Podrška kanadskog veleposlanika zalaganjima planinara za zaštitu prirode

četvrtak, 11.02.2021.

Kanadski veleposlanik Alan Bowman s pročelnikom Komisije za zaštitu prirode HPS-a Davorom Škrlecom U četvrtak 11. veljače veleposlanik Kanade Alan Bowman obišao je zapadni dio Medvednice u društvu pročelnika Komisije za zaštitu prirode HPS-a dr. sc. Davora Škrleca i glavnog tajnika HPS-a Alana Čaplara. Na radnom izletu razgovaralo se o načinima suradnje kanadskog veleposlanstva u Zagrebu s Hrvatskim planinarskim savezom, a u fokusu razgovora bile su teme iz područja zaštite prirode u Hrvatskoj. Uz razgovor o kanadskim, europskim i domaćim iskustvima o organiziranom djelovanju na području zaštite prirode veleposlanik Bowman izrazio je podršku aktivnostima Hrvatskog planinarskog saveza na edukaciji članstva te na angažiraju planinara na brojnim akcijama za zaštitu prirode. U razgovoru je istaknuta činjenica da je Hrvatski planinarski savez najveća nevladina udruga u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom prirode, a ujedno i da planinarska udruga u Hrvatskoj skrbi o velikoj mreži od 6500 kilometara planinarskih putova i više od 160 planinarskih objekata. Među ostalim, HPS aktivno surađuje sa upravama svih planinarskih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj, a dao je i značajan doprinos proglašenju novog Parka prirode Dinara. Veleposlanik Bowman pohvalio je također i svestrani angažman Hrvatske gorske službe spašavanja koja djeluje u članstvu HPS-a kao stručna služba za pružanje pomoći unesrećenima na svim nepristupačnim terenima i kod prirodnih katastrofa. U razgovoru s veleposlanikom iskazana je obostrana zainteresiranost za buduću suradnju na pitanjima zaštite okoliša i edukaciji članstva HPS-a po programu tečaja za čuvare planinske prirode te na drugim projektima.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez