Mosor Film Festival

srijeda, 15.09.2021.

Od 9. do 12. rujna o.g. održano je 7. izdanje Mosor Film Festivala u organizaciji HPD-a „Mosor“ koje je na Mosor privuklo veliki broj zaljubljenika u planine i filmove, ali i u ostale vrste umjetnosti, poput književnosti, glazbe i plesa. Tijekom tri festivalske večeri posjetitelji su mogli besplatno pogledati 25 filmova, autora iz dosad rekordnih 12 država svijeta.

Slika.

Jedinstvena lokacija i pozitivna atmosfera, pozornica pod zvjezdanim nebom u srcu planine, daleko od prometnica i buke privukla je ove godine veliki broj domaćih i stranih autora koji su prijavili svoje pobjedničke filmove s gotovo svih najznačajnijih svjetskih festivala posvećenih planinskom filmu održanih u prošloj godini. To nas iznimno veseli i pokazuje kako Mosor Film Festival postaje prepoznatljivo mjesto za festivalskoj karti svijeta, ali istovremeno želimo dodatno ohrabriti naše, domaće autore, na snimanje, montažu i režiju filmova na temu planinarenja, alpinizma, speleologije, sportskog penjanja, turno skijanja, te zaštiti planinske prirode i kulture. Stoga smo još pred početak 7. MFF-a donijeli odluku o uvrštavanju nove nagrade u program sljedećeg izdanja festivala, „Najbolji hrvatski film“.

Stručni žiri u sastavu Jurica Pavičić (predsjednik žirija), Alen Munitić i Vladimir Mesarić nije imao nimalo lak zadatak odabrati najbolje, a nakon dugog vijećanja odlučili su ove godine dodijeliti dva specijalna priznanja. Prvo specijalno priznanje žirija su dodijelili filmu koji na vizualno poetičan i duhovan način dočarava suživot planine i ostataka planinskog stanovništva, „A sad se spušta večer“ (Maja Novaković, Srbija). Drugo specijalno priznanje žirija je otišlo filmu koji na režijski dojmljivo, minimalističkim sredstvima dočarava prijetnje i izazove istraživanja dubokih jama, „Teška“ (Marcin Polar, Poljska).

Glavnu nagradu - Grand prix 7. Mosor film festivala - žiri je jednoglasno dodijelio filmu koji vizualno raskošno prikazuje jedan od ekstremnih zakutaka planeta, a pri tom s gledateljima dijeli emociju susreta planinara i prirode, „Sibirsko ljeto“ (Natasha Sebire, Australija).

Publika je tijekom tri festivalske večeri najveći broj glasova dodijelila filmu „Veliki uspjeh“ (Ignasi Lopez Fabregas, Španjolska) koji je tako osvojio nagradu publike 7. MFF-a.

Osim filmova, posjetitelji su tijekom trajanja Festivala mogli poslušati promociju planinarskog vodiča „Po planinama Bosne i Hercegovine“ autora Zehrudina Isakovića, pogledati izložbu fotografija „95 vrhova za 95 godina Mosora“ kojom su mosoraši u prošloj godini usponima na 95 vrhova iznad 2.000 mnv obilježili 95. rođendan HPD-a „Mosor“, uživati u tradicionalnoj irskoj glazbi u izvođenju splitske planinske grupe „Harry and the Engineers“, upoznati se s projektom „Prenjski vuk“ Edina Durme, doživjeti site-specific zračni performance na trapezu, mlade cirkuske umjetnice Petre Najman iz Zagreba, sudjelovati u brojnim radionicama za djecu i odrasle, ali i pripomoći na jubilarnom 50. Šumskom danu Mosora u pošumljavanju opožarene površine sadnicama autohtonog hrasta medunca koje smo uzgajali proteklih godinu dana. Na ovaj se način broj zasađenih sadnica hrasta uokolo planinarskog doma „Umberto Girometta“ u proteklih godinu dana povećao na više od 500, a zahvaljujući njihovom zalijevanju tijekom izuzetno sušnog ljeta, sigurni smo kako će se uz našu pomoć izboriti za opstanak u mosorskom kršu i iznova zazeleniti ovaj kutak Mosora koji mosoraši neumorno pošumljavaju još od 1927. g.

Sljedeće godine, u program 8. Mosor Film Festivala uključujemo još najmanje jednu vrstu umjetnosti, ali nećemo kvariti iznenađenje. Posjetite nas od 8. do 11. rujna 2022. i provjerite što privlači toliko mnoštvo krajem ljeta na mosorsku livadu Ljuvač, tik pod planinarskim domom „Umberto Girometta“.

Denis Vranješ

predsjednik organizacijskog odbora Mosor Film Festivala

Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor" - Split

Slika 1 od 17.Slika 2 od 17.Slika 3 od 17.Slika 4 od 17.Slika 5 od 17.Slika 6 od 17.Slika 7 od 17.Slika 8 od 17.Slika 9 od 17.Slika 10 od 17.Slika 11 od 17.Slika 12 od 17.Slika 13 od 17.Slika 14 od 17.Slika 15 od 17.Slika 16 od 17.Slika 17 od 17.

Najnovije vijesti

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

11.10.2021.

Imajući u vidu da sva dokumentacija Hrvatskog planinarskog društva (HPD), kojemu je HPS tradicijski i pravni sljednik, kao i novija dokumentacija, predstavlja povijesnu građu od posebnog interesa za planinarsku udrugu u Hrvatskoj, HPS je u suradnji sa Samoborskim muzejom proveo inventarizaciju planinarske građe pohranjene u tom muzeju...

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.