Održani speleološki ispiti Zagreb 2021.

ponedjeljak, 01.02.2021.

Slika.

Foto: M. Prpić, D. Janton, V. Plemenčić

U prostorijama HGSS Stanice Zagreb, Bliznec 29 održani su 30. i 31. siječnja 2021. godine speleološki ispiti Komisije za speleologiju HPS-a za speleološki naziv Instruktor speleologije i Speleolog. Domaćini ispita bili su članovi SU Međimurje iz Čakovca.

Ispitnu komisiju su sačinjavali instruktori speleologije Ana Bakšić, Teo Barišić, Damir Basara, Josip Dadić, Vinka Dubovečak, Damir Janton, Igor Jelinić, Dalibor Paar te kandidatkinje za instruktora speleologije Đenis Barnjak i Žana Marijanović, te Jure Šarić, gorski spašavatelj.

Na ispitu su se instruktori i kandidati pridržavali epidemioloških mjera.

Prijavljene kandidatkinje za naziv Instruktor speleologije su uspješno obranile svoj rad i nove instruktorice su:

- Đenis Barnjak (SO PD „Željezničar“ Gospić, značka instruktor br. 129) sa instruktorskim radom Postavljanje sigurnosne niti u napredovanju kroz potopljene špiljske kanale;

- Žana Marijanović (Speleo8, Karlovac, značka instruktor br. 130) sa instruktorskim radom Minsko eksplozivna sredstva u speleološkim objektima.

Od 13 prijavljenih kandidata za naziv Speleolog, 11 ih je pristupilo ispitu. Svih 11 kandidata su uspješno položili ispit te stekli naziv Speleolog.

Novi Speleolozi su

- Anita Trojanović (SO HPD Sniježnica, značka speleolog br. 266),

- Goran Jerković (SO HPD Sniježnica, značka speleolog br. 267),

- Paško Visković (SAK Ekstrem, značka speleolog br. 268),

- Stipe Maleš (SO HPD Željezničar Zagreb, značka speleolog br. 269),

- Valentina Kraš (SU Kraševski zviri Ivanec, značka speleolog br. 270),

- Domagoj Čajko (SO PDS Velebit, značka speleolog br. 271) uz obvezu izrade i prezentiranja na speleološkoj školi teme Orijentacija sa posebnim naglaskom na sadržaj topografske karte i vrste koordinatnih sustava koje koristimo u speleologiji),

- Ana Lipovac (SO PDS Velebit, značka speleolog br. 272),

- Pava Vidić (SO PDS Velebit, značka speleolog br. 273),

- Julija Capjak (SK Ozren Lukić, značka speleolog br. 274),

- Zvonimir Penava (SK Ozren Lukić, značka speleolog br. 275),

- Ivor Perković (SK Ozren Lukić, značka speleolog br. 276).

Ispitna komisija je razmatrajući znanje kandidata za naziv Speleolog zaključila sljedeće i dala preporuke:

- Poznavati razliku između opisa položaja i pristupa speleološkom objektu u Osnovnom speleološkom zapisniku, kao i točnije i sadržajnije opisivanje samog speleološkog objekta

- Jasno definiranje pojma duljine speleološkog objekta

- Osobe koje steknu naziv Speleolog obavezne su pročitati i poznavati dokument Godišnjeg dopuštenja za speleološka istraživanja kao i provođenje speleoloških edukacija izdanih od strane nadležnog Ministarstva

Novim speleolozima i instruktoricama, KS je uručila prigodne poklone – udžbenik Speleologija II, knjigu Lukina jama i brošuru Hrvatskog planinarskog saveza.

Još jednom veliko hvala domaćinima ovog vikenda – SU Međimurje iz Čakovca.

Slika.

Slika.

Slika.

Slika.

Slika.

Slika.

Slika.

Slika.

Slika.

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.