Zatvara se planinarska kuća Oltari

četvrtak, 09.09.2021.

Slika.HPD Sisak izvješćuje da zbog promjene imovinsko-pravnog statusa zgrade u Oltarima nije u mogućnosti nastaviti upravljati planinarskom kućom Oltari (940 m) na sjevernom Velebitu te da ona od rujna 2021. prestaje biti planinarska kuća.

Planinarima je dobro poznato da su generacije sisačkih planinara uložile puno truda, ljubavi i materijalnih sredstava u uređenje i održavanje kuće u Oltarima, ali sudbina objekta je takva da HPD Sisak mora predati ključeve.

U zgradi koja se koristila kao planinarska kuća Oltari nekada je bila škola. Nakon prestanka potrebe za održavanjem nastave ona je došla u posjed Hotelijersko ugostiteljskog društva Velebit iz Senja te je godine 1989. sklopljen Ugovor o najmu između tog društva i Planinarskog saveza Hrvatske (danas Hrvatski planinarski savez, HPS), kojim je omogućeno da se dio kuće koristi za planinarske potrebe. Upravljanje je preuzeo HPD Sisak koji je od tada kontinuirano uređivao i održavao prostor na prvom katu zgrade, koji se sastoji od četiri prostorije i terase, dok se prizemlje zgrade koristilo kao ugostiteljski objekt otvorenog tipa. Kako se prostori prije toga dugo nisu koristili, bili su u zapušteni te je HPD Sisak uložio mnogo rada i sredstava da objekt dovede u funkcionalno stanje. Međutim, 2002. vlasnik je zgradu dao na prodaju, kao i niz drugih objekata koji su bili vlasništvo tvrtke Velebit iz Senja. HPD Sisak dao je tada ponudu za kupnju kuće, koju su pristali sufinancirati tadašnja Općina Sisak i Hrvatski planinarski savez. Na tu ponudu nikad nije bilo odgovora.

HPD Sisak pokušao je sudskim putem utvrditi i upisati svoje pravo vlasništva s obzirom na to da se dio objekta koristi više od 20 godina, no u tom postupku nije se došlo do povoljnog ishoda. U međuvremenu je objekt išao ponovo u prodaju s još većom cijenom, ali nije prodan. Naposlijetku je preuzimanjem senjskog poduzeća Velebit vlasnik objekta postao Coning d.d. iz Varaždina. Otvaranjem stečaja Coning d.d. je odlučio u stečajnom postupku prodati zgradu onome tko ponudi najpovoljniju cijenu dok je HPD Sisak primio obavijest da mora predati ključeve i napustiti objekt. HPD Sisak utvrdio je da nije u mogućnosti kupiti objekt a niti dalje skrbiti o njemu prema zadanim uvjetima.

Oltari se nalaze 10 km od Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, 9 km od svetišta Krasno i 13 km od mora. Zahvaljujući autobusnoj vezi iz Senja Oltari su važno ishodište za pohode na sjeverni Velebit.

Najnovije vijesti

100. obljetnica planinarstva u Petrinji

100. obljetnica planinarstva u Petrinji

24.05.2022.

Kod planinarskog doma Matija Filjak na Hrastovičkoj gori kod Petrinje u nedjelju 22. svibnja održana je svečanost povodom 100. obljetnice HPD-a Zrin u Petrinji. Predsjednik HPS-a Darko Berljak istaknuo je da je HPD Zrin u Petrinji bilo formirano 1922. kao podružnica zagrebačkog Hrvatskog planinarskog društva i da se već u razdoblju do Drugog svjetskog rata istaknulo se kao jedna od najaktivnijih podružnica tadašnjeg HPD-a. Društvo je tijekom stotinu godina, od 1922. do danas djelovalo pod imenima Zrin, Zrinska gora, Petrinja, Gavrilović pa od 1999. ponovno Zrin.

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.