Dodijeljeno 5000 priznanja Hrvatske planinarske obilaznice

četvrtak, 24.06.2021.

Slika.

Ovih dana Hrvatski planinarski savez izdao je 5000. priznanje za obilazak Hrvatske planinarske obilaznice. Pet-tisućito izdano priznanje je posebno priznanje HPO-a koje je obilazak 100 kontrolnih točaka primio Dejan Car, član HPD-a Garjevica iz Čazme.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) najpopularnija je planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obilaznica ima 154 kontrolne točke, koje su grupirane u 20 područja. Posjet kontrolnim točkama dokazuje se otiskom žigova u dnevniku HPO-a ili fotografijama. Kontrolne točke HPO-a su najatraktivniji hrvatski vrhovi, a jedine kontrolne točke koje nisu vrhovi su Alpinistička zbirka u Zavičajnom muzeju u Ogulinu te Horvatove stube na Medvednici. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Visok broj izdanih priznanja potvrđuje da je upravo obilazak HPO-a idealan način za temeljito i sustavno upoznavanje hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova. Planinari koji dovrše obilazak i steknu visoka priznanja HPO-a u pravilu s ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Planinarima koji ispune odgovarajuće uvjete Hrvatski planinarski savez dodjeljuje odgovarajuća priznanja. HPO ima šest stupnjeva priznanja: brončani, srebrni i zlatni znak HPS-a te posebno, visoko i najviše priznanje. Imena više od 1500 nositelja priznanja HPO-a dostupna su na web stranici HPS-a.

Slika.Hrvatsku planinarsku obilaznicu priredila je Komisija za planinarske putove HPS-a, a otvorena je 14. svibnja 2000. prigodom obilježavanja 125. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj. Dosad je tiskano 11 izdanja dnevnika HPO-a, ukupno više od 13.000 primjeraka. Kao dopuna tiskanom Dnevniku HPO-a, u suradnji s Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu na web stranici hpo.hps.hr uspostavljen je digitalni dnevnik HPO-a. HPS je također 2010. izdao i planinarski vodič „Hrvatska planinarska obilaznica“ s opisima pristupa svim kontrolnim točkama HPO-a.

Najveće zasluge za redovito funkcioniranje Hrvatske planinarske obilaznice u proteklih 21 godinu imaju administatori HPO-a Zdenko Kristijan, Bernard Margitić, Ronald Schreiner te Marijana Žnidarec. Dakako, nezamjenjivu ulogu imaju i brojni markacisti organizirani u planinarskim udrugama članicama HPS-a koji su uređivanjem pristupnih putova, kontrolnih točaka i planinarskih objekata svim zainteresiranima omogućili siguran i ugodan obilazak hrvatskih planina.

Čestitamo svim planinarima koji su stekli priznanja HPO-a te svim obilaznicima HPO-a želimo mnogo uspješnih uspona u hrvatskim planinama.

Slika.

Najnovije vijesti

Skupština UIAA 2021.

Skupština UIAA 2021.

25.10.2021.

U petak 22. i subotu 23. listopada 2021. održana je sjednica Glavne skupštine UIAA, krovne međunarodne planinarske asocijacije za planinarstvo i penjanje. Skupština je i ove godine zbog epidemioloških okolnosti održana je u formi telekonferencije uz sudjelovanje više od 110 delegata planinarskih saveza sa svih strana svijeta.

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.