Ris na Velebitu

petak, 14.05.2021.

Slika.Park prirode Velebit je upravo postao bogatiji za jednog risa. Emil je četvrti ris ispušten u Hrvatskoj u sklopu LIFE Lynx projekta, te treći kojeg je projekt Lyfe Linx ispustio na Velebitu. Na temelju podataka s fotozamki procjenjuje se da na Velebitu ima oko 38 odraslih risova.

Emil je četvrti ris ispušten u Hrvatskoj u sklopu LIFE Lynx projekta, te treći koji je u okviru Lyfe Linx projekta ispušten na Velebitu. Do sada je na području Slovenije i Hrvatske ispušteno ukupno 13 risova, deset mužjaka i tri ženke. U 2019. godini su došla dva risa uhvaćena u Rumunjskoj: Dora (HR) i Gora (SLO), u 2020. godini tri risa iz Rumunjske: Alojzije (HR), Catalin (SLO) i Boris (SLO) te dva risa iz Slovačke: Pino (HR) i Maks (SLO). Ova godina je bila posebna jer je napravljen velik korak prema spajanju populacija u Dinaridima i Alpama – pet risova (3 ženka i 2 mužjaka) je ispušteno u slovenski dio Alpa, a ris Emil je stigao iz Slovačke u hrvatske Dinaride.

Svi risovi su u Hrvatskoj ispušteni tzv. “hard release” metodom gdje se ris ispustio odmah nakon prijevoza iz zemlje hvatanja, dok su risovi u Sloveniji ispušteni metodom “soft release” – nakon transporta iz zemlje hvatanja proveli su dodatna 2 tjedna u nastambi u Sloveniji. Emilov dolazak je još jedan važan korak u očuvanju dinarske populacije risova ugrožene parenjem u srodstvu te održavanju zdravog ekosustava.

Podrobnije informacije dostupne su na stranici Lyfe Linx.

Slika.

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.