Otkrivena spomen ploča na mjestu osnutka HGSS-a

srijeda, 24.02.2021.

Slika.Danas je u Zagrebu otkrivena spomen ploča na pročelju zgrade u Masarykovoj 1 u kojoj je 24. veljače 1950. godine održana Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Djelovala je kao interna služba i stručna komisija tadašnjeg Planinarskog saveza Hrvatske.

Hrvatska gorska služba spašavanja od tada je prerasla u službu javnog karaktera i djelovanja od iznimnog nacionalnog interesa države. HGSS je u 70 godina aktivnog djelovanja sudjelovao u više od 10 000 akcija spašavanja. Preko 1 000 visoko motiviranih volontera raspoređenih u 25 stanica i 40 ispostava godišnje intervenira 800 puta na području cijele Hrvatske.

Slika."Prije 71 godinu na ovoj lokaciji, kat iznad postavljene spomen ploče osnovana je Gorska služba spašavanja u Hrvatskoj. Nažalost zbog epidemiološke situacije nismo je mogli postaviti u sklopu obilježavanja zaista velike obljetnice značajnih 70 godina postojanja i djelovanja HGSS-a. Ovo je stoga jedno u nizu obilježja HGSS-a i odavanje priznanja svima onima koji su osnovali našu službu i kročili put gorskom spašavanju u Hrvatskoj. Na ovaj način smo se zahvalili i svima onima koji su prepoznali potrebu za osnivanjem HGSS-a. Mi i dalje nastavljamo baštiniti tradiciju gorskog spašavanja istim žarom kao i prije 71 godinu pomažemo svima kojima je naša pomoć potrebna." istaknuo je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Slika.Čast otkrivanja ploče pripala je najstarijem, a ujedno i članu s najdužim stažem u HGSS-u Zlatku Smerkeu. Zlatko je 65 godina života utkao u gorsko spašavanje, pripadnik je i jedan od osnivača Varaždinske stanice HGSS-a. Bio je i prvi Hrvat na nekoj ekspediciji 1964. na Kavkazu, a njegova knjiga "Planinarstvo i alpinizam" bila je 40 godina jedini udžbenik takve vrste u Hrvatskoj, a svojevremeno i glavna literatura iz koje se učilo za GSS ispite.

"Alpinistički pripravnik sam bio od 1952. i nakon zapaženih penjačkih uspona sam 1960. dobio titulu alpinista. U GSS sam nakon školovanja stekao naziv gorskog spašavatelja. Ta ljubav traje već 65 godina. Nakon preseljenja u Varaždin 1972. godine sam uz ostale kolege potakao osnivanje HGSS stanice Varaždin." kazao je Zlatko Smreke, gorski spašavatelj stanice Varaždin.

Slika.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 2021.

Dani hrvatskih planinara 2021.

15.04.2021.

U želji i namjeri da se predstavi zanimljiv planinarski krajolik, pitomi i životopisni brežuljci sjeverne đurđevačke Bilogore, na incijativu đurđevačkoga PD-a Borik HPS je još prije nekoliko godina odabrao Đurđevac za mjesto održavanja Dana hrvatskih planinara 2021. Nadajući se povoljnoj situaciji u pogledu aktualne pandemije Covid-19 pozivamo planinarska društva i klubove da u svoj plan aktivnosti uključe obilježavanje Dana hrvatskih planinara 12. i 13. lipnja 2021. i svoj boravak u Đurđevcu. Podrobnije informacije o načinu obilježavanja Dana hrvatskih planinara bit će objavljene početkom lipnja kada budu poznate epidemiološke okolnosti, sve prema tadašnjoj procjeni i mjerama nadležnog Stožera Civilne zaštite.

Novi broj Hrvatskog planinara 4/2021

Novi broj Hrvatskog planinara 4/2021

13.04.2021.

Travanjski broj Hrvatskog planinara donosi niz zanimljivih tema: zrakoplovna nesreća na Sljemenu, planinarenje hercegovačkim planinama, zimski uspon na Bjelolasicu, sjećanje na Tateka, impresivan uspon na Šćirovac i Svetog Iliju. Želite li redovito primati i otkrivati što donosi časopis Hrvatski planinar pozivamo vas da se pretplatite.

Nova web stranica HPS-a

Nova web stranica HPS-a

26.03.2021.

U petak 26. ožujka puštena je u rad nova web stranica Hrvatskog planinarskog saveza. Stranica, kao i dosad, sadrži obilje podataka korisnih za planiranje izleta te raznovrsne popise i podatke o planinarskim udrugama, objektima, vrhovima, obilaznicama, putovima, akcijama, komisijama, časopisu Hrvatski planinar i raznim drugim temama, ali sadrži raznovrsne nove i dorađene funkcionalnosti te na sistematičniji način organizirane informacije. Cilj izrade bio je na kvalitetniji način povezati raznovrsne baze podataka u jedinstvenu web-platformu s automatiziranom sinkronizacijom podataka iz različitih baza podataka, a ujedno pojednostavniti objavljivanje vijesti.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.