Zaštita zdravlja na prvom mjestu

subota, 28.11.2020.

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima koje su na webu HPS-a dostupne od lipnja ove godine. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, upute i preporuke nadležnih službi te je poduzimala uglavnom kraće i jednostavnije izlete u bliža i lako pristupačna gorja, suzdržavajući se od svih vrsta rizičnih okupljanja i bliskih kontakata.

Dobro je poznato da tjelesna aktivnost i kretanje u prirodi pozitivno utječu na podizanje imuniteta i jačanje zdravlja. Štoviše, planinarenje je jedna od rijetkih rekreativnih aktivnosti koja se bez većih teškoća može provoditi i u aktualnim epidemiološkim okolnostima pa nikoga ne treba začuditi porast broja ljudi koji se kreću po planinarskim putovima. Imajući to u vidu ujedno podsjećamo i naglašavamo da se osim epidemioloških mjera svi posjetitelji također trebaju pridržavati i svih uobičajenih planinarskih uputa i preporuka kojima je cilj sigurnost pri kretanju i boravku u planinama.

Iako su planinarski domovi i kuće općenito važan faktor sigurnosti i udobnosti boravka u planinama, oni su istodobno i mjesta gdje se povremeno okuplja i zadržava veći broj ljudi. Zbog toga su njihovi upravljači i domaćini tijekom proteklih mjeseci vodili pojačanu brigu o čistoći i higijeni prostora, prozračivanju te o primjeni drugih epidemioloških mjera. Međutim, budući da planinarski domovi i kuće posluju pod epidemiološkim uvjetima kakvi se primjenjuju za sve ugostiteljske objekte, u njima od 28. studenoga 2020. do daljnjega neće biti moguć prihvat posjetitelja. Ujedno skrećemo pozornost da neki upravljači i domaćini planinarskih objekata izvješćuju o povećanom broju osoba koja se zadržavaju u planinarskim skloništima te pozivaju sve potencijalne posjetitelje da se poštujući epidemiološke mjere suzdrže od boravka i zadržavanja u tim objektima.

Kao i svake godine u ovo doba podsjećamo planinarske udruge da od sredine studenoga mogu u Uredu HPS-a redovno naručivati članske markice za iduću godinu. Ujedno pozivamo udruge da svoje članstvo obavijeste o načinima prikupljanja članarine i distribucije članskih markica u aktualnim epidemiološkim okolnostima.

Uz poziv na odgovorno ponašanje, svim planinarima i drugim posjetiteljima planina želimo dobro zdravlje te siguran i ugodan boravak u planinama.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez