50 godina od Prve hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71

petak, 16.07.2021.

Slika.Zahvaljujući generaciji vrlo sposobnih alpinista početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća ispunili su se uvjeti za organiziranje prve hrvatske alpinističke ekspedicije. Za cilj Prve hrvatske alpinističke ekspedicije odabrano je područje Ingolsfjelda na Grenlandu, na poticaj člana PDS-a Velebit Dolfija Rotovnika koji je 1968. kao član ekspedicije Danskog planinarskog kluba upoznao stijene Grenlanda i u njima izveo pet uspona, a jednom od vrhova dao ime Velebitfjeld.

Jerko Kirigin, vođa ekspedicijePrva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland ‘71 izvedena je od 7. srpnja do 15. kolovoza 1971., prije točno 50 godina. Vođa ekspedicije bio je Jerko Kirigin, a članovi Dolfi Rotovnik iz Kopenhagena, Nenad Čulić iz Splita te Marijan Čepelak, Hrvoje Lukatela, Vladimir Mesarić i Branko Šeparović iz Zagreba. U području Ingolsfjelda hrvatski su alpinisti ispenjali niz vrlo teških smjerova, među kojima je posebno značajan prvenstveni uspon na Ingolfsfjaeld 18. srpnja 1971. Budući da je Ingolfsfjaeld jedna od najatraktivnijih i penjački najzahtjevnijih planina na istočnoj, teže pristupačnoj obali Grenlanda, taj je prvenstveni uspon bio vrlo zapažen te je ušao u anale svjetskog alpinizma. Uspon je izveden najvećim dijelom po sjeveroistočnom grebenu planine, pa je taj nakon uspješnog uspona prozvan »Hrvatski greben«.

IngolsfjeldHAEG-71 je bila prva i ujedno izuzetno uspješna ekspedicija hrvatskih alpinista u velegorja svijeta s ciljem koji je već otprije bio znani izazov penjačima iz mnogo bogatijih sredina, a u kojima je u to vrijeme već postojalo bogato iskustvo u toj vrsti poduhvata. Odlična organizacija, skromnost u potrebama i iskreno zajedništvo u cilju i izvedbi, kao i sreća s vremenskim prilikama osigurali su ovoj ekspediciji uspjeh tamo gdje je drugima dotada opetovano izmicao. Ekspedicija je dala snažan zamah razvoju hrvatskog alpinizma, pa su u godinama koje su slijedile hrvatski alpinisti uspješno izveli niz zapaženih uspona u svim velegorjima svijeta. Hrvatski alpinisti i kasnije su više puta poduzimali uspone na Grenlandu. Dolfi Rotovnik bio je i vođa više danskih alpinističkih ekspedicija 70-ih godina 20. stoljeća, a 1996. u stijeni Igdlorssuit havn towera Boris Čujić, Darko Dular i Vladimir Paušić ispenjali su smjer Ujarak, s ocjenom VII big wall ljestvice.

Slika.Tijek ekspedicije i njezini rezultati predstavljeni su putem sadržajnih web stranica na hrvatskom i engleskom jeziku, koje su izradili članovi ekspedicije. Na stranicama se nalaze galerija skeniranih izvornih dijapozitiva i drugi sadržaji. Sav sadržaj dostupan je na poveznicama: Hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971 i Croatian Greenland Climbing Expedtion of 1971, a objavljen je u skladu sa Creative Commons ByNcNd licencom.

Originalni ekspedicijski izvještaj Hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland ‘71 tiskan je 1972. kao prilog časopisa Naše planine (Hrvatski planinar) i ujedno kao zasebna brošura. U izvješću su detaljno dokumentirane pripreme, organizacijski izazovi, usponi i rezultati ekspedicije, sa sažetkom na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Izvještaj je digitaliziran i dostupan je u PDF formatu. Vrijedi ga pročitati ne samo kao autentično svjedočanstvo o prvoj hrvatskoj alpinističkoj ekspediciji nego i kao kvalitetan prikaz jedne uzorno organizirane i izvedene planinarske akcije koja je dala poticaj razvoju hrvatskog alpinizma i otvorila vrata za sjajne podvige naših alpinista u sljedećim godinama i desetljećima.

Poveznice:

Najnovije vijesti

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

Ljetni dvobroj Hrvatskog planinara

23.07.2021.

Kao i svakog ljeta, Hrvatski planinar izlazi kao dvobroj. Uvodna tema je Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971, a tu su i inspirativni članci o Durmitoru, Bilogori, Midžoru, Banskom brdu, Grossglockneru, planinarskoj prehrani i mnogim drugim temama.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. u TV kalendaru HRT-a

20.07.2021.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. predstavljena je 18. 7. 2021. u TV kalendaru HRT-a. Pogledajte prilog emitiran povodom 50. obljetnice prvenstvenog uspona na Ingolfsfjeld.

Poziv na javnu raspravu o nacrtu Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

Poziv na javnu raspravu o nacrtu Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina

24.06.2021.

Izvršni odbor HPS-a otvorio je javnu raspravu o nacrtu Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina te poziva planinarske udruge članice HPS-a i planinare na iznošenje mišljenja i prijedloga.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.