Godišnje nagrade HPS-a i speleolozima!

subota, 19.12.2020.

Na kraju svake godine Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza dodjeljuje godišnje nagrade udrugama, pojedincima i suradnicima koji su se istaknuli planinarskim radom i ostvarenjima u tekućoj godini.

Među tim udrugama nalaze se i aktivne članice Komisije za speleologiju HPS-a te njihovi članovi.

Slika. Nagrada za najveći planinarski uspjeh dodijeljen je Đenis Barnjak, članici SO PD „Željezničar“ iz Gospića, za speleoronjenje u jami Nedam na speleološkoj ekspediciji Sjeverni Velebit 2020. Speleološkim istraživanjem u toj jami tijekom godine otkriveni su novi podzemni prostori, premašena dubina od 1000 metara, a posebno značajno bilo je speleoronjenje u sifonskom jezeru na dnu jame.

Slika.

Nagrada za najbolje organiziranu akciju u HPS-u dodjeljuje se PDS-u Velebit, Zagreb za organiziranje i provedbu speleološkog istraživanja jame Nedam na sjevernom Velebitu. Na toj je akciji sudjelovalo nekoliko desetaka sudionika iz više planinarskih udruga, pod pokroviteljstvom Komisije za speleologiju HPS-a.

Slika.

Slika.U kategoriji Posebna priznanja nagradila se volonterska inicijativa Alpinisti, visinci i speleolozi pomažu Zagrebu. U hitnom uklanjanju najtežih oštećenja nastalih u potresu primjenom speleoloških tehnika sudjelovalo je stotinu članova među kojima se nalaze i speleolozi SO HPD Željezničar, SO PDS Velebit, SK Ozren Lukić, Dinaridi-društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena (DDISKF) i drugi.

Slika.

Slika. Također, u toj istoj kategoriji nagrađena je i volonterska inicijativa Čisto podzemlje za postignuća u zaštiti krškog podzemlja. U 2020. godini aktivne članice Komisije za speleologiju očistile su 9 speleoloških objekata.

Slika.

Čestitamo udrugama i pojedincima na dodijeljenim godišnjim nagradama!

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

11.10.2021.

Imajući u vidu da sva dokumentacija Hrvatskog planinarskog društva (HPD), kojemu je HPS tradicijski i pravni sljednik, kao i novija dokumentacija, predstavlja povijesnu građu od posebnog interesa za planinarsku udrugu u Hrvatskoj, HPS je u suradnji sa Samoborskim muzejom proveo inventarizaciju planinarske građe pohranjene u tom muzeju...

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.