Zatvara se planinarska kuća Oltari

četvrtak, 09.09.2021.

Slika.HPD Sisak izvješćuje da zbog promjene imovinsko-pravnog statusa zgrade u Oltarima nije u mogućnosti nastaviti upravljati planinarskom kućom Oltari (940 m) na sjevernom Velebitu te da ona od rujna 2021. prestaje biti planinarska kuća.

Planinarima je dobro poznato da su generacije sisačkih planinara uložile puno truda, ljubavi i materijalnih sredstava u uređenje i održavanje kuće u Oltarima, ali sudbina objekta je takva da HPD Sisak mora predati ključeve.

U zgradi koja se koristila kao planinarska kuća Oltari nekada je bila škola. Nakon prestanka potrebe za održavanjem nastave ona je došla u posjed Hotelijersko ugostiteljskog društva Velebit iz Senja te je godine 1989. sklopljen Ugovor o najmu između tog društva i Planinarskog saveza Hrvatske (danas Hrvatski planinarski savez, HPS), kojim je omogućeno da se dio kuće koristi za planinarske potrebe. Upravljanje je preuzeo HPD Sisak koji je od tada kontinuirano uređivao i održavao prostor na prvom katu zgrade, koji se sastoji od četiri prostorije i terase, dok se prizemlje zgrade koristilo kao ugostiteljski objekt otvorenog tipa. Kako se prostori prije toga dugo nisu koristili, bili su u zapušteni te je HPD Sisak uložio mnogo rada i sredstava da objekt dovede u funkcionalno stanje. Međutim, 2002. vlasnik je zgradu dao na prodaju, kao i niz drugih objekata koji su bili vlasništvo tvrtke Velebit iz Senja. HPD Sisak dao je tada ponudu za kupnju kuće, koju su pristali sufinancirati tadašnja Općina Sisak i Hrvatski planinarski savez. Na tu ponudu nikad nije bilo odgovora.

HPD Sisak pokušao je sudskim putem utvrditi i upisati svoje pravo vlasništva s obzirom na to da se dio objekta koristi više od 20 godina, no u tom postupku nije se došlo do povoljnog ishoda. U međuvremenu je objekt išao ponovo u prodaju s još većom cijenom, ali nije prodan. Naposlijetku je preuzimanjem senjskog poduzeća Velebit vlasnik objekta postao Coning d.d. iz Varaždina. Otvaranjem stečaja Coning d.d. je odlučio u stečajnom postupku prodati zgradu onome tko ponudi najpovoljniju cijenu dok je HPD Sisak primio obavijest da mora predati ključeve i napustiti objekt. HPD Sisak utvrdio je da nije u mogućnosti kupiti objekt a niti dalje skrbiti o njemu prema zadanim uvjetima.

Oltari se nalaze 10 km od Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, 9 km od svetišta Krasno i 13 km od mora. Zahvaljujući autobusnoj vezi iz Senja Oltari su važno ishodište za pohode na sjeverni Velebit.

Najnovije vijesti

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.