Tečaj za čuvare planinske prirode - Crni Lug, listopad 2021.

utorak, 24.08.2021.

Slika.

Komisija za zaštitu prirode HPS-a 16. - 17. listopada te 23. - 24. listopada 2021. organizira tečaj za čuvare planinske prirode u suradnji s Javnom ustanovom NP Risnjak u Crnom Lugu. Tečaj se provodi po Programu tečaja za čuvare planinske prirode, a namijenjen je planinarima zainteresiranim za skrb o zaštiti planinske prirode.

Predavanja i terenski rad vodit će planinari, stručni predavači iz područja zaštite prirode, djelatnici Javne ustanove Nacionalni park Risnjak i suradnici. Tečaj se održava u Crnom Lugu i na području Nacionalnog parka Risnjak.

Prijava

Radi velike zainteresiransti članstva i ograničenih kapaciteta tečaj je popunjen te se daljnje prijave ne primaju. Komisija za zaštitu prirode omogućit će prijave za daljnje tečaje kada to bude moguće te o tome obavijestiti članstvo HPS-a. Od prijavljenih kandidata bit će zatražena preslika diplome opće planinarske škole (ostvaruje se prednost pri upisu) i dokaz o članstvu u planinarskoj udruzi članici HPS-a (dokazuje se članskom iskaznicom s članskom markicom za tekuću godinu). Nakon provjere uvjeta za pristup tečaju, popis polaznika formira se prema redoslijedu prijave.

Troškovi

Neposredno prije početka tečaja Ured HPS-a poslat će račun za organizacijske troškove u iznosu od 200,00 kn po osobi. Uplatu organizacijskih troškova treba izvršiti na žiro-račun HPS-a. Troškovi smještaja i prehrane po vikendu su 280,00 kn (ručak i večera u subotu, noćenje te doručak i ručak u nedjelju), a uplaćuju se izravno u smještaju (Volonterski centar/NP Risnjak u Crnom Lugu). Noćenje je obavezno za sve sudionike tečaja.

Početak tečaja

Tečaj počinje prihvatom i registracijom sudionika u Upravnoj zgradi NP Risnjak u Crnom Lugu, 16. listopada 2021. od 8:00 do 9:00 sati. Predavanja započinju u 9:00 sati. Oprema potrebna za pohađanje tečaja:
• osobna planinarska oprema (gojzerice, ruksak i dr.) primjerena za terenski dio nastave u planinama
• pribor za pisanje.

Predznanje

Od polaznika se očekuje opće planinarsko znanje. Kontakt:
Komisija za zaštitu prirode HPS-a, zastita.prirode@hps.hr
Voditelj tečaja: prof.dr.sc. Davor Škrlec, 098/318-456, e-mail: davor.skrlec@gmail.com Slika.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.