Podrška kanadskog veleposlanika zalaganjima planinara za zaštitu prirode

četvrtak, 11.02.2021.

Kanadski veleposlanik Alan Bowman s pročelnikom Komisije za zaštitu prirode HPS-a Davorom Škrlecom U četvrtak 11. veljače veleposlanik Kanade Alan Bowman obišao je zapadni dio Medvednice u društvu pročelnika Komisije za zaštitu prirode HPS-a dr. sc. Davora Škrleca i glavnog tajnika HPS-a Alana Čaplara. Na radnom izletu razgovaralo se o načinima suradnje kanadskog veleposlanstva u Zagrebu s Hrvatskim planinarskim savezom, a u fokusu razgovora bile su teme iz područja zaštite prirode u Hrvatskoj. Uz razgovor o kanadskim, europskim i domaćim iskustvima o organiziranom djelovanju na području zaštite prirode veleposlanik Bowman izrazio je podršku aktivnostima Hrvatskog planinarskog saveza na edukaciji članstva te na angažiraju planinara na brojnim akcijama za zaštitu prirode. U razgovoru je istaknuta činjenica da je Hrvatski planinarski savez najveća nevladina udruga u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom prirode, a ujedno i da planinarska udruga u Hrvatskoj skrbi o velikoj mreži od 6500 kilometara planinarskih putova i više od 160 planinarskih objekata. Među ostalim, HPS aktivno surađuje sa upravama svih planinarskih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj, a dao je i značajan doprinos proglašenju novog Parka prirode Dinara. Veleposlanik Bowman pohvalio je također i svestrani angažman Hrvatske gorske službe spašavanja koja djeluje u članstvu HPS-a kao stručna služba za pružanje pomoći unesrećenima na svim nepristupačnim terenima i kod prirodnih katastrofa. U razgovoru s veleposlanikom iskazana je obostrana zainteresiranost za buduću suradnju na pitanjima zaštite okoliša i edukaciji članstva HPS-a po programu tečaja za čuvare planinske prirode te na drugim projektima.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.