Zatvara se planinarska kuća Oltari

četvrtak, 09.09.2021.

Slika.HPD Sisak izvješćuje da zbog promjene imovinsko-pravnog statusa zgrade u Oltarima nije u mogućnosti nastaviti upravljati planinarskom kućom Oltari (940 m) na sjevernom Velebitu te da ona od rujna 2021. prestaje biti planinarska kuća.

Planinarima je dobro poznato da su generacije sisačkih planinara uložile puno truda, ljubavi i materijalnih sredstava u uređenje i održavanje kuće u Oltarima, ali sudbina objekta je takva da HPD Sisak mora predati ključeve.

U zgradi koja se koristila kao planinarska kuća Oltari nekada je bila škola. Nakon prestanka potrebe za održavanjem nastave ona je došla u posjed Hotelijersko ugostiteljskog društva Velebit iz Senja te je godine 1989. sklopljen Ugovor o najmu između tog društva i Planinarskog saveza Hrvatske (danas Hrvatski planinarski savez, HPS), kojim je omogućeno da se dio kuće koristi za planinarske potrebe. Upravljanje je preuzeo HPD Sisak koji je od tada kontinuirano uređivao i održavao prostor na prvom katu zgrade, koji se sastoji od četiri prostorije i terase, dok se prizemlje zgrade koristilo kao ugostiteljski objekt otvorenog tipa. Kako se prostori prije toga dugo nisu koristili, bili su u zapušteni te je HPD Sisak uložio mnogo rada i sredstava da objekt dovede u funkcionalno stanje. Međutim, 2002. vlasnik je zgradu dao na prodaju, kao i niz drugih objekata koji su bili vlasništvo tvrtke Velebit iz Senja. HPD Sisak dao je tada ponudu za kupnju kuće, koju su pristali sufinancirati tadašnja Općina Sisak i Hrvatski planinarski savez. Na tu ponudu nikad nije bilo odgovora.

HPD Sisak pokušao je sudskim putem utvrditi i upisati svoje pravo vlasništva s obzirom na to da se dio objekta koristi više od 20 godina, no u tom postupku nije se došlo do povoljnog ishoda. U međuvremenu je objekt išao ponovo u prodaju s još većom cijenom, ali nije prodan. Naposlijetku je preuzimanjem senjskog poduzeća Velebit vlasnik objekta postao Coning d.d. iz Varaždina. Otvaranjem stečaja Coning d.d. je odlučio u stečajnom postupku prodati zgradu onome tko ponudi najpovoljniju cijenu dok je HPD Sisak primio obavijest da mora predati ključeve i napustiti objekt. HPD Sisak utvrdio je da nije u mogućnosti kupiti objekt a niti dalje skrbiti o njemu prema zadanim uvjetima.

Oltari se nalaze 10 km od Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, 9 km od svetišta Krasno i 13 km od mora. Zahvaljujući autobusnoj vezi iz Senja Oltari su važno ishodište za pohode na sjeverni Velebit.

Najnovije vijesti

Skupština UIAA 2021.

Skupština UIAA 2021.

25.10.2021.

U petak 22. i subotu 23. listopada 2021. održana je sjednica Glavne skupštine UIAA, krovne međunarodne planinarske asocijacije za planinarstvo i penjanje. Skupština je i ove godine zbog epidemioloških okolnosti održana je u formi telekonferencije uz sudjelovanje više od 110 delegata planinarskih saveza sa svih strana svijeta.

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.