Dani hrvatskih planinara 2021.

četvrtak, 15.04.2021.

U želji i namjeri da se predstavi zanimljiv planinarski krajolik i sadržaji na Bilogori, na incijativu đurđevačkoga PD-a Borik HPS je još prije nekoliko godina odabrao Đurđevac za mjesto održavanja Dana hrvatskih planinara 2021. Nadajući se povoljnoj situaciji u pogledu aktualne pandemije Covid-19, HPS i PD Borik pripremaju 12. i 13. lipnja 2021. dane druženja u slikovitoj šumi Borik te na pitomim i životopisnim brežuljcima sjeverne đurđevačke Bilogore. Ti su lijepi brežuljci načičkani nadaleko poznatim vinogradima i klijetima, u novije vrijeme registriranim OPG-ovima, vinarijama i kušaonicama, koje osim hodačkih-planinarskih ruta i sadržaja nude niz drugih rekreativnih, turističkih, eno, etno i gastro mogućnosti.

Ovim putem pozivamo planinarska društva i klubove da u svoj plan aktivnosti uključe obilježavanje Dana hrvatskih planinara 12. i 13. lipnja 2021. i svoj boravak u Đurđevcu. Podrobnije informacije o načinu obilježavanja Dana hrvatskih planinara bit će upućene svim članicama HPS-a početkom lipnja kada budu poznate epidemiološke okolnosti, sve prema tadašnjoj procjeni i mjerama nadležnog Stožera Civilne zaštite.

Što Đurđevac nudi planinarima

Slika.Đurđevac je slikovit gradić 25 km istočno od Koprivnice i 165 km zapadno od Osijeka, na Podravskoj magistrali od Osijeka prema Varaždinu. Đurđevac svojim posjetiteljima nudi mnogobrojne zanimljivosti, a zanimljiv je i za planinare zbog lijepih šumovitih i pješčanih krajolika, lijepih obronaka Bilogore te kvalitetne ponude.

Centralno mjesto događanja u Đurđevcu je Stari grad Đurđevac – tvrđava iz doba borbe protiv Osmanlija i mjesto tradicionalnog održavanja Picokijade, odnosno scenskog prikaza borbe protiv Turaka i nadaleko poznate Legende o Picokima. U samoj tvrđavi nalaze se ugostiteljski objekt i muzej s postavom izložbe „Leonardo Da Vinci – Čudesne sprave“, koja je otvorena do kraja lipnja 2021., te Memorijalna zbirka Ivana Lackovića Croate.

Od tog se mjesta po lijepo uređenoj šetnici dolazi do novouređenog hostela Borik uz sam rub Park šume Borik, gdje započinje trim staza. Uz samu trim stazu postavljeno je niz sprava na otvorenom za jačanje u zdravom tijelu zdravog duha. Idejno rješenje te staze primijenjeno je kasnije i kod izrade trim staze uz zagrebački Jarun. U programu Dana hrvatskih planinara, dio staze predviđen je za hodanje do rezervata Đurđevački pijesci i natrag.

Slika.Đurđevački pijesci su jedinstven prirodni rezervat nastao djelovanjem prirodnih sila: materijal stijena nošen od Alpa, tokom rijeke Drave i putem usitnjavan, nataložio se je kroz prohujala vremena i našao mjesto na spomenutoj lokaciji. Osim primjene u građevinarstvu pijesak, odnosno Đurđevački pijesci imaju značajnu ulogu u bio raznolikosti ovoga kraja čineći ga jedinstvenim u Podravlju i šire. Posjetiteljima će uređena poučna staza kroz pješčane dine do vidikovca dočarati pravu malu „saharu“ uživo.

Hodajući od lovačkog doma Jelen (nalazi se uz prometnicu Đurđevac – Mičetinac) prema vinogradima u predjelu Veliki i Mali Kostanj, planinarska staza dijelom presjeca brežuljke Bilogore koji su smješteni zemljopisno jug – sjever, gdje se nalazi nekoliko poznatih vinarija. Nakon sat i 15 minuta dolazi se do mjesta Sveta Ana iz čijeg se središta neposredno uz društveni dom uspinje kratka strma staza do tzv. Gradine (nekada posjed Prodavića – grb Općine Virje – do prije 50 godina još bilo nastanjeno) pa od Gradine brdom do završetka sela gdje se sramežljivo smjestila vodenica i mali etno kutak nastao upornošću i entuzijazmom mještana ovog malog mjesta, uz veliku pomoć grada Đurđevca i Turističke zajednice grada i županije.

Slika.„Prava“ planinarska staza započinje nakon stotinjak metara, kod zapuštene šljunčare. Uspon prema lokalnom zemljanom putu vodi na Košanski breg i nastavlja se u južnom smjeru prema tzv. Vrbičkoj lesi. Nakon pola sata hoda šumskim putem, šumskom vlakom spuštamo se u tzv. Mičetinski jarak gdje se izbija na šumski proplanak (livada i izvor pitke vode). U nastavku se uz šumarsku kuću treba poći asfaltnom cestom u smjeru sjevera i oštro skrenuti udesno pa nastaviti jugoistočno šumskim putem penjući se do makadamskog tzv. Bjelovarskog puta. Put se nastavlja sjeverno do raskrižja te dalje zemljanim putem prema predjelu Maturić gdje se prije skretanja prema tzv. Cvekanovom bregu pruža lijep pogled prema Đurđevcu i okolici do Mađarske. Nalazeći okrepu kod naših poznatih vinara i uživajući u prirodnim ljepotama brežuljaka sjeverne Bilogore, presijecanje odnosno spuštanje i uspinjanje u smjeru zapad – istok, prosječnom hodaču može stalno mijenjanje tempa ponekad biti i zamorno. Pa ipak, prostor je izrazito lijep pa ništa neće biti teško.

Dolazeći do predjela Veliki brijeg uz OPG-ove i vinarije asfaltiranim putem izbija se naposlijetku na prometnicu Đurđevac – Mičetinac, a uz crkvicu Majke Božje u polju dolazi se do lovačkog doma Jelen, gdje nakon 5 sati hoda završavamo naše druženje s pitomim bilogorskim krajem. Prijevoznim sredstvima planinari će se od tamo ponovno uputiti u đurđevački Borik, do parka i hostela gdje je predviđeno središnje mjesto događanja na Danima hrvatskih planinara.

Ovakav izlet može se poduzeti i nezavisno od Dana hrvatskih planinara, a članovi đurđevačkog PD-a Borik spremni su biti domaćini svima koji žele upoznati opisana mjesta i putove u Đurđevcu i njegovoj okolici.

Iako je predviđeno da se sve aktivnosti odvijaju na otvorenim terenima, na širokim prostorima u šumi Borik i kod Staroga grada, u ovom trenutku postoji još mnogo epidemioloških neizvjesnosti oko održavanja Dana hrvatskih planinara. Upravo zato, podrobnije informacije o svemu bit će objavljene neposredno uoči planiranog termina Dana hrvatskih planinara, a zasad pozivamo sve zainteresirane planinare da „sačuvaju“ taj vikend i da planiraju svoj planinarski dolazak u Đurđevac. Radi planiranja događanja u lipnju, ili dolaska u Đurđevac u nekom drugom odgovarajućem terminu, upućujemo sve organizirane grupe da se stupe izravno u kontakt s PD-om Borik iz Đurđevca (kontakt podaci: pd.borik@hps.hr ili 099/78-44-389; Đuro Petrović).

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.