Seminar o opremanju speleoloških objekata 7.- 8.11.2020.

petak, 13.11.2020.

Marko Rakovac, Valentina Plemenčić (SO PDS Velebit, KS HPS), Foto: Željko Marunčić

Praktičan rad na stijeni-demonstracija“

U organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a i u domaćinstvu SO PDS Velebit, 7.-8.11.2020. održan je seminar o opremanju speleoloških objekata na poligonu stare žičare u Zagrebu te na Gorskom zrcalu. Voditelj dvodnevnog seminara bio je instruktor speleologije Marko Rakovac.

Na seminaru je sudjelovalo 9 polaznika iz 5 udruga (SO PDS Velebit Zagreb, SK Ozren Lukić Zagreb, SO HPD Sniježnica Dubrovnik, SO HPD Mosor Split, SO PDS Imber Omiš) te 7 instruktora i 2 speleologa kao demonstratori.

Prvi dan cijeli program održan je na prostoru stare žičare tzv. „Žice“ te u prostorijama HGSS stanice Zagreb. Polaznici su imali predavanje o osobnoj opremi speleologa, društvenoj opremi te o pripremi postavljača nakon čega je svaki postavio liniju za napredovanje. Nakon ručka i pauze demonstrirana im je izrada priječnice te su svi osim jednog polaznika postavili svoju priječnicu na stropnoj gredi poligona. Dio polaznika za to vrijeme vježbao je izradu Sv. Bernarda i tirolske priječnice. Zadnja demonstracija dana bilo je tehničko penjanje. Nakon večere, instruktor speleologije Teo Barišić održao je predavanja o specifičnostima opremanja speleoloških objekata te o pripremi i izboru sidrišnog mjesta.

Drugi dan seminara instruktor speleologije Marko Rakovac održao je predavanje o užetima u speleologiji i karakteristikama uzlova. Praktični dio seminara održao se na stijeni Gorsko zrcalo gdje je svaki polaznik postavio svoju liniju za napredovanje.

Zaključci – smjernice – preporuke:

• mali broj polaznika omogućuje kvalitetniji rad i individualniji pristup, te samim time i veću korist za polaznika

• s obzirom na kapacitet stijene za vježbanje ovo je optimalan broj polaznika; s većim brojem polaznika trebalo bi razmisliti o podjeli u grupe te naizmjeničnom radu grupa na stijeni

• s obzirom na to da je danas u trendu porast napredovanja tehničkim penjanjem, potrebno je napraviti zaseban seminar o istom u trajanju od najmanje jedan dan, dok bi se drugi dan (ako je u pitanju vikend) iskoristio za neki drugi vid edukacije ili seminara.

Svim polaznicima seminara uručene su potvrde o sudjelovanju te je provedena anonimna anketa sa ciljem poboljšanja izvedbe i organizacije stručnih seminara Komisije za speleologiju HPS-a.

POPIS INSTRUKTORA

1 Teo Barišić

2 Ana Bakšić

3 Damir Janton

4 Vinka Dubovečak

5 Marko Rakovac

6 Valentina Plemenčić

7 Aida Barišić

8 Željko Marunčić

9 Nikolina Marić

POPIS POLAZNIKA

1 Anita Trojanović

2 Goran Jerković

3 Maja Marinić

4 Miro Marijanović

5 Jonathan Gabris

6 Katarina Azinović

7 Agata Poganj

8 Ante Vidović

9 Milan Karmelić

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.

Najnovije vijesti

Trideseta obljetnica osnivanja Planinske satnije Velebit

Trideseta obljetnica osnivanja Planinske satnije Velebit

27.09.2021.

Prošlog vikenda podno Tulovih greda na Velebitu održano je svečano postrojavanje pripadnika Planinske satnije Velebit. Ratni put te postrojbe, dobro poznate planinarima i gorskim spašavateljima, započeo je 28. rujna 1991. akcijom spašavanja i pomoći u kretanju stanovnika starije dobi koji su iz Svetog Roka, Lovinca i Ričica od srpske agresije potražili spas zbjegom preko južnog Velebita.

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.