Sigurnost na prvom mjestu

ponedjeljak, 15.02.2021.

Planinarenje i boravak u prirodi jedan su od najzdravijih načina provođenja slobodnog vremena i brige o svojem zdravlju, pa je želja velikog broja ljudi za posjećivanjem planina logična i razumljiva. Hrvatski planinarski savez i planinarske udruge članice HPS-a aktivno skrbe o stvaranju uvjeta za sigurno i ugodno planinarenje kroz uređenje planinarskih putova i objekata, školovanje članstva, dostupnost korisnih planinarskih informacija i na druge načine.

Ovim putem planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima. Planinarima je dobro poznato da je kod pripreme svakog odlaska u planine potrebno dobro isplanirati trasu puta, pribaviti vjerodostojne informacije o putovima i okolnostima na terenu te ponijeti odgovarajuću opremu te svo vrijeme izleta brinuti o sigurnom kretanju i boravku u planinama. Primjena mjera sigurnosti i povećan oprez potrebni su zbog zahtjevnih uvjeta smrznute podloge, dubokog snijega, hladnoće, vjetra, mogućnosti lavina te zbog niza drugih objektivnih i subjektivnih opasnosti. Kao i uvijek, preporučujemo da se koriste obilježeni i uređeni planinarski putovi.

Proteklog vikenda u planinama Slovenije i Bosne i Hercegovine nažalost je smrtno stradalo nekoliko ljudi, a ranije je ova zima odnijela i živote planinara u Crnoj Gori. Obiteljima, prijateljima i planinarskim udrugama izražavamo iskrenu sućut, a imajući u vidu povećane opasnosti u zimskom periodu apeliramo na sve planinare da kod odlazaka u planine redovito primjenjuju upute i preporuke za sigurno planinarenje kako bi se dodatno umanjili rizici od svih vrsta nesreća.

Slika.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 2021.

Dani hrvatskih planinara 2021.

15.04.2021.

U želji i namjeri da se predstavi zanimljiv planinarski krajolik, pitomi i životopisni brežuljci sjeverne đurđevačke Bilogore, na incijativu đurđevačkoga PD-a Borik HPS je još prije nekoliko godina odabrao Đurđevac za mjesto održavanja Dana hrvatskih planinara 2021. Nadajući se povoljnoj situaciji u pogledu aktualne pandemije Covid-19 pozivamo planinarska društva i klubove da u svoj plan aktivnosti uključe obilježavanje Dana hrvatskih planinara 12. i 13. lipnja 2021. i svoj boravak u Đurđevcu. Podrobnije informacije o načinu obilježavanja Dana hrvatskih planinara bit će objavljene početkom lipnja kada budu poznate epidemiološke okolnosti, sve prema tadašnjoj procjeni i mjerama nadležnog Stožera Civilne zaštite.

Novi broj Hrvatskog planinara 4/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 4/2021

13.04.2021.

Travanjski broj Hrvatskog planinara donosi niz zanimljivih tema: zrakoplovna nesreća na Sljemenu, planinarenje hercegovačkim planinama, zimski uspon na Bjelolasicu, sjećanje na Tateka, impresivan uspon na Šćirovac i Svetog Iliju. Želite li redovito primati i otkrivati što donosi časopis Hrvatski planinar pozivamo vas da se pretplatite.

Nova web stranica HPS-a

Nova web stranica HPS-a

26.03.2021.

U petak 26. ožujka puštena je u rad nova web stranica Hrvatskog planinarskog saveza. Stranica, kao i dosad, sadrži obilje podataka korisnih za planiranje izleta te raznovrsne popise i podatke o planinarskim udrugama, objektima, vrhovima, obilaznicama, putovima, akcijama, komisijama, časopisu Hrvatski planinar i raznim drugim temama, ali sadrži raznovrsne nove i dorađene funkcionalnosti te na sistematičniji način organizirane informacije. Cilj izrade bio je na kvalitetniji način povezati raznovrsne baze podataka u jedinstvenu web-platformu s automatiziranom sinkronizacijom podataka iz različitih baza podataka, a ujedno pojednostavniti objavljivanje vijesti.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.