirao PDS Velebit u suradnji s JU NP Sjeverni Velebit.

Slika.Budući da je jama prethodno bila istražena do –1021 m, nova istraživanja bila su usmjerena na istraživanje najdubljih dijelova jame. Kako bi se omogućilo takvo istraživanje bilo je potrebno izraditi bivak na većoj dubini, postaviti telefonski kabel te preopremiti dijelove linije za napredovanje u jami. Pogrešna procjena speleologa za predviđenu lokaciju bivka rezultirala je razaranjem bivka na –600 m tijekom zimskih bujica. Zbog toga je bilo neophodno pronaći novo „sigurno mjesto“ za odmor tijekom istraživanja te kao sklonište u slučaju naglih ljetnih oborina koje su na Sjevernom Velebitu izrazite i opasne zbog jake vertikalne morfologije. Pronalaskom i uređivanjem mjesta za bivak na – 950 m u fosilnom kanalu uspješno je osigurano da se jednostavnije nastave istraživanja na dnu. Osim bivka na –950 m, u jami su postavljena još dva bivka na –600 m i na –300 m te je osigurana velika protočnost istraživača u jami. Postavljen je telefonski kabel od baznog logora na Malom Lomu do bivka na –950 m, sveukupno oko 4km telefonskog kabela. Preopremljene su linije za napredovanje na dubinama: –100 m (Vertikala leteće vreće), –400 m (ASL), –600 m (Zamrzalnik) i –1000 m (Daj-Dam). Istraživalo se u Meandru introspekcije na –350 m gdje se naišlo na usku pukotinu u meandru s izrazitim strujanjem zraka. Istražen je i nacrtan bočni kanal na dubini od 600 m. Nastavila su se istraživanja u Nedamskom grliću na –680 m koji se na –740 m spaja s Meandrom sreće. U istraživanjima na dnu na –1021 m nastavilo se s prodorom u dubinu i nacrtalo do –1143 m, iako su istraživači prošli još cca 30 m niže, ostali bez opreme i ustanovili da se vertikalni kanal nastavlja nizvodno.

Slika.Lipanjskim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je 'produbljena' za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m. Ujedno treba istaknuti da je u jami primijećena endemska velebitska pijavica (Croatobranchus mestrovi) i to cijelim putem od dubine 740 m (Meandar sreće) do police na dubini od 1110 m.

Slika.Osim istraživanja u jami a u svrhu sustavnog istraživanja područja strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, speleolozi su posjetili i ulaze nekolicine drugih perspektivnih objekata u neposrednoj blizini Lukine i Lubuške jame, a koje je potrebno ponovno nacrtati, provjeriti upitnike, fotografirati odnosno prikupiti sve podatke kako bi mogli predati te objekte u katastar speleoloških objekata RH.

Slijedom navedenog, istraživanja se nastavljaju tijekom srpnja i kolovoza 2020. u organizaciji PDS Velebit, u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.
Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.