Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142





Zaštita zdravlja na prvom mjestu

subota, 28.11.2020.

Radi povećanog brojnih upita Hrvatskom planinarskom savezu tijekom proteklih dana ponavljamo i podsjećamo sve posjetitelje planina na Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima koje su na webu HPS-a dostupne od lipnja ove godine. Hrvatski planinarski savez od početka epidemije redovito poziva i podsjeća sve posjetitelje planina da prate i odgovorno primjenjuju mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, upute i preporuke nadležnih službi te je poduzimala uglavnom kraće i jednostavnije izlete u bliža i lako pristupačna gorja, suzdržavajući se od svih vrsta rizičnih okupljanja i bliskih kontakata.

Dobro je poznato da tjelesna aktivnost i kretanje u prirodi pozitivno utječu na podizanje imuniteta i jačanje zdravlja. Štoviše, planinarenje je jedna od rijetkih rekreativnih aktivnosti koja se bez većih teškoća može provoditi i u aktualnim epidemiološkim okolnostima pa nikoga ne treba začuditi porast broja ljudi koji se kreću po planinarskim putovima. Imajući to u vidu ujedno podsjećamo i naglašavamo da se osim epidemioloških mjera svi posjetitelji također trebaju pridržavati i svih uobičajenih planinarskih uputa i preporuka kojima je cilj sigurnost pri kretanju i boravku u planinama.

Iako su planinarski domovi i kuće općenito važan faktor sigurnosti i udobnosti boravka u planinama, oni su istodobno i mjesta gdje se povremeno okuplja i zadržava veći broj ljudi. Zbog toga su njihovi upravljači i domaćini tijekom proteklih mjeseci vodili pojačanu brigu o čistoći i higijeni prostora, prozračivanju te o primjeni drugih epidemioloških mjera. Međutim, budući da planinarski domovi i kuće posluju pod epidemiološkim uvjetima kakvi se primjenjuju za sve ugostiteljske objekte, u njima od 28. studenoga 2020. do daljnjega neće biti moguć prihvat posjetitelja. Ujedno skrećemo pozornost da neki upravljači i domaćini planinarskih objekata izvješćuju o povećanom broju osoba koja se zadržavaju u planinarskim skloništima te pozivaju sve potencijalne posjetitelje da se poštujući epidemiološke mjere suzdrže od boravka i zadržavanja u tim objektima.

Kao i svake godine u ovo doba podsjećamo planinarske udruge da od sredine studenoga mogu u Uredu HPS-a redovno naručivati članske markice za iduću godinu. Ujedno pozivamo udruge da svoje članstvo obavijeste o načinima prikupljanja članarine i distribucije članskih markica u aktualnim epidemiološkim okolnostima.

Uz poziv na odgovorno ponašanje, svim planinarima i drugim posjetiteljima planina želimo dobro zdravlje te siguran i ugodan boravak u planinama.

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a (24.02.2021.)

Danas je u Zagrebu otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg PSH-a.

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost na prvom mjestu (15.02.2021.)

Planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima.

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021 (09.02.2021.)

U novom broju planinarimo po Južnom i Sjevernom Velebitu, Hahlićima, Ravnoj gori, Dachsteinu i prolazimo cijelu Via Adriaticu. Osim toga, planinarimo s malom djecom, saniramo posljedice potresa i planinarenjem se borimo protiv korone.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije







Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.