Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Pomognite istraživačima u traženju tragova risa

petak, 20.11.2020.

Slika.Tijekom zime je sezona parenja risova pa oni prevaljuju značajno veće udaljenosti, intenzivnije označavaju teritorij, a snježni pokrivač nam bitno povećava mogućnost pronalaženja njihovih tragova. Samog risa ne vidimo često – rijetki sretnici se mogu pohvaliti da su ga sreli u prirodi, ali ako naučimo prepoznavati znakove koji ris ostavlja u prirodi onda po njima možemo pratiti prisutnost ove vrste.

Ris svijet oko sebe doživljava najviše kroz osjetila vida i sluha. Kako bi izvukao maksimum iz tih osjetila, često se kreće uzvisinama koje mu uz preglednost pružaju i zaklon. Grebeni u brdskim područjima ili ceste koje njima prolaze su vrlo dobra mjesta za potražiti trag risa tijekom zime. Risji trag u snijegu lako je prepoznatljiv, jako nalikuje na trag mačke – okrugao je, promjera 5-8 cm, a u pravilu se u tragu ne vide otisci kandži koje su uvučene dok ris hoda.

Populacija risa u Hrvatskoj je ugrožena zbog parenja u srodstvu, stoga su istraživačima dragocjeni svi podaci o toj vrsti. Trenutno u Hrvatskoj pomoću fotozamki razlikuju i prate 50-ak odraslih životinja. No da bi znali i kakva je genska raznolikost te populacije, jako su bitni uzorci iz kojih se može izolirati DNA, a ti uzorci najlakše se prikupljaju prateći tragove risa u snijegu.

Istraživači pozivaju planinare koji nađu tragove risa, da im to jave. Možete kontaktirati istraživače projekta LifeLynx putem e-maila lifelynx.hr@gmail.com ili facebook stranice Life Lynx. Na ovoj adresi dostupne su detaljne upute za prepoznavanje tragova risa u prirodi i za prikupljanje uzoraka.

Ovdje također možete preuzeti Lynx walk vodič:

Lynx Walk vodič (PDF)

Lynx Walk vodič - verzija za mobilne telefon (PDF)

Informacije za planinarske udruge

Informacije za planinarske udruge (30.11.2020.)

Na službene elektroničke adrese svih osnovnih planinarskih udruga upućene su obavijesti o naručivanju i distribuciji članskog materijala za 2021. godinu, prikupljanju i evidentiranju članstva, provođenju planinarskih aktivnosti u uvjetima epidemije, zidnim kalendarima te planiranju aktivnosti u 2021. godini. Pozivamo dužnosnike planinarskih udruga da redovito prate službenu elektroničku poštu na domeni hps.hr te da o svim temama i novostima redovito informiraju članstvo svojih udruga. Osnovne informacije također su dostupne i ovdje.

 Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi

Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi (28.11.2020.)

Od 21. do 28. studenoga 2020. održano je u Moskvi u organizaciji Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) Europsko prvenstvo u sportskom penjajnju. Hrvatsku su predstavljali članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije Vana Piccini (SPK Marulianus, Split) i Nikola Kramarić (SPK Lapis, Split), ostvarivši vrlo dobre rezultate...

 Zaštita zdravlja na prvom mjestu

Zaštita zdravlja na prvom mjestu (28.11.2020.)

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.