Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

subota, 09.01.2021.

Slika.Podvući crtu pod tako izazovnu godinu kao što je bila 2020. nije nimalo lako. No sudeći po izvještaju o radu HPS-a aktivnosti je itekako bilo, a bilo je i planinarenja jer planinariti se mora! U ovom broju donosimo popis svih dobitnika godišnjih nagrada HPS-a i kratka obrazloženja. Planinarske putopise u 2021. godini otvara Edo Toplak ijepim tekstom o planinarenju po Tenerifima. Neobična vulkanska podloga te najviši vrh Španjolske najbolja su pozivnica za čitanje ovog članka. Ako ove godine prolazite kroz Gradac iskoristite priliku da se popnete na vrh Sv. Paškal. O usponu na ovaj vrh i još puno zanimljivosti piše Josip Čupić. Tekst Tomislava Gračana o usponu na vrhove planine Volujak u BiH, je toliko inspirativan da ćete ovu planinu staviti visoko na listu želja. Kažu da uspon na vrh Bijelih stijena nije preporučljiv za slijepe planinare, no Feručo Lazarić se popeo na taj vrh i svjedoči da to nije istina. Prekrasnu zimsku priču o usponu po snijegu na Klek poklanja nam poznati ogulinski planinar Zvonko Trdić.

Hrvatski planinar je časopis HPS-a koji izlazi od 1898. godine. Cijena pojedinačnog primjerka je 15 kuna, a godišnja pretplata koja uključuje 12 brojeva iznosi 150 kuna. Za sve informacije vezane uz narudžbu i pretplatu možete se obratiti na adresu: hps@hps.hr.

Urednički odbor Hrvatskog planinara poziva sve planinare da šalju svoje tekstove, putopise i vijesti o aktivnostima planinarskih društava. Ne zaboravite: 'Ono što nije zapisano, nije se niti dogodilo!'.

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a (24.02.2021.)

Danas je u Zagrebu otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg PSH-a.

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost na prvom mjestu (15.02.2021.)

Planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima.

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021 (09.02.2021.)

U novom broju planinarimo po Južnom i Sjevernom Velebitu, Hahlićima, Ravnoj gori, Dachsteinu i prolazimo cijelu Via Adriaticu. Osim toga, planinarimo s malom djecom, saniramo posljedice potresa i planinarenjem se borimo protiv korone.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.