Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

100. rođendan najstarijeg hrvatskog planinara

petak, 25.09.2020.

Slika.Dana 25. 9. 2020. najstariji hrvatski planinar Branko Blažević navršio je 100 godina. U planinarstvu je aktivan neprekidno od 1936. godine, a 1949. bio je jedan od inicijatora za osnivanje Planinarskog društva Bijele stijene te je poslije registracije izabran za prvog predsjednika tog društva 1950. Iste godine polazio je planinarsku školu u Velikoj Paklenici pod vodstvom tajnika Planinarskog saveza Hrvatske Slave Brezovečkog i postao je planinarski instruktor. Pohađao je i školu za markaciste. Obišao je mnoge planine u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, a posjetio je i Karpate u Rumunjskoj i Centralne Alpe. Paralelno se bavio skijaškim trčanjem u Skijaškoj sekciji PD-a Bijele stijene i sudjelovao je na brojnim natjecanjima. Bio je uz to i trener skijanja te odgojio brojne generacije. Na Prvenstvu NR Hrvatske 1956. u Skradu bio je trener štafete Bijelih stijena na 4x10 km koja je pobijedila u sastavu: Vinko Jurišić, Božo Fak (djed velikog hrvatskog i slovenskog biatlonca Jakova Faka), Pero Papić i Zvonko Zaputilj.

Slika.U rodnoj kući je otvorio gostionicu a kada mu vlasti to više nisu dozvolile morao je zbog posla napustiti rodni kraj. Od kraja 1960-ih godina do 1974. radio je kao voditelj motela u Podgariću i bio vlasnik gostionica u Kutini i Virovitici. Nakon povratka u Gorski kotar bio je poslovođa hotela u Brodu na Kupi čiji je vlasnik bilo poduzeće Promet iz Vrbovskog. Tih godina sudjelovao je u trasiranju Kapelskog planinarskog puta. U svoju zasluženu mirovinu je otišao 1983. i potom ponovno obnovio rad današnjeg HPD-a Bijele stijene u kojem je duži niz godina obnašao dužnost predsjednika, tajnika i blagajnika.

Slika.Na Kapelskom planininarskom putu radio je na izgradnji skloništa na Bjelolasici, Dulibi, Viništu i Okruglici. Sudjelovao je u trasiranju Mrkopaljskog planinarskog puta 1988. Održavao je kao domar, u suradnji sa Šumarijom Mrkopalj, planinarsku kuću Jančarica. Pomogao je zagrebačkim planinarima u izgradnji skloništa na Bjelolasici. Kao iznimno vitalan čovjek sudjelovao je sa 76 godina u pohodu na Mont Blanc i popeo se do visine od 3600 m, a s 80 godina bio je na vrhu Ankogelu (3246 m) u Visokim Turama. Kao veteran redovito je sudjelovao na skijaškim natjecanjima. Na Memorijalu mira u Mrkoplju nastupao je do 85. godine. Godine 2014. sudjelovao je na pohodu na Klek povodom 140. obljetnice hrvatskog planinarstva. Prilikom Dana hrvatskih planinara na Psunju u lipnju 2016. dobio je priznanje kao najstariji sudionik skupa. Za njegov dugogodišnji rad i doprinos Hrvatski planinarski savez dodijelio mu je Zlatni znak 1996. i Plaketu 2000.

Čestitamo 100. rođendan najstarijem hrvatskom planinaru Branku Blaževiću!

Slika.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Informacije za planinarske udruge

Informacije za planinarske udruge (30.11.2020.)

Na službene elektroničke adrese svih osnovnih planinarskih udruga upućene su obavijesti o naručivanju i distribuciji članskog materijala za 2021. godinu, prikupljanju i evidentiranju članstva, provođenju planinarskih aktivnosti u uvjetima epidemije, zidnim kalendarima te planiranju aktivnosti u 2021. godini. Pozivamo dužnosnike planinarskih udruga da redovito prate službenu elektroničku poštu na domeni hps.hr te da o svim temama i novostima redovito informiraju članstvo svojih udruga. Osnovne informacije također su dostupne i ovdje.

 Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi

Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi (28.11.2020.)

Od 21. do 28. studenoga 2020. održano je u Moskvi u organizaciji Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) Europsko prvenstvo u sportskom penjajnju. Hrvatsku su predstavljali članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije Vana Piccini (SPK Marulianus, Split) i Nikola Kramarić (SPK Lapis, Split), ostvarivši vrlo dobre rezultate...

 Zaštita zdravlja na prvom mjestu

Zaštita zdravlja na prvom mjestu (28.11.2020.)

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.