Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

četvrtak, 29.04.2021.

Slika.Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

Dana 24. travnja svečano je otvorena Baranjska planinarska obilaznica. Obilaznicu čine tri planinarska puta registrirana u Registru planinarskih putova HPS-a. To su putovi br. 620 (Vidikovac Belje – Ćuzaheđ), 621 (Ćuzaheđ – Trojnaš) i 622 (Zmajevac – Gradac – Batina).

Slika.Brdo po kojemu vodi proteže se u blizini hrvatsko-mađarske granice. Brdo nije visoko ali je za ovaj kraj vrlo značajno. Zovu ga mnogim imenima, ali danas je najpoznatije pod imenom Bansko brdo a domaći ljudi ga zovu jednostavno Planina. Najviši vrh je Kamenjak (243 m). Dužina Banskog brda je 21 km, širine je 3 km, a proteže se od Belog Manastira na zapadu pa do Dunava i Batine na istoku. Zahvaljujući debelim naslagama lesa prekrivenog crnicom to je vrlo plodno tlo, pa je cijelo brdo prošarano raznim vinogradima i poljima.

Velike zasluge za promociju Baranje i Banskog brda imao je istinski zaljubljenik u ovaj kraj, istaknuti član PD-a Zanatlija Darko Havranek (1948. – 2003.). Njegovim imenom prozvan je planinarski put od Zmajevca do Batine (Darkov put), a 2020. godine taj je put upisan u Registar planinarskih putova HPS-a pod brojem 622. U nastajanju Baranjske planinarske obilaznice velik značaj imala je i akcija Zima u Baranji, poznatija pod skrećanim nazivom ZimBa.

Slika.Osiječki planinari Đuro Conjar i Krešimir Čandrić osmislili su i trasirali put koji povezuje najzanimljivije točke na Banskom brdu u jedinstvenu cjelinu. BPO ima 16 kontrolnih točaka, od kojih je najniža Karašica (87 m), a najviša Kamenjak (243 m). Zanimljivost je da se na istoj nadmorskoj visini nalazi i KT 4 – odašiljač Belje. Taj odašiljač visok čak 222 m ujedno je najviši antenski stup u Hrvatskoj. Obilaznica je uvezana sa šest planinarsko-turističkih staza – šetnica na prostoru od Gradca u Batini do Belog Manastira. Sve šetnice su kružne i svaka ima svoju boju oznake na terenu.

PD Zanatlija je na lokaciji Gradac u Batini kupilo zemljište i vinski podrum – gator. Osječki planinari planiraju na tom prostoru izgraditi kamp s malim planinarskim centrom na otvorenom.

Otvaranje obilaznice započelo je u 9 sati u Popovcu kod Svetišta Marije Lurdske. Okupljanje se odvijalo na otvorenom prostoru uz primjenu epidemioloških mjera, a okupio se popriličan broj planinara, kako iz okolice tako i iz cijele Hrvatske. Prisutne planinare pozdravio je najprije predsjednik PD-a Zanatlija Vladimir Pavičić. Skup i otvaranje obilaznice podržala je i pozdravila uz čestitke za 50. godišnjicu Društva dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica, a okupljenim planinarima se u ime Komisije za planinarske putove HPS-a obratio i Ronald Schreiner.

Nakon dolaska u planinarski centar Gradac sudionici su se družili, ovjerili dnevnike obilaznice, a podijeljene su i zahvalnice.

Svim članovima društva koji su na bilo koji način sudjelovali u nastajanju ove prekrasne obilaznice treba čestitati i zahvaliti na predanom radu.

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Završena 33. sjednica Skupštine HPS-a

Završena 33. sjednica Skupštine HPS-a

27.04.2021.

Dana 26. travnja 2021. završena je 33. redovna sjednica Skupštine HPS-a. U radu Skupštine sudjelovali su predstavnici ukupno 107 udruga članica HPS-a, te su većinom glasova usvojili sve predložene odluke. U prvih šest točaka prihvaćena su redovna godišnja izvješća i planovi – Programsko izvješće o radu HPS-a u 2020. godini, Financijsko izvješće za 2020. godinu, Izvješće Nadzornog odbora, Izvješće Suda časti, Plan rada i raspodjelu sredstava za rad komisija u 2021. godini te Financijski plan za 2022. godinu, a u sedmoj Pravilnik Komisije za planinarsko skijanje HPS-a.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.