Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Sigurnost na prvom mjestu

ponedjeljak, 15.02.2021.

Planinarenje i boravak u prirodi jedan su od najzdravijih načina provođenja slobodnog vremena i brige o svojem zdravlju, pa je želja velikog broja ljudi za posjećivanjem planina logična i razumljiva. Hrvatski planinarski savez i planinarske udruge članice HPS-a aktivno skrbe o stvaranju uvjeta za sigurno i ugodno planinarenje kroz uređenje planinarskih putova i objekata, školovanje članstva, dostupnost korisnih planinarskih informacija i na druge načine.

Ovim putem planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima. Planinarima je dobro poznato da je kod pripreme svakog odlaska u planine potrebno dobro isplanirati trasu puta, pribaviti vjerodostojne informacije o putovima i okolnostima na terenu te ponijeti odgovarajuću opremu te svo vrijeme izleta brinuti o sigurnom kretanju i boravku u planinama. Primjena mjera sigurnosti i povećan oprez potrebni su zbog zahtjevnih uvjeta smrznute podloge, dubokog snijega, hladnoće, vjetra, mogućnosti lavina te zbog niza drugih objektivnih i subjektivnih opasnosti. Kao i uvijek, preporučujemo da se koriste obilježeni i uređeni planinarski putovi.

Proteklog vikenda u planinama Slovenije i Bosne i Hercegovine nažalost je smrtno stradalo nekoliko ljudi, a ranije je ova zima odnijela i živote planinara u Crnoj Gori. Obiteljima, prijateljima i planinarskim udrugama izražavamo iskrenu sućut, a imajući u vidu povećane opasnosti u zimskom periodu apeliramo na sve planinare da kod odlazaka u planine redovito primjenjuju upute i preporuke za sigurno planinarenje kako bi se dodatno umanjili rizici od svih vrsta nesreća.

Slika.

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a (24.02.2021.)

Danas je u Zagrebu otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg PSH-a.

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 2/2021 (09.02.2021.)

U novom broju planinarimo po Južnom i Sjevernom Velebitu, Hahlićima, Ravnoj gori, Dachsteinu i prolazimo cijelu Via Adriaticu. Osim toga, planinarimo s malom djecom, saniramo posljedice potresa i planinarenjem se borimo protiv korone.

Planinarska aplikacija za mobilne uređaje s operativnim sustavom Android

Planinarska aplikacija za mobilne uređaje s operativnim sustavom Android (07.02.2021.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad planinarsku aplikaciju za mobilne telefone s operativnim sustavom Android.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.