Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

četvrtak, 06.05.2021.

Slika.Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata – skupa posvećenog digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata. Skup se održava virtualno, 6. i 7. svibnja putem digitalnih platformi NSK-a. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Slika.HPS je digitalizaciju više od 30.000 stranica Hrvatskog planinara proveo od 2007. do 2009. te je od tada, zajedno s bibliografskom tražilicom, cjelokupni sadržaj časopisa javno dostupan putem weba www.hps.hr. U sažetom izlaganju o digitalizaciji planinarske građe istaknuto je da je rezultat digitalizacije porast zanimanja za časopis, posebno među istraživačima raznih struka, pa se mnogo češće nego prije članci iz HPS-ovog časopisa citiraju u znanstvenim i stručnim radovima o geologiji, botanici, toponomastici, povijesti i sl., a čak i unatoč krizi izdavaštva broj čitatelja tiskanog izdanja nije se smanjio. Digitalizacija Hrvatskog planinara je, s obzirom na opseg građe i prateću bibliografiju, bio jedan od najznačajnijih digitalizacijskih poduhvata u Hrvatskoj u to vrijeme, a HPS je cjelokupnu digitaliziranu građu darovao i pohranio u NSK-u na svečanosti predstavljanja Portala digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa 21. 1. 2010.

Glavni motiv za digitalizaciju bila je činjenica da fizički postoje samo tri cjelovita kompleta časopisa sa svim brojevima od 1898. do danas. Dosad je izašlo ukupno 900 svezaka Hrvatskog planinara, na ukupno više od 36.000 stranica. Digitalizirani brojevi časopisa Hrvatski planinar dostupni su na webu HPS-a.

Poster Časopis Hrvatski planinar - digitalizirano kulturno blago

Slika.

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.