Pomognite istraživačima u traženju tragova risa

petak, 20.11.2020.

Slika.Tijekom zime je sezona parenja risova pa oni prevaljuju značajno veće udaljenosti, intenzivnije označavaju teritorij, a snježni pokrivač nam bitno povećava mogućnost pronalaženja njihovih tragova. Samog risa ne vidimo često – rijetki sretnici se mogu pohvaliti da su ga sreli u prirodi, ali ako naučimo prepoznavati znakove koji ris ostavlja u prirodi onda po njima možemo pratiti prisutnost ove vrste.

Ris svijet oko sebe doživljava najviše kroz osjetila vida i sluha. Kako bi izvukao maksimum iz tih osjetila, često se kreće uzvisinama koje mu uz preglednost pružaju i zaklon. Grebeni u brdskim područjima ili ceste koje njima prolaze su vrlo dobra mjesta za potražiti trag risa tijekom zime. Risji trag u snijegu lako je prepoznatljiv, jako nalikuje na trag mačke – okrugao je, promjera 5-8 cm, a u pravilu se u tragu ne vide otisci kandži koje su uvučene dok ris hoda.

Populacija risa u Hrvatskoj je ugrožena zbog parenja u srodstvu, stoga su istraživačima dragocjeni svi podaci o toj vrsti. Trenutno u Hrvatskoj pomoću fotozamki razlikuju i prate 50-ak odraslih životinja. No da bi znali i kakva je genska raznolikost te populacije, jako su bitni uzorci iz kojih se može izolirati DNA, a ti uzorci najlakše se prikupljaju prateći tragove risa u snijegu.

Istraživači pozivaju planinare koji nađu tragove risa, da im to jave. Možete kontaktirati istraživače projekta LifeLynx putem e-maila lifelynx.hr@gmail.com ili facebook stranice Life Lynx. Na ovoj adresi dostupne su detaljne upute za prepoznavanje tragova risa u prirodi i za prikupljanje uzoraka.

Ovdje također možete preuzeti Lynx walk vodič:

Lynx Walk vodič (PDF)

Lynx Walk vodič - verzija za mobilne telefon (PDF)

Najnovije vijesti

Trideseta obljetnica osnivanja Planinske satnije Velebit

Trideseta obljetnica osnivanja Planinske satnije Velebit

27.09.2021.

Prošlog vikenda podno Tulovih greda na Velebitu održano je svečano postrojavanje pripadnika Planinske satnije Velebit. Ratni put te postrojbe, dobro poznate planinarima i gorskim spašavateljima, započeo je 28. rujna 1991. akcijom spašavanja i pomoći u kretanju stanovnika starije dobi koji su iz Svetog Roka, Lovinca i Ričica od srpske agresije potražili spas zbjegom preko južnog Velebita.

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.