Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Informacije za planinarske udruge

ponedjeljak, 30.11.2020.

Slika.Na službene elektroničke adrese svih osnovnih planinarskih udruga upućene su obavijesti o naručivanju i distribuciji članskog materijala za 2021. godinu, prikupljanju i evidentiranju članstva, provođenju planinarskih aktivnosti u uvjetima epidemije, zidnim kalendarima te planiranju aktivnosti u 2021. godini. I ovim putem pozivamo dužnosnike planinarskih udruga da redovito prate službenu elektroničku poštu na domeni hps.hr te da o svim temama i novostima redovito informiraju članstvo svojih udruga. Osnovne informacije također su dostupne i ovdje.

NARUČIVANJE ČLANSKOG MATERIJALA U HPS-u

Članska markica vrijedi za tekuću godinu koja je otisnuta na markici, odnosno njezina valjanost prestaje 31. prosinca. Kako bi se udrugama omogućilo pravovremeno prikupljanje članarine za iduću godinu i kako ne bi došlo do prekida kontinuiteta članstva, članske markice za 2021. godinu dostupne su za naručivanje u Uredu HPS-a već od sredine studenoga.

Cijene članskih markica HPS-a ostale su nepromijenjene i iznose: članska markica za mladež (zelena) 20,00 kuna, članska markica za umirovljenike (crvena) 20,00 kuna, članska markica za seniore (plava) 35,00 kuna, članska markica za sportsko penjanje (žuta) 70,00 kuna.

Skrećemo pozornost da se članske markice za 2020. godinu naručiteljima ne šalju ako nisu u cijelosti plaćeni dospjeli računi HPS-a pa molimo udruge da, ako to već nisu učinile, podmire račune prema HPS-u. Ako postoje nejasnoće, informaciju o otvorenim stavkama možete u bilo kojem trenutku zatražiti od računovodstva HPS-a (racunovodstvo@hps.hr).

Ako Vam je na kraju godine ostalo neprodanih članskih markica od 2020., te članske markice možete vratiti HPS-u najkasnije do 15. siječnja 2021. Za vrijednost vraćenih markica od Ureda HPS-a primit ćete pisano odobrenje i za taj iznos umanjit ćete iznos za plaćanje prvog sljedećeg računa.

Sredstva prikupljena od članskih markica koriste se za plaćanje zajedničke police osiguranja za nesretni slučaj pri planinarenju (za smrt i trajni invaliditet), za sufinanciranje obnove planinarskih domova, kuća i skloništa te za stručne akcije organizirane u stručnim komisijama HPS-a. S plaćenom članarinom članovi ostvaruju brojne povlastice: popust u cijeni noćenja u planinarskim domovima u Hrvatskoj, Sloveniji i dijelu BiH, popusti u trgovinama planinarske opreme (Iglu, Vrhunac, Regatta G. Outdoors od 10%), popust u cijenama ulaznica u hrvatskim nacionalnim parkovima (Risnjak, Sjeverni Velebit, Paklenica), popust na cijenu noćenja u hostelima Hrvatskog hostelskog i ferijalnog saveza (20%) i dr.

PRIKUPLJANJE ČLANARINE I EVIDENTIRANJE ČLANSTVA

Pozivamo udruge da svoje članstvo obavijeste o načinima prikupljanja članarine i distribucije članskih markica u aktualnim epidemiološkim okolnostima (objava mjesta i vremena prikupljanja članarine, upute za internetsko plaćanje, način preuzimanja članskih iskaznica članskih markica i sl.).

Tijekom 2020. godine izrađena je praktična računalna aplikacija za evidentiranje članstva planinarskih udruga. Zainteresirane udruge koje ju žele koristiti mogu zatražiti pristupne podatke i upute putem elektroničke pošte promidzba@hps.hr.

Udruge koje to žele, također mogu za prikupljanje članskih podataka koristiti članski obrazac (pristupnicu). Članski obrazac možete preuzeti na web-stranici HPS-a www.hps.hr/hps/clanski-materijal/, umnožiti u količini koja vam je potrebna i koristiti ako vam to pojednostavljuje prikupljanje podataka. Ispunjene obrasce ne trebate nikamo slati već je dovoljno arhivirati ih u svojoj planinarskoj udruzi.

PLANINARSTVO U UVJETIMA EPIDEMIJE

Dobro je poznato da tjelesna aktivnost i kretanje u prirodi pozitivno utječu na podizanje imuniteta i jačanje zdravlja. Štoviše, planinarenje je jedna od rijetkih rekreativnih aktivnosti koja se bez većih teškoća može provoditi i u aktualnim epidemiološkim okolnostima pa nikoga ne treba začuditi porast broja ljudi koji se kreću po planinarskim putovima. Imajući to u vidu ujedno podsjećamo i naglašavamo da se osim epidemioloških mjera svi posjetitelji također trebaju pridržavati i svih uobičajenih planinarskih uputa i preporuka kojima je cilj sigurnost pri kretanju i boravku u planinama.

