Oštećeni planinarski objekti na Kozjaku

ponedjeljak, 12.04.2021.

Slika.

HPD Ante Bedalov objavilo je obavijest da su nedavno oštećena dva planinarska objekta na Kozjaku. Planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo razbijeno je i opustošeno toliko da se do daljnjega ne može koristiti, a oštećenja su vidljiva i na planinarskoj kući Pod Koludrom, kojom također upravlja to planinarsko društvo. HPD Ante Bedalov apelira na planinare i posjetitelje planina da čuvaju planinarske objekte i njihov okoliš. Također pozivaju planinare koji im žele pomoći da se uključe u radne akcije uređenja skloništa i kuće, koje će biti organizirane tijekom travnja i svibnja. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

Planinarsko sklonište „Orlovo gnijezdo“ potpuno je devastirano te nije za upotrebu.

Teško je opisati što osjećate kad zateknete takav rušilački pohod, toliki bijes prema objektu koji služi za opće dobro. Razbijeni su prozori, vrata, stol i banzi su bačeni niz liticu, stakla i smeća ima na sve strane... Dva stara stabla sa strane skloništa su nasilno iscijepana, a služila su planinarima, ljubiteljima prirode i izletnicima za hladovinu. Dokle ide ljudska zloća???

Osim „Orlovog gnijezda“, zatekli smo dosta oštećenja i na planinrskoj kući „Pod Koludrom“. Tamo je razbijena vanjska rasvjeta. Betonskim blokovima udaralo se po vratima podruma gdje je katanac razbijen. Slomljeni su nasadi ružmarina ispred kuće, poklopac gustirne je bačen, vanjska stolica i kanta bačene su u gaj itd.

Planinari HPD-a „Ante Bedalov“ u toku 4. i 5. mjeseca planiraju radne akcije obnove planinarskog skloništa „Orlovo gnijezdo“ i planinarske kuće „Pod Koludrom“. Jer ne znamo rušiti. Jer znamo samo graditi, surađivati i pomagati jedni druge. Jer volimo prirodu, ljude i cijenimo ljudski rad. Starije, ali i naše planinarske generacije obvezuju nas da popravimo uništene objekte.

Ova nemila djela ćemo, naravno, službeno prijaviti policiji i medijima sa ciljem da se odgovorne pojedince pronađe i kazni.

Ova objava je ujedno i poziv svim ljudima i institucijama dobre volje da pomognu u renoviranju uništenih objekata. Izgradimo zajedno sretniju budućnost sviju nas! Zdravi i veseli bili!

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.