Sredstva za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata

ponedjeljak, 17.05.2021.

Na svojoj 11. sjednici Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga Komisije za planinarske objekte donio odluku o dodjeli sredstava za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekta u 2021. godini. Iz sredstava HPS-a u ukupnom iznosu od 258.300,00 kuna sufinancirat će se nabavka materijala za 19 planinarskih objekata odabranih na Natječaju za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata prema zaprimljenim prijedlozima i projektnoj dokumentaciji planinarskih udruga koje njima upravljaju – za domove Umberto Girometta, Matija Filjak, Miroslav Hirtz, Đuro Pilar i Paklenica, kuće Zvonimir Plevnik, Londžica, Mrkvište, Kurin, Majer, Boris Farkaš, Careva kuća, Belecgrad, Česmina, Grohot te skloništa Dušice, Šugarska duliba i Ratkovo sklonište. Odluka obuhvaća korištenje sredstava u 29% uvećanom iznosu u odnosu na inicijalno planirana sredstva, odnosno aktiviranje dijela neutrošenih sredstava za troškove obnove planinarskih objekata iz prethodne 2020. godine. Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2021. godini raspisan je u siječnju 2021., a do roka za prikupljanje natječajne dokumentacije 31. 3. 2021. pristigle su ukupno 24 prijave. Podaci o upravljačima, objektima i odobrenim sredstvima za nabavku materijala dostupni su u tablici.

Planinarska udrugaPlaninarski objektIznos (kn)Namjena
HPD Mosor, SplitPlaninarski dom Umberto Girometta56.800,00krovište - crijep, sljemenjaci, grebenski crijepovi
PD Dubovac, KarlovacPlaninarska kuća Zvonimir Plevnik6.000,00sanacija stropova
HPD Zrin, PetrinjaPlaninarski dom Matija Filjak25.000,00sanacija od posljedica potresa
PD Krndija, NašicePlaninarska kuća Londžica5.200,00materijal za stubište i zidove
PD Zavižan, SenjPlaninarska kuća Mrkvište8.000,00elementi za solarno napajanje
PD Strilež, CrikvenicaPlaninarska kuća i sklonište Kurin18.000,00krovna konstrukcija, limeni pokrov
PD Belveder, BiogradPlaninarsko sklonište Dušice8.750,00limeni pokrov, drvena građa
HPD Oštrc, ZlatarPlaninarska kuća na Majeru6.500,00vanjska stolarija i sanitarna oprema
PSD Trešnjevka, ZagrebPlaninarska kuća Boris Farkaš2.500,00pumpa za centralno grijanje, vodovodne instalacije
HPD MIV, VaraždinPlaninarski dom Miroslav Hirtz3.000,00keramičke pločice
PD Skitaci, LabinPlaninarska kuća Skitača5.500,00vanjska stolarija
HPD Blagus, BlagušaPlaninarska kuća Grohot5.500,00vanjska stolarija - krovni prozor
PD Dilj gora, Slavonski BrodPlaninarski dom Đuro Pilar6.500,00materijal za žbukanje, pločice
PD Naftaplin, ZagrebPlaninarsko sklonište Šugarska duliba4.200,00zaštitna sredstva
PD Gromovača, OtočacPlaninarska kuća Careva kuća16.100,00limeni pokrov
PD Paklenica, ZadarPlaninarski dom Paklenica35.000,00fotonaponski elementi
PDS Velebit, ZagrebPlaninarsko sklonište Ratkovo sklonište6.000,00krovna konstrukcija, limeni pokrov za zimsku sobu
HPD Belecgrad, BelecPlaninarska kuća Belecgrad6.000,00fotonaponski elementi
PK SplitPlaninarska kuća Česmina33.750,00sanacija krovišta

Slika.Znajući kolika je važnost kontinuiranog ulaganja u planinarsku infrastrukturu, HPS svake godine raspisuje i provodi natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata na kojem sufinancira materijal za potrebne radove na objektima kojima upravljaju udruge članice HPS-a. U razdoblju od 2000. do 2020. na taj je način iz sredstava HPS-a uloženo bespovratno više od 3 milijuna kuna potpore za ukupno 212 pojedinačnih projekata izgradnje, obnove i održavanja za ukupno 105 objekata, za neke objekte i po više puta. Taj je natječaj jedini stalni izvor sredstava za obnovu, održavanje i izgradnju planinarskih objekata u Hrvatskoj. Sredstva se osiguravaju od prihoda od članskih markica HPS-a, sukladno Programu rada i Financijskom planu HPS-a, a potpora HPS-a odobrava se isključivo za neposrednu nabavku građevinskog i drugog materijala, sukladno valjanom troškovniku odnosno ponudi ili predračunu dobavljača. Pri ocjenjivanju zahtjeva za potporu Komisija za planinarske objekte HPS-a Slika.ima u vidu značaj pojedinog objekta, sukladno kategorizaciji na objekte od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja. S udrugama kojima je odobreno financiranje za njihove objekte sklapa se pisani ugovor o korištenju sredstava sukladno uvjetima natječaja.

Kao sažetu informaciju i pomoć svima koji skrbe o planinarskim objektima Komisija za planinarske objekte HPS-a priredila je i na webu HPS-a objavila Vodič za upravljače i domaćine planinarskih objekata (domova, kuća i skloništa). Vodič sadrži osnovne informacije o stanju, statusu, izazovima, pokazateljima, aktima i strateškim odrednicama za upravljanje planinarskim objektima, o ulozi planinarske udruge, organiziranju prihvata posjetitelja i drugim temama od interesa za upravljače i domaćine planinarskih objekata, ali za i sve posjetitelje.

U Hrvatskoj je danas u funkciji ukupno 155 planinarskih objekata.

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.