Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Odlični rezultati hrvatskih penjača na EP-u u Moskvi

subota, 28.11.2020.

Slika.Od 21. do 28. studenoga 2020. održano je u Moskvi u organizaciji Međunarodne sportsko penjačke federacije (IFSC) Europsko prvenstvo u sportskom penjajnju. Natjecanje je bilo planirano u travnju, ali je zbog proljetnih epidemioloških okolnosti i ograničenja putovanja bilo odgođeno i prebačeno na jesenski termin. Budući da zbog epidemioloških razloga u 2020. nisu održana natjecanja Svjetskog prvenstva kao ni Ljetne Olimpijske igre, ovo prvenstvo bilo je natjecanje najvišeg ranga u ovoj godini.

Slika.Hrvatsku su predstavljali članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije Vana Piccini (SPK Marulianus, Split) i Nikola Kramarić (SPK Mosor, Split), pod vodstvom izbornika i trenera Luke Trumbića. Ostvareni su vrlo dobri rezultati u svim natjecateljskim disciplinama: Vanna Piccini: težinsko - 16. mjesto, boulder - 17. mjesto, brzinsko - 26. mjesto, kombinacija - 19. mjesto; Nikola Kramarić: težinsko - 20. mjesto, boulder - 41. mjesto.

Slika.Članovi hrvatske sportsko penjačke reprezentacije organizirane u Hrvatskom planinarskom savezu sudjeluju na međunarodnim natjecanjima od samih početaka razvoja sportskog penjanja, a posljednjih godina u sve većoj i jačoj konkurenciji ostvarili su niz zapaženih rezultata na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima. Novi plasmani Vane Piccini i Nikole Kramarića u Moskvi ubrajaju se među dosad najbolje hrvatske rezultate u seniorskoj kategoriji. Postignuti uspjesi proizašli su iz zalaganja i vještine samih sportaša, kao i iz stalne podrške i ulaganja HOO-a, HPS-a te njihovih klubova i trenera koji su se angažirali tijekom priprema i natjecanja. Čestitamo Vani i Nikoli te izborniku na ostvarenim rezultatima.

Najbolje rezultate ostvarili su natjecatelji iz Rusije, a pobjedama Viktorije Meshkove i Alekseia Rubtsova ujedno su dopunjene kvalifikacijske liste za Ljetne Olimpijske igre Tokio 2020. Odlične rezultate postigli su također i slovenski penjači, članovi PZS-a, na čemu također čestitamo. Svi rezultati dostupni su na stranici IFSC-a

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Prvi zimski uspon na K2 (8611 m)

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m) (16.01.2021.)

Dana 16. siječnja 2021. skupina nepalskih penjača uspela se na vrh K2 (8611 m), koji je osim kao drugi po visini vrh svijeta, poznat i kao jedan od najopasnijih i najteže dostupnih vrhova na svijetu. Riječ je o prvom ostvarenom zimskom usponu na taj vrh i iznimnom događaju u povijesti planinarstva.

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

Siječanjski broj Hrvatskog planinara (09.01.2021.)

U novom broju planinarimo po Tenerifima, Biokovu, Volujku, Bijelim stijenama i Kleku. Tu je i izvještaj o radu HPS-a u izazovnoj 2020. U časopisu su objavljeni i svi dobitnici godišnjih nagrada HPS-a.

Oštećen planinarski dom Matija Filjak na Hrastovičkoj gori

Oštećen planinarski dom Matija Filjak na Hrastovičkoj gori (02.01.2021.)

Zbog oštećenja u potresu planinarski dom Matija Filjak na Hrastovičkoj gori kod Petrinje do daljnjega nije u funkciji. Na domu je u potresu 29. 12. 2020. pao dimnjak i oštećeno je krovište (crjepovi), a unutar objekta oštećen je inventar. Geodetska piramida na vrhu prelomila se na nekoliko mjesta i vidikovac se ne može koristiti.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.