Poziv - Dani otvorenih vrata planinarske kuće u Jablancu

petak, 25.06.2021.

Poziv svim planinarskim društvima na dane otvorenih vrata povodom proslave 100 godina planinarske kuće Miroslav Hirtz u Jablancu

Slika.

Poštovani prijatelji planinari i svi ljubitelji prirode,

Velika nam je čast i zadovoljstvo pozvati vas sve na dane otvorenih vrata jedinstvenog planinarskog doma “Miroslav Hirtz” u Jablancu idući vikend od 03.07.- 04.07.2021.

Želimo zajedno s drugim planinarima obilježiti 100 godina od izgradnje najniže smještene planinarske kuće u svijetu. Planinarska kuća nalazi se na 26 metarskoj kamenoj litici povrh Jablanca. Ona je ishodište planinarskih putova prema vrhovima Velebita i ujedno odredište mnogih izleta planinara koji nakon posjeta Nacionalnom parku Sjeverni Velebit i Parku prirode Velebit, žele upotpuniti svoj doživljaj. To je također i polazna točka za pristup u Zavratnicu, jednu od najslikovitijih uvala na jadranskoj obali.

Planinarsku kuću, tada ljetnikovac, je izgradio 1921. god. prije svega veliki čovjek, filantrop, zoolog, pjesnik i putopisac Dr. Miroslav Hirtz (1878.–1944.).

Nakon njegove smrti HPS je otkupio dom od njegovih nasljenika. Domom je najprije upravljalo planinarsko društvo iz Senja, zatim PD “Japetić” iz Samobora da bi upravljanje 1980. godine preuzelo tada novoosnovano planinarsko društvo, danas poznato pod imenom HPD „MIV“ iz Varaždina.

Proslava službeno počinje u petak 02.07.21. u 11h okupljanjem uzvanika i pozdravnim riječima, otkrivanjem spomen ploče s opisom i slikama koju je financirala TZ Senj.

Subota i nedjelja su rezervirane za druženja s planinarima u velikoj okućnici, pravom arboretumu, prezentiranju ove krasne, zaštićene kuće kao kulturno dobro i naravno planinarskim šetnicama po vlastitom odabiru.

Ova planinarska kuća sigurno nije izgrađena u tri dana, ona se još uvijek na neki način gradi/održava i sigurno ju nije moguće pokazati svim planinarima u 3 dana, pa poziv za daljnje posjete, noćenja i odmore ostaje otvoren do 30.09.2021.

Uvjereni smo da se tako vitalni STOGODIŠNJACI rijetko nađu i da ćete posjetom upiti dobri duh ove planinarske kuće, Velebita i našeg planinarskog društva.

Idući vikend Vaš domaćin - HPD ”MIV” Varaždin

Najnovije vijesti

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

23.07.2021.

Kao i svakog ljeta, Hrvatski planinar izlazi kao dvobroj. Uvodna tema je Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971, a tu su i inspirativni članci o Durmitoru, Bilogori, Midžoru, Banskom brdu, Grossglockneru, planinarskoj prehrani i mnogim drugim temama.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

20.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. predstavljena je 18. 7. 2021. u TV kalendaru HRT-a. Pogledajte prilog emitiran povodom 50. obljetnice prvenstvenog uspona na Ingolfsfjeld.

50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

16.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland ‘71 izvedena je od 7. srpnja do 15. kolovoza 1971., prije točno 50 godina. U području Ingolsfjelda hrvatski su alpinisti ispenjali niz vrlo teških smjerova, među kojima je posebno značajan prvenstveni uspon na Ingolfsfjaeld.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.