Iako su planinarski domovi i kuće općenito važan faktor sigurnosti i udobnosti boravka u planinama, oni su istodobno i mjesta gdje se povremeno okuplja i zadržava veći broj ljudi. Zbog toga su njihovi upravljači i domaćini tijekom proteklih mjeseci vodili pojačanu brigu o čistoći i higijeni prostora, prozračivanju te o primjeni drugih epidemioloških mjera. Međutim, budući da planinarski domovi i kuće posluju pod epidemiološkim uvjetima kakvi se primjenjuju za sve ugostiteljske objekte, u njima od 28. studenoga 2020. do daljnjega neće biti moguć prihvat posjetitelja. Ujedno skrećemo pozornost da neki upravljači i domaćini planinarskih objekata izvješćuju o povećanom broju osoba koja se zadržavaju u planinarskim skloništima te pozivaju sve potencijalne posjetitelje da se poštujući epidemiološke mjere suzdrže od boravka i zadržavanja u tim objektima.

Poseban izazov u svim udrugama predstavlja pitanje održavanja godišnjih skupština. Ministarstvo uprave i uredi za registraciju udruga nisu o tome izdali pisanu uputu, no razumljivo je da se zbog epidemioloških okolnosti takve vrste okupljanja u većini udruga ne mogu održati na uobičajeni način. Zavisno o veličini udruge te organizacijskim i drugim okolnostima upućujemo udruge da skupštine održavaju u formi elektroničke sjednice ili, ako to nije moguće, na dovoljno velikom otvorenom prostoru (na livadi, u parku i sl.), primjenjujući pritom odredbe svojeg statuta i propisane epidemiološke mjere.

ZIDNI KALENDAR HPS-a ZA 2021. GODINU

U prodaji je atraktivan zidni planinarski kalendar za 2021. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalaze dvije fotografije - velika i mala. Zbog neizvjesnih epidemioloških okolnosti kalendar ne sadrži plan akcija za iduću godinu, a informacija o planiranim aktivnostima će, kada se za to ispune epidemiološki uvjeti, biti prikupljene i objavljene u kalendaru akcija u Hrvatskom planinaru i na webu HPS-a.

I ove godine primjenjuje se isti model naručivanja kao i proteklih godina. Cijena za pojedinačni primjerak je 35,00 kn, a u slučaju narudžbe više od deset komada i plaćanja od strane planinarskog društva/kluba, saveza ili stanice, cijena se umanjuje za 20%, odnosno iznosi 28,00 kn. Ako ste zainteresirani za nabavku kalendara molimo uputite narudžbu e-mailom ili se javite telefonom Uredu HPS-a. Količina kalendara je ograničena te će prednost imati naručitelji koji se prije jave. U narudžbi molimo navedite način preuzimanja: osobno u Uredu HPS-a (Kozarčeva 22, Zagreb) ili poštom (tada će u cijenu biti uključena i poštarina).

U Uredu HPS-a također možete nabaviti vodiče, priručnike, dnevnike, zemljovide i druga planinarska izdanja. Pregled dostupnih izdanja dostupan je u Katalogu planinarskih izdanja i na web-trgovini HPS-a www.hps.hr/trgovina/.

AKTIVNOSTI U 2021. GODINI

U 2021. godini domaćin Dana hrvatskih planinara je PD Borik iz Đurđevca, a planirani termin održavanja je vikend 12. – 13. lipnja 2021. Za izvedbu Dana hrvatskih planinara 2021. HPS i PD Borik pripremaju više mogućih scenarija, a u slučaju da zbog epidemioloških razloga ni tada neće biti moguće organizirati planirano okupljanje u Đurđevcu udruge članice HPS-a bit će pozvane da Dane obilježe samostalnim izletima u svojoj organizaciji. U svakom slučaju, pozivamo planinarska društva da kod planiranja aktivnosti u 2021. godini uključe u svoje programe Dane hrvatskih planinara 12. i 13. lipnja 2021. Podrobnije informacije o Danima hrvatskih planinara bit će objavljene tijekom proljeća.

Plan redovnih škola i tečaja HPS-a za vodiče, markaciste, planinsko skijanje i drugih škola kojima je organizator HPS, bit će pravovremeno objavljen na webu HPS-a.

Nadamo se da će se čim prije ispuniti epidemiološki uvjeti za organiziranje većih okupljanja te da će se uobičajeni veliki planinarski susreti i druženja moći nastaviti na zadovoljstvo svih planinara. Do tada, pozivamo sve članove planinarske udruge da i dalje odgovorno primjenjuju mjere i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m)

Prvi zimski uspon na K2 (8611 m) (16.01.2021.)

Dana 16. siječnja 2021. skupina nepalskih penjača uspela se na vrh K2 (8611 m), koji je osim kao drugi po visini vrh svijeta, poznat i kao jedan od najopasnijih i najteže dostupnih vrhova na svijetu. Riječ je o prvom ostvarenom zimskom usponu na taj vrh i iznimnom događaju u povijesti planinarstva.

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

Siječanjski broj Hrvatskog planinara (09.01.2021.)

U novom broju planinarimo po Tenerifima, Biokovu, Volujku, Bijelim stijenama i Kleku. Tu je i izvještaj o radu HPS-a u izazovnoj 2020. U časopisu su objavljeni i svi dobitnici godišnjih nagrada HPS-a.

Oštećen planinarski dom Matija Filjak na Hrastovičkoj gori

Oštećen planinarski dom Matija Filjak na Hrastovičkoj gori (02.01.2021.)

Zbog oštećenja u potresu planinarski dom Matija Filjak na Hrastovičkoj gori kod Petrinje do daljnjega nije u funkciji. Na domu je u potresu 29. 12. 2020. pao dimnjak i oštećeno je krovište (crjepovi), a unutar objekta oštećen je inventar. Geodetska piramida na vrhu prelomila se na nekoliko mjesta i vidikovac se ne može koristiti.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.