Dinara proglašena parkom prirode

petak, 05.02.2021.

Odlukom Hrvatskog Sabora 5. veljače 2021. proglašen je Park prirode Dinara kao dvanaesti park prirode u Republici Hrvatskoj. Parkom prirode Dinara zaštićeno je 63.052 hektara na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Na temelju opsežnih stručnih istraživanja i elaborata zaštićen je najveći dio masiva Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), uključujući izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja uz Cetinu: Hrvatačko, Paško i Vrličko.

Hrvatski je planinarski savez među prvima, odmah nakon Domovinskog rata, počeo isticati prirodne vrijednosti Dinare i nužnost odgovarajuće zaštite toga velikog i nadasve zanimljivog planinskog prostora. Istovremeno, hrvatski planinari prionuli su uređenju planinarskih putova i planinarskih objekata, koji omogućuju sigurno kretanje cijelom Dinarom i boravak na njoj. U pripremi za proglašenje Parka prirode Dinara HPS je za potrebe Ministarstva zaštite okoliša i energetike (sada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja) pripremio i opsežan elaborat »Planinarstvo na planini Dinari i uloga planinara u vrednovanju i očuvanju biološke raznolikosti Dinare«. U njemu je posebno istaknuto da zahvaljujući angažmanu brojnih planinarskih udruga članica HPS-a planinarska infrastruktura na Dinari danas omogućuje zainteresiranim posjetiteljima da obilazeći planinu otkriju mnoge prirodne ljepote, dožive nove vidike i upoznaju skrivene kutke u planini i njenom podnožju te kulturno-povijesne znamenitosti važne za razumijevanje hrvatske prošlosti. Upravo je radi popularizacije Dinare HPS s planinarskim društvima Dinara iz Knina i Sinjal 1831 iz Kijeva nedugo nakon oslobođenja Dinare započeo organizirati skupni uspon na njezin vrh, a 2004. na Dinari je održan Dan hrvatskih planinara s više od tisuću sudionika. U Hrvatsku planinarsku obilaznicu (HPO) vrh Dinare uvršten je kao obvezna kontrolna točka za stjecanje drugog stupnja priznanja (srebrne značke).

S prirodoslovnog je gledišta važno istaknuti da je Dinara stanište više od 1000 biljnih vrsta, od toga 75 nacionalnih endema, a poznato je više od 20 endemskih vrsta životinja. Dinarski je krš fenomen prepoznat na međunarodnoj razini i obuhvaća mnogo šire područje, a dobio je ime upravo po Dinari kao tipskom lokalitetu. To je najvrjednija prirodna krška cjelina na svijetu, s naslagama debljim od osam kilometara te izrazito razvijenim krškim poljima, koja objedinjavaju sve krške pojave.

Raznolikošću pejzaža - od kamenih goleti i slikovitih bjelogoričnih i crnogoričnih šuma do prostranih livada i pojasa klekovine - te jedinstvenom povezanošću s morem, hrvatske planine čine gorski dio zemlje jednim od najslikovitijih područja u ovom dijelu Europe. Neke su od tih planina zahvaljujući svojoj ljepoti, položaju, povijesnim značajkama ili drugim obilježjima – primjerice Velebit, Biokovo i Klek - već davno postale simboli. I Dinara ima potencijal da bude jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih nacionalnih simbola. Imena vrhova poput Mont Blanca, Grossglocknera, Olimpa ili Triglava danas su gotovo postala sinonimi za imena zemalja u kojima se nalaze. Dinara itekako zaslužuje da to postane. Nema dvojbe da proglašenjem Parka prirode Dinara to područje dobiva nove adute za kvalitetno vrednovanje, primjerenu popularizaciju i učinkovitu zaštitu.

Slika.

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.