Listopadski broj Hrvatskog planinara

subota, 09.10.2021.

Slika.

Iz tiska je izašao Hrvatski planinar za listopad 2021.

  • U uvodnom tekstu pročitajte kako je ekipa Osječana spojila planinarenje po vrhovima oko Baških Oštarija i uživanje u noćnom promatranju kiše meteorita.
  • Dugogodišnji urednik Hrvatskog planinara dr. Željko Poljak, prisjeća se uspona na himalajski vrh prije 50 godina. Na svoj prepoznatljiv šaljivi način, spaja svoju struku i veliku ljubav prema planinama.
  • Sljedeći tekst nas također drži prikovane za Himalaje. Prekaljeni himalajski treker Damir Šantek opisuje uspon na šestisućnjak Stok Kangri. Uspon je bio izuzetno naporan te autor do u detalje opisuje borbu njegovog tijela i planine. Ishod ove epske bitke morat ćete sami otkriti.
  • Složna ekipa na čelu s Deanom Jurčićem obišla je čitav niz poznatih vrhova iznad Logarske doline. Izuzetno pristupačnim stilom i sažeto opisuje ovaj, mogli bismo reći, planinarski klasik. Malo tko nakon ovog teksta neće poželjeti posjetiti Kamniško-savinjske Alpe.
  • Pogledajte ovaj niz bosanskih planina: Bjelašnica-Treskavica-Visočica-Vranica. Ovaj kvartet je na listi želja svakog ljubitelja visokog gorja, a kvačicu na svojoj listi pored ovih planina je stavio Robert Pocrnić. Sažetim tekstom opisao je uspone na ove planine te usputni posjet brojnim povijesnim i prirodnim znamenitostima.
  • Požežanin Višeslav Turković nam donosi tekst kako je ovog ljeta ekipa od 43 slavonska planinara posjetila otok Lastovo. Spoj hodanja i kupanja uvijek je dobitna kombinacija.
  • Za kraj spomenimo uvijek inspirativnog slijepog planinara Željka Brdala i njegovo neumorno osvajanje planinskih vrhunaca. On nam otkriva kako je, uz pomoć dvojice prijatelja, obišao vrhove Papuka i Krndije. Čestitamo!

Hrvatski planinar je časopis HPS-a koji izlazi od 1898. godine. Cijena pojedinačnog primjerka je 15 kuna, a godišnja pretplata koja uključuje 11 brojeva iznosi 150 kuna. Za sve informacije vezane uz narudