Bunar Barhout

utorak, 28.09.2021.

Slika.

Bunar Barhout (poznatiji kao Bunar pakla ili Pakleni zdenac) je vrtača u Al-Mahari u Jemenu. Ima kružni ulaz širine oko 30 m na površini i dubok je 112 metara.
Lokalni mještani izbjegavaju ovu vrtaču jer vjeruju da je ondje zatvor za zloduhe, te da se predmeti, osobe i životinje koje se približe otvoru, budu usisane u nju. Za neke mještanje čak je i loša sreća govoriti o tome.

Unatoč tome, skupina omanskih speleologa, OCET članova (Oman Cave Exploration Team), uspješno se je 15.09.2021. godine spustila na samo dno jame. Tamo su pronašli kosture poginulih životinja, živuće zmije, male vodopade te uobičajene špiljske formacije (stalagmite i žuto-zelene špiljske bisere).

Speleolozi su uzeli uzorke vode, stijena, tla i ostatke životinja na daljnju analizu. Rezultati analiza bit će nakon obrade objavljeni.

Najnovije vijesti

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

11.10.2021.

Imajući u vidu da sva dokumentacija Hrvatskog planinarskog društva (HPD), kojemu je HPS tradicijski i pravni sljednik, kao i novija dokumentacija, predstavlja povijesnu građu od posebnog interesa za planinarsku udrugu u Hrvatskoj, HPS je u suradnji sa Samoborskim muzejom proveo inventarizaciju planinarske građe pohranjene u tom muzeju...

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.