Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata 2020.

četvrtak, 29.10.2020.

Aida Barišić, KS HPS, Foto: Željko Marunčić i Antonia Viljac

Od 24. do 25. listopada 2020. u domu Saveza izviđača Hrvatske u Omišu u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a i SO PD Imber iz Omiša održan je Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata. Voditelj dvodnevnog seminara bio je instruktor speleologije Teo Barišić.

Sudionici seminara ispred rudnika“

Na seminaru je sudjelovalo ukupno 15 speleologa, od čega 5 instruktora/demonstratora te 15 polaznika iz šest speleoloških udruga – 7 iz Hrvatske i 1 iz BiH (4 SO HPK Sv. Mihovil, 2 SO HPD Sniježnica, 2 SS Sv. Jakov Bitelić, 3 SO PD Imber, 2 SD Špiljar i 2 SD Herceg Mostar iz BiH) te možemo reći da je seminar bio ujedno i međunarodni što govori o kvaliteti rada KS na polju edukacije speleologa.

Seminar je započeo subotnjim jutarnjim okupljanjem sudionika u planinarskoj kući te odlaskom u napušteni stari rudnik karbida kod Duća. Nakon demonstracije tehnika klasičnog topografskog snimanja speleolozi su podijeljeni u 4 tima koji su crtali rudnički labirint duljine cca 180 m. Nakon praktičnog dijela uslijedio je povratak u bazu na topli tanjur gulaša i nastavak predavanja do 21 sat uz poštivanje svih uz poštivanje svih mjera, preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i odluka Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

U nedjelju ujutro je nastavljeno s predavanjem o obradi nacrta i speleološkim simbolima, nakon čega su se sudionici ponovo podijelili po timovima u kojima su radili u objektu da bi krenula radionica sa unošenjem podataka u računalne programe za obradu podataka, printanje poligona, prenošenje poligona i izrada nacrta na paus papiru olovkom.

Na kraju su polaznici mogli usporediti klasične i suvremene tehnike crtanja, a KS HPS je svima podijelila potvrdu o sudjelovanju na seminaru, logo KS, brošuru o 60 godina rada KS HPS kao i postere speleoloških objekata Stare škole, Nevidne vode i Jamskog sustava KG-DP.

KS HPS-a i SO PD Imber se ovim putem zahvaljuje svim sudionicima na sudjelovanju kao i svim predavačima i demonstratorima na uloženom trudu i vremenu.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Trideseta obljetnica osnivanja Planinske satnije Velebit

Trideseta obljetnica osnivanja Planinske satnije Velebit

27.09.2021.

Prošlog vikenda podno Tulovih greda na Velebitu održano je svečano postrojavanje pripadnika Planinske satnije Velebit. Ratni put te postrojbe, dobro poznate planinarima i gorskim spašavateljima, započeo je 28. rujna 1991. akcijom spašavanja i pomoći u kretanju stanovnika starije dobi koji su iz Svetog Roka, Lovinca i Ričica od srpske agresije potražili spas zbjegom preko južnog Velebita.

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.