Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Zaštita zdravlja na prvom mjestu

subota, 28.11.2020.

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima koje su na webu HPS-a dostupne od lipnja ove godine. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, upute i preporuke nadležnih službi te je poduzimala uglavnom kraće i jednostavnije izlete u bliža i lako pristupačna gorja, suzdržavajući se od svih vrsta rizičnih okupljanja i bliskih kontakata.

Dobro je poznato da tjelesna aktivnost i kretanje u prirodi pozitivno utječu na podizanje imuniteta i jačanje zdravlja. Štoviše, planinarenje je jedna od rijetkih rekreativnih aktivnosti koja se bez većih teškoća može provoditi i u aktualnim epidemiološkim okolnostima pa nikoga ne treba začuditi porast broja ljudi koji se kreću po planinarskim putovima. Imajući to u vidu ujedno podsjećamo i naglašavamo da se osim epidemioloških mjera svi posjetitelji također trebaju pridržavati i svih uobičajenih planinarskih uputa i preporuka kojima je cilj sigurnost pri kretanju i boravku u planinama.

Iako su planinarski domovi i kuće općenito važan faktor sigurnosti i udobnosti boravka u planinama, oni su istodobno i mjesta gdje se povremeno okuplja i zadržava veći broj ljudi. Zbog toga su njihovi upravljači i domaćini tijekom proteklih mjeseci vodili pojačanu brigu o čistoći i higijeni prostora, prozračivanju te o primjeni drugih epidemioloških mjera. Međutim, budući da planinarski domovi i kuće posluju pod epidemiološkim uvjetima kakvi se primjenjuju za sve ugostiteljske objekte, u njima od 28. studenoga 2020. do daljnjega neće biti moguć prihvat posjetitelja. Ujedno skrećemo pozornost da neki upravljači i domaćini planinarskih objekata izvješćuju o povećanom broju osoba koja se zadržavaju u planinarskim skloništima te pozivaju sve potencijalne posjetitelje da se poštujući epidemiološke mjere suzdrže od boravka i zadržavanja u tim objektima.

Kao i svake godine u ovo doba podsjećamo planinarske udruge da od sredine studenoga mogu u Uredu HPS-a redovno naručivati članske markice za iduću godinu. Ujedno pozivamo udruge da svoje članstvo obavijeste o načinima prikupljanja članarine i distribucije članskih markica u aktualnim epidemiološkim okolnostima.

Uz poziv na odgovorno ponašanje, svim planinarima i drugim posjetiteljima planina želimo dobro zdravlje te siguran i ugodan boravak u planinama.

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m)

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m) (16.01.2021.)

Dana 16. siječnja 2021. skupina nepalskih penjača uspela se na vrh K2 (8611 m), koji je osim kao drugi po visini vrh svijeta, poznat i kao jedan od najopasnijih i najteže dostupnih vrhova na svijetu. Riječ je o prvom ostvarenom zimskom usponu na taj vrh i iznimnom događaju u povijesti planinarstva.

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

Siječanjski broj Hrvatskog planinara (09.01.2021.)

U novom broju planinarimo po Tenerifima, Biokovu, Volujku, Bijelim stijenama i Kleku. Tu je i izvještaj o radu HPS-a u izazovnoj 2020. U časopisu su objavljeni i svi dobitnici godišnjih nagrada HPS-a.

Oštećen planinarski dom Matija Filjak na Hrastovičkoj gori

Oštećen planinarski dom Matija Filjak na Hrastovičkoj gori (02.01.2021.)

Zbog oštećenja u potresu planinarski dom Matija Filjak na Hrastovičkoj gori kod Petrinje do daljnjega nije u funkciji. Na domu je u potresu 29. 12. 2020. pao dimnjak i oštećeno je krovište (crjepovi), a unutar objekta oštećen je inventar. Geodetska piramida na vrhu prelomila se na nekoliko mjesta i vidikovac se ne može koristiti.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.