U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

nedjelja, 13.06.2021.

Slika.U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Slika.

Slika.Nakon registracije sudionika i uvodnih pozdrava kod Staroga grada Đurđevca u subotu 12. lipnja planinari su se uputili na organizirane izlete po okolici Đurđevca. Izlete su vodili članovi PD-a Borik, a za sigurnost su brinuli članovi HGSS Stanice Koprivnica. Planinare su na obilasku Bilogore pratili domaći glazbenici iz glazbenog sastava Dravski pajdaši, koji su podigli atmosferu i uz pjesmu potaknuli da se planinari zadrže i uživaju na više atraktivnih mjesta duž puta. U park šumi Borik bio je priređen zajednički ručak za sve sudionike. Drugoga dana ponovno su bile organizirani zanimljivi izleti po najzanimljivijim putovima i terenima oko Đurđevca.

Slika.Na Danima hrvatskih planinara okupili su se planinari iz svih krajeva Hrvatske, od Osijeka i Rijeke do Mljeta. Osim domaćih planinara, najbrojniji su bili planinari iz Osijeka, Varaždina, Bjelovara, Koprivnice, Konjščine, Belca, Čakovca i Murskog Središća. Ovo je ujedno bilo i prvo veće planinarsko okupljanje nakon poboljšanja epidemiološke situacije, a održano je uz primjenu odgovarajućih epidemioloških mjera, sukladno pribavljenom odobrenju nadležnog županijskog stožera. Dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica i predsjednik PD-a Borik Đurđevac Đuro Petrović u pozdranom obraćanju okupljenim planinarima istaknuli su također kako je ovo prvi puta da se ovakav skup organizira u ovom dijelu Podravine. Domaćim planinarima su se također obratili potpredsjednik Gradskog vijeća Đurđevca Matija Bažulić te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Slika.Pješačke i planinarske mogućnosti u okolici Đurđevca podrobnije su predstavljene člankom u časopisu Hrvatski planinar 5/2021. PD Borik poziva zainteresirana planinarska društva da i ponovno dođu u lijepi đurđevački kraj te iskoriste brojne zanimljivosti za svoje izlete.

Iduće godine Dani hrvatskih planinara održat će se na Mrkvištu na Velebitu, a domaćin je PD Zavižan iz Senja.

Slika 1 od 17.Slika 2 od 17.Slika 3 od 17.Slika 4 od 17.Slika 5 od 17.Slika 6 od 17.Slika 7 od 17.Slika 8 od 17.Slika 9 od 17.Slika 10 od 17.Slika 11 od 17.Slika 12 od 17.Slika 13 od 17.Slika 14 od 17.Slika 15 od 17.Slika 16 od 17.Slika 17 od 17.

Najnovije vijesti

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

23.07.2021.

Kao i svakog ljeta, Hrvatski planinar izlazi kao dvobroj. Uvodna tema je Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971, a tu su i inspirativni članci o Durmitoru, Bilogori, Midžoru, Banskom brdu, Grossglockneru, planinarskoj prehrani i mnogim drugim temama.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

20.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. predstavljena je 18. 7. 2021. u TV kalendaru HRT-a. Pogledajte prilog emitiran povodom 50. obljetnice prvenstvenog uspona na Ingolfsfjeld.

50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

16.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland ‘71 izvedena je od 7. srpnja do 15. kolovoza 1971., prije točno 50 godina. U području Ingolsfjelda hrvatski su alpinisti ispenjali niz vrlo teških smjerova, među kojima je posebno značajan prvenstveni uspon na Ingolfsfjaeld.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.