Prisjećanje slavne slavljenice

petak, 11.12.2020.

Svoju dvadesetu obljetnicu Hrvatska planinarska obilaznica obilježava u neobičnim i podosta tmurnim okolnostima. U tišini, bez čestitara, bez rođendanske vreve na kojoj bi se krajem godine u staro-normalnim okolnostima okupljali pohodnici okićeni priznanjima za najčešće druženje s ljepotama koje krije u svom okrilju.

I skutrila se slavljenica te sa sjetom gleda svoje poklisare koji oprezni razrijediše dolaske. Pa gleda nevoljko, makar razumije, sve te strogo kontrolirane izlete, povremena ograničenja raznih vrsta, zatvorene planinarske domove.....

No u tom sivilu uspije prizvati i vedrije dane. Uze u ruke i lista prvo izdanje svog dnevnika otisnutog u zoru tisućljećja. Prisjeti se tada svojih prvih 135 odredišta uz darovnicu posebnog priznanja. Uslijedili oni silni nagovori, da drago joj bilo, da proširi svoje obzore. I deset godina kasnije ona ih proširi. Kad se brojkom mjere dosegnuli 151, a danas, na svoju dvadesetu obljetnicu eto ih na 154! A načula znatiželjka da će je opet osvježiti.

Prisjeti se i svih generacija svojih pohodnika. I prvostupnika koji su katkad morali otkrivati putove do njenih visova. Svih poklonika koje je prizvala, a potom svojom čarolijom zadržala dok ne bi otkrili sve njene zakutke, sve čarne vidike, sve planine…..

Pa onog dana kada je vršljajući prostranstvom interneta pronašla svoju stranicu e-dnevnika. Eto, sada je mogla razgledati i snimke brojnih svojih posjetitelja.

I na kraju prisjeti se i svojih tvoraca, svojih skrbnika, pa i brojnih markacista koji su je nerijetko osupnuli svojom marljivoću krčeći i označavajući pristupne putove, prisjeti se i svojih revnih „graditelja“ koji skrbe o metalnim žigovima na vrhovima, svojih promotora koji su brojnim izdanjima pripomogli da glas o njoj dopre što dalje. Dakako prisjeti se i svih obilaznika i ne mogavši drukčije, napisala slavljenica kratku poruku svima koji su bilo na koji način omogućili njen uzlet. Napisala ju na svakom svom vrhu da se bolje vidi: HVALA!

Slika.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.