Novi broj Hrvatskog planinara 3/2021

nedjelja, 14.03.2021.

Slika.Hrvatska ima još jedan park prirode - to je Dinara, naša najviša planina. Nakon što su proteklih godina trudom planinara na ovoj planini podignuti brojni planinarski objekti, proglašenje parka prirode je stiglo kao kruna napornog rada. Čestitamo! Planina Klek, je zbog svog oblika neiscrpna tema i vječita inspiracija, a Ogulinci je doživljavaju kao svoju svetu planinu. Zvonko Trdić nam donosi iscrpan presjek sto godina organiziranog planinarstva u Ogulinu. Opsežnu i vrlo temeljitu analizu dragocjenog epigrafskog spomenika, kosinjskog Pisanog kamena priredio je Ivan Mance. Posebno je zanimljiva moguća veza Pisanog kamena i Dolabelinog natpisa koji je pronađen uz obalu mora u Stinici. Ovaj jedinstven, možemo reći znanstveni rad je za svaku preporuku. Lijepu i poticajnu priču o planinarenju s mačkom kao kućnim ljubimcem, podijelio je s čitateljima Andrej Đapić. Povodom 70. obljetnice HPD-a Željezničar penjači ovog društva organizirali su alpinistički logor na otoku Biševu. Tijekom boravka na otoku istražili su mogućnosti za uređivanje penjačkih smjerova. Nakon ovog teksta svi žele na Biševo!

Hrvatski planinar je časopis HPS-a koji izlazi od 1898. godine. Cijena pojedinačnog primjerka je 15 kuna, a godišnja pretplata koja uključuje 11 brojeva iznosi 150 kuna. Za sve informacije vezane uz narudžbu i pretplatu možete se obratiti na adresu: hps@hps.hr.

Urednički odbor Hrvatskog planinara poziva sve planinare da šalju svoje tekstove, putopise i vijesti o aktivnostima planinarskih društava. Ne zaboravite: 'Ono što nije zapisano, nije se niti dogodilo!'

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.