Međunarodni dan planina 11. prosinca

petak, 11.12.2020.

Slika.Jedanaesti prosinca obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.


Ove godine tema Međunarodnog dana planina je BIORAZNOLIKOST. Ne treba zaboraviti da su hrvatske planine jedinstvene u svijetu upravo po svojoj velikoj raznolikosti na relativno malom prostoru. Najviše hrvatske planine pripadaju Dinarskom gorju i karakterizira ih ekološki iznimno osjetljiv krški reljef. Protežu se smjerom sjeverozapad – jugoistok, uzduž jadranske obale u nekoliko usporednih nizova, koji počinju s otočnim planinama. Za razliku od Dinarida, planine i gore panonskog i peripanonskog prostora uglavnom su stare geološke građe, blažih strmina, razmjerno niske te bogate vodom i vegetacijom. Njihov smjer pružanja nije jedinstven, ali se nigdje ne podudara s dinarskim. Odlikuje ih brojnost vodenih tokova koji su kroz stoljeća usjekli duboke doline i tako stvorili šarolik reljef. Zbog male visine u odnosu na svjetska velegorja, većina je naših vrhova planinarski razmjerno lako dostupna, što hrvatske planine čini vrlo pogodnim, praktički idealnim za planinarenje. Ljepota i raznolikost hrvatskih planina, ali i rano prepoznavanje njihova značaja i vrednovanje, ujedno su i razlozi što se organizirano planinarstvo u Hrvatskoj počelo razvijati vrlo rano (još 1874.), po čemu smo bili među prvima u Europi, te što su prve inicijative za zaštitu okoliša u Hrvatskoj nastale u upravo u okvirima planinarske udruge. Hrvatski planinarski savez je i danas najveća hrvatska udruga posvećena zaštiti okoliša.

Sa ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja planina, svake se godine Međunarodni dan planina u Hrvatskoj obilježava raznovrsnim akcijama Hrvatskog planinarskog saveza, planinarskih udruga članica HPS-a i akcijama javnih ustanova za upravljanje zaštićenim planinskim područjima. Budući da ove godine nisu moguća veća okupljanja Međunarodni dan planina obilježavamo objavljivanjem plakata s porukama i sloganima planinara, koji je pripremila Komisija za zaštitu prirode HPS-a. Komisija je ranije ove godine pozvala planinare da osmisle i pošalju svoje poruke i slogane kojima potvrđuju svoju opredijeljenost za očuvanje okoliša u skladu s konceptom “Ne ostavljaj tragove”. Komisija za zaštitu prirode zahvaljuje svima koji su sudjelovali i koji aktivno brinu o zaštiti okoliša. Plakat Čuvajmo planine i ne ostavljajmo tragove možete preuzeti ovdje.

Također, povodom Međunarodnog dana planina, u programu Hrvatskog radija možete poslušati emisiju "Slušaj kako zemlja diše" u kojoj o Međunarodnom danu planina članovi Hrvatskog planinarskog saveza i djelatnici JU Park prirode Biokovo.

Slika.Na Međunarodni dan planina održavaju se dvije važne međunarodne konferencije o očuvanju planina, u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i Svjetske agencije za poljoprivredu (FAO). Na tim konferencijama kao panelisti sve planinare svijeta predstavljaju predsjednik krovne međunarodne planinarske asocijacije UIAA Peter Muir i pročelnica komisije UIAA za zaštitu planina dr Carolina Adler. Konferencije će se moći pratiti uživo na web kanalima UIAA. UIAA ima razvijenu suradnju i partnerstva s brojnim agencijama Ujedinjenih naroda i aktivan je partner na brojnim projektima kojima je cilj zaštita planina i njihove bioraznolikosti.

Slika.

Prenosimo također i apel Europske planinarske asocijacije (EUMA), izdan povodom Međunarodnog dana planina.

Iduća godina proglašena je Međunarodnom godinom špilja i krša. HPS će ga obilježiti nizom speleoloških, ekoloških i promotivnih akcija sa ciljem isticanja nužnosti bolje zaštite špilja i krša. Po bogatstvu krša, uključujući i brojne špilje i jame Hrvatska je također među najzanimljivijim i najbogatijim zemljama u Europi.

Slika.

Slika.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez