Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata 2020.

četvrtak, 29.10.2020.

Aida Barišić, KS HPS, Foto: Željko Marunčić i Antonia Viljac

Od 24. do 25. listopada 2020. u domu Saveza izviđača Hrvatske u Omišu u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a i SO PD Imber iz Omiša održan je Seminar o topografskom snimanju speleoloških objekata. Voditelj dvodnevnog seminara bio je instruktor speleologije Teo Barišić.

Sudionici seminara ispred rudnika“

Na seminaru je sudjelovalo ukupno 15 speleologa, od čega 5 instruktora/demonstratora te 15 polaznika iz šest speleoloških udruga – 7 iz Hrvatske i 1 iz BiH (4 SO HPK Sv. Mihovil, 2 SO HPD Sniježnica, 2 SS Sv. Jakov Bitelić, 3 SO PD Imber, 2 SD Špiljar i 2 SD Herceg Mostar iz BiH) te možemo reći da je seminar bio ujedno i međunarodni što govori o kvaliteti rada KS na polju edukacije speleologa.

Seminar je započeo subotnjim jutarnjim okupljanjem sudionika u planinarskoj kući te odlaskom u napušteni stari rudnik karbida kod Duća. Nakon demonstracije tehnika klasičnog topografskog snimanja speleolozi su podijeljeni u 4 tima koji su crtali rudnički labirint duljine cca 180 m. Nakon praktičnog dijela uslijedio je povratak u bazu na topli tanjur gulaša i nastavak predavanja do 21 sat uz poštivanje svih uz poštivanje svih mjera, preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i odluka Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

U nedjelju ujutro je nastavljeno s predavanjem o obradi nacrta i speleološkim simbolima, nakon čega su se sudionici ponovo podijelili po timovima u kojima su radili u objektu da bi krenula radionica sa unošenjem podataka u računalne programe za obradu podataka, printanje poligona, prenošenje poligona i izrada nacrta na paus papiru olovkom.

Na kraju su polaznici mogli usporediti klasične i suvremene tehnike crtanja, a KS HPS je svima podijelila potvrdu o sudjelovanju na seminaru, logo KS, brošuru o 60 godina rada KS HPS kao i postere speleoloških objekata Stare škole, Nevidne vode i Jamskog sustava KG-DP.

KS HPS-a i SO PD Imber se ovim putem zahvaljuje svim sudionicima na sudjelovanju kao i svim predavačima i demonstratorima na uloženom trudu i vremenu.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.
Informacije za planinarske udruge

Informacije za planinarske udruge (30.11.2020.)

Na službene elektroničke adrese svih osnovnih planinarskih udruga upućene su obavijesti o naručivanju i distribuciji članskog materijala za 2021. godinu, prikupljanju i evidentiranju članstva, provođenju planinarskih aktivnosti u uvjetima epidemije, zidnim kalendarima te planiranju aktivnosti u 2021. godini. Pozivamo dužnosnike planinarskih udruga da redovito prate službenu elektroničku poštu na domeni hps.hr te da o svim temama i novostima redovito informiraju članstvo svojih udruga. Osnovne informacije također su dostupne i ovdje.

 Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi

Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi (28.11.2020.)

Od 21. do 28. studenoga 2020. održano je u Moskvi u organizaciji Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) Europsko prvenstvo u sportskom penjajnju. Hrvatsku su predstavljali članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije Vana Piccini (SPK Marulianus, Split) i Nikola Kramarić (SPK Lapis, Split), ostvarivši vrlo dobre rezultate...

 Zaštita zdravlja na prvom mjestu

Zaštita zdravlja na prvom mjestu (28.11.2020.)

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.