Pomognite istraživačima u traženju tragova risa

petak, 20.11.2020.

Slika.Tijekom zime je sezona parenja risova pa oni prevaljuju značajno veće udaljenosti, intenzivnije označavaju teritorij, a snježni pokrivač nam bitno povećava mogućnost pronalaženja njihovih tragova. Samog risa ne vidimo često – rijetki sretnici se mogu pohvaliti da su ga sreli u prirodi, ali ako naučimo prepoznavati znakove koji ris ostavlja u prirodi onda po njima možemo pratiti prisutnost ove vrste.

Ris svijet oko sebe doživljava najviše kroz osjetila vida i sluha. Kako bi izvukao maksimum iz tih osjetila, često se kreće uzvisinama koje mu uz preglednost pružaju i zaklon. Grebeni u brdskim područjima ili ceste koje njima prolaze su vrlo dobra mjesta za potražiti trag risa tijekom zime. Risji trag u snijegu lako je prepoznatljiv, jako nalikuje na trag mačke – okrugao je, promjera 5-8 cm, a u pravilu se u tragu ne vide otisci kandži koje su uvučene dok ris hoda.

Populacija risa u Hrvatskoj je ugrožena zbog parenja u srodstvu, stoga su istraživačima dragocjeni svi podaci o toj vrsti. Trenutno u Hrvatskoj pomoću fotozamki razlikuju i prate 50-ak odraslih životinja. No da bi znali i kakva je genska raznolikost te populacije, jako su bitni uzorci iz kojih se može izolirati DNA, a ti uzorci najlakše se prikupljaju prateći tragove risa u snijegu.

Istraživači pozivaju planinare koji nađu tragove risa, da im to jave. Možete kontaktirati istraživače projekta LifeLynx putem e-maila lifelynx.hr@gmail.com ili facebook stranice Life Lynx. Na ovoj adresi dostupne su detaljne upute za prepoznavanje tragova risa u prirodi i za prikupljanje uzoraka.

Ovdje također možete preuzeti Lynx walk vodič:

Lynx Walk vodič (PDF)

Lynx Walk vodič - verzija za mobilne telefon (PDF)

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez