Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Zaštita zdravlja na prvom mjestu

subota, 28.11.2020.

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima koje su na webu HPS-a dostupne od lipnja ove godine. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, upute i preporuke nadležnih službi te je poduzimala uglavnom kraće i jednostavnije izlete u bliža i lako pristupačna gorja, suzdržavajući se od svih vrsta rizičnih okupljanja i bliskih kontakata.

Dobro je poznato da tjelesna aktivnost i kretanje u prirodi pozitivno utječu na podizanje imuniteta i jačanje zdravlja. Štoviše, planinarenje je jedna od rijetkih rekreativnih aktivnosti koja se bez većih teškoća može provoditi i u aktualnim epidemiološkim okolnostima pa nikoga ne treba začuditi porast broja ljudi koji se kreću po planinarskim putovima. Imajući to u vidu ujedno podsjećamo i naglašavamo da se osim epidemioloških mjera svi posjetitelji također trebaju pridržavati i svih uobičajenih planinarskih uputa i preporuka kojima je cilj sigurnost pri kretanju i boravku u planinama.

Iako su planinarski domovi i kuće općenito važan faktor sigurnosti i udobnosti boravka u planinama, oni su istodobno i mjesta gdje se povremeno okuplja i zadržava veći broj ljudi. Zbog toga su njihovi upravljači i domaćini tijekom proteklih mjeseci vodili pojačanu brigu o čistoći i higijeni prostora, prozračivanju te o primjeni drugih epidemioloških mjera. Međutim, budući da planinarski domovi i kuće posluju pod epidemiološkim uvjetima kakvi se primjenjuju za sve ugostiteljske objekte, u njima od 28. studenoga 2020. do daljnjega neće biti moguć prihvat posjetitelja. Ujedno skrećemo pozornost da neki upravljači i domaćini planinarskih objekata izvješćuju o povećanom broju osoba koja se zadržavaju u planinarskim skloništima te pozivaju sve potencijalne posjetitelje da se poštujući epidemiološke mjere suzdrže od boravka i zadržavanja u tim objektima.

Kao i svake godine u ovo doba podsjećamo planinarske udruge da od sredine studenoga mogu u Uredu HPS-a redovno naručivati članske markice za iduću godinu. Ujedno pozivamo udruge da svoje članstvo obavijeste o načinima prikupljanja članarine i distribucije članskih markica u aktualnim epidemiološkim okolnostima.

Uz poziv na odgovorno ponašanje, svim planinarima i drugim posjetiteljima planina želimo dobro zdravlje te siguran i ugodan boravak u planinama.

Zaključena 32. sjednica Skupštine HPS-a

Zaključena 32. sjednica Skupštine HPS-a (27.01.2021.)

Od 20. do 26. siječnja 2021 održana je32. sjednica Skupštine Hrvatskog planinarskog saveza. Dnevni red sastojao se od jedne točke u kojoj se odlučivalo o izmjeni Statuta HPS-a.

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini (22.01.2021.)

Izvršni odbor HPS-a odlukom donesenom 20. siječnja 2021., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini.

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a (20.01.2021.)

S današnjim danom započela je 32. sjednica Skupštine HPS-a. Zbog nemogućnosti fizičkog okupljanja u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 sjednica Skupštine provodi se elektronički. Glasovanje traje od 20. siječnja u 0:00 sati do 26. siječnja 2021. u 24:00 sati.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.