Komisija za planinsko skijanje HPS-a otvorila prijave za školu planinskog skijanja 2021.

utorak, 24.11.2020.

Slika.Komisija za planinsko skijanje HPS-a planira održavanje škole planinskog skijanja početkom 2021. godine. Škola će se održati ako bude prijavljen dovoljan broj zainteresiranih, te sukladno uvjetima i mogućnostima s obzirom na situaciju i mjere uzrokovane Covidom.

Komisija poziva sve zainteresirane članove planinarskih udruga članica HPS-a da se prijave za školu planinskog skijanja najkasnije do 5. 2. 2021. na e-mail skijanje@hps.hr. Na e-mail je potrebno poslati ime, prezime, e-mail, podatak o članstvu u planinarskom društvu te informaciju o prethodnom skijaškom znanju i iskustvu.

Datum početka škole: 20.2.2021. (Datum početka škole može biti pomaknut zavisno o snježnim, organizacijskim i epidemiološkim okolnostima.)

Vrijeme trajanja škole: tri vikenda

Cijena škole: 1500 kn

Mjesto održavanja škole: ovisno o uvjetima na terenu i epidemiološkim okolnostima; Hrvatska, Slovenija, Austrija, Italija

Voditeljica škole: Sanda Šarko

Cilj školovanja je nadogradnja osnovnih skijaških znanja i vještina, s naglaskom na turnoskijaške tehnike i skijanje izvan uređenih staza te sigurnost prilikom kretanja planinama zimi.

Znanja i vještine u programu škole planinskog skijanja trebaju polaznicima omogućiti sigurno skijanje raznovrsnim zasnježenim planinskim terenom, a u skladu s etičkim i moralnim načelima, uz brigu o okolišu i čuvanje prirodnih resursa.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.