Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Prisjećanje slavne slavljenice

petak, 11.12.2020.

Svoju dvadesetu obljetnicu Hrvatska planinarska obilaznica obilježava u neobičnim i podosta tmurnim okolnostima. U tišini, bez čestitara, bez rođendanske vreve na kojoj bi se krajem godine u staro-normalnim okolnostima okupljali pohodnici okićeni priznanjima za najčešće druženje s ljepotama koje krije u svom okrilju.

I skutrila se slavljenica te sa sjetom gleda svoje poklisare koji oprezni razrijediše dolaske. Pa gleda nevoljko, makar razumije, sve te strogo kontrolirane izlete, povremena ograničenja raznih vrsta, zatvorene planinarske domove.....

No u tom sivilu uspije prizvati i vedrije dane. Uze u ruke i lista prvo izdanje svog dnevnika otisnutog u zoru tisućljećja. Prisjeti se tada svojih prvih 135 odredišta uz darovnicu posebnog priznanja. Uslijedili oni silni nagovori, da drago joj bilo, da proširi svoje obzore. I deset godina kasnije ona ih proširi. Kad se brojkom mjere dosegnuli 151, a danas, na svoju dvadesetu obljetnicu eto ih na 154! A načula znatiželjka da će je opet osvježiti.

Prisjeti se i svih generacija svojih pohodnika. I prvostupnika koji su katkad morali otkrivati putove do njenih visova. Svih poklonika koje je prizvala, a potom svojom čarolijom zadržala dok ne bi otkrili sve njene zakutke, sve čarne vidike, sve planine…..

Pa onog dana kada je vršljajući prostranstvom interneta pronašla svoju stranicu e-dnevnika. Eto, sada je mogla razgledati i snimke brojnih svojih posjetitelja.

I na kraju prisjeti se i svojih tvoraca, svojih skrbnika, pa i brojnih markacista koji su je nerijetko osupnuli svojom marljivoću krčeći i označavajući pristupne putove, prisjeti se i svojih revnih „graditelja“ koji skrbe o metalnim žigovima na vrhovima, svojih promotora koji su brojnim izdanjima pripomogli da glas o njoj dopre što dalje. Dakako prisjeti se i svih obilaznika i ne mogavši drukčije, napisala slavljenica kratku poruku svima koji su bilo na koji način omogućili njen uzlet. Napisala ju na svakom svom vrhu da se bolje vidi: HVALA!

Slika.

Zaključena 32. sjednica Skupštine HPS-a

Zaključena 32. sjednica Skupštine HPS-a (27.01.2021.)

Od 20. do 26. siječnja 2021 održana je32. sjednica Skupštine Hrvatskog planinarskog saveza. Dnevni red sastojao se od jedne točke u kojoj se odlučivalo o izmjeni Statuta HPS-a.

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini (22.01.2021.)

Izvršni odbor HPS-a odlukom donesenom 20. siječnja 2021., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini.

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a

Započela 32. sjednica Skupštine HPS-a (20.01.2021.)

S današnjim danom započela je 32. sjednica Skupštine HPS-a. Zbog nemogućnosti fizičkog okupljanja u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 sjednica Skupštine provodi se elektronički. Glasovanje traje od 20. siječnja u 0:00 sati do 26. siječnja 2021. u 24:00 sati.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.