Izvještaj: Val Grande in Verticale Climbing Meet 2021

subota, 18.09.2021.

Kada mi je moj penjački partner Nikola Kufrin (AO Velebit) krajem kolovoza predložio da se prijavimo za sudjelovanje na ovaj skup sufinanciran od HPS-a pomislio sam da smo debelo zakasnili i da se bar nekoliko naveza prijavilo prije nas. Na našu sreću to nije bilo tako i imali smo priliku prisustvovati na ovom zaista zabavnom skupu koji se održava po peti put. Također dobili smo priliku po prvi put penjati granit.

Ovaj skup organiziraju alpinisti rodom iz ovih krajeva kako bi barem malo produžili turističku sezonu u Valli di Lanzo, koja je inače ograničena na srpanj i kolovoz. Organizacijsko srce ovog susreta čine braća Matteo i Luca Enrico koji su u ovoj dolini prvenstveno popeli većinu smjerova. Skup je sličan našem GDSK-u ali s puno više organiziranih događaja poput radionice penjanja za djecu, tečaja penjanja klasika, MTB izleta, demonstracije paraglajdinga itd. Većina događaja je pod ingerencijom organizatora ali postoje neki, poput tečaja penjanja klasika i penjačkih izleta koji su pod ingerencijom CAI-a i za sudjelovanje u kojima je potrebno biti član CAI. Nikola i ja smo bili jedini stranci na ovom susretu što je izazvalo oduševljenje domaćina, i što nam je otvorilo mogućnost neformalnog sudjelovanja na nekim radionicama.

Prvi dan smo popeli klasični smjer Sentinella di Sea Sperone Nord o via Normale (5a/4b, 180 m) i to je bio naš prvi susret s granitom. Prvi dan je bilo predviđeno predavanje poznate talijanske alpinistice Federice Mingolle, no nažalost ona se taj dan ozlijedila u smjeru i predavanje je otkazano. Imali smo priliku družiti se sa svima već prvi dan na organiziranoj večeri na kojoj smo uspostavili i vrijedne kontakte.

Drugi dan smo penjali kratke sportske smjerove, a treći dan smo napravili kraću planinarsku rutu prije nego što smo se počeli pripremati za polazak kući.

Svakako svima preporučujem sudjelovanje na ovom skupu, a posebice onima koji mogu penjati klasike s ocjenama 6a naviše. Domaćini su ljubazni, ali trebate računati na to da je ovo Italija te da je poželjno imati znanje talijanskog jezika, jer poput većine Talijana ne govore engleski baš najbolje. Mogućnost za stvaranje novih penjačkih poznanstava je izrazitio velika, a pri tome ne treba zaboraviti da Torino nudi savršenu lokaciju za bavljenje alpinizmom. Granit u Alpama im je pod nosom, Mt. Blanc je na dva sata vožnje, a Ligurijske Alpe i vapnenac isto nisu daleko.

Za kraj smo talijanskim poznanicima promovirali hrvatska penjališta poput Biokova i Paklenice te smo ih pozvali da dođu na neko od budućih izdanja GDSK-a.

Vjerujem da ćemo se nas dvoje još koji put zateći na ovom skupu.

Mia Vrbanac Užarević

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.

Najnovije vijesti

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

11.10.2021.

Imajući u vidu da sva dokumentacija Hrvatskog planinarskog društva (HPD), kojemu je HPS tradicijski i pravni sljednik, kao i novija dokumentacija, predstavlja povijesnu građu od posebnog interesa za planinarsku udrugu u Hrvatskoj, HPS je u suradnji sa Samoborskim muzejom proveo inventarizaciju planinarske građe pohranjene u tom muzeju...

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.