Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Podrška kanadskog veleposlanika zalaganjima planinara za zaštitu prirode

četvrtak, 11.02.2021.

Kanadski veleposlanik Alan Bowman s pročelnikom Komisije za zaštitu prirode HPS-a Davorom Škrlecom U četvrtak 11. veljače veleposlanik Kanade Alan Bowman obišao je zapadni dio Medvednice u društvu pročelnika Komisije za zaštitu prirode HPS-a dr. sc. Davora Škrleca i glavnog tajnika HPS-a Alana Čaplara. Na radnom izletu razgovaralo se o načinima suradnje kanadskog veleposlanstva u Zagrebu s Hrvatskim planinarskim savezom, a u fokusu razgovora bile su teme iz područja zaštite prirode u Hrvatskoj. Uz razgovor o kanadskim, europskim i domaćim iskustvima o organiziranom djelovanju na području zaštite prirode veleposlanik Bowman izrazio je podršku aktivnostima Hrvatskog planinarskog saveza na edukaciji članstva te na angažiraju planinara na brojnim akcijama za zaštitu prirode. U razgovoru je istaknuta činjenica da je Hrvatski planinarski savez najveća nevladina udruga u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom prirode, a ujedno i da planinarska udruga u Hrvatskoj skrbi o velikoj mreži od 6500 kilometara planinarskih putova i više od 160 planinarskih objekata. Među ostalim, HPS aktivno surađuje sa upravama svih planinarskih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj, a dao je i značajan doprinos proglašenju novog Parka prirode Dinara. Veleposlanik Bowman pohvalio je također i svestrani angažman Hrvatske gorske službe spašavanja koja djeluje u članstvu HPS-a kao stručna služba za pružanje pomoći unesrećenima na svim nepristupačnim terenima i kod prirodnih katastrofa. U razgovoru s veleposlanikom iskazana je obostrana zainteresiranost za buduću suradnju na pitanjima zaštite okoliša i edukaciji članstva HPS-a po programu tečaja za čuvare planinske prirode te na drugim projektima.

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a (24.02.2021.)

Danas je u Zagrebu otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg PSH-a.

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost na prvom mjestu (15.02.2021.)

Planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima.

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021 (09.02.2021.)

U novom broju planinarimo po Južnom i Sjevernom Velebitu, Hahlićima, Ravnoj gori, Dachsteinu i prolazimo cijelu Via Adriaticu. Osim toga, planinarimo s malom djecom, saniramo posljedice potresa i planinarenjem se borimo protiv korone.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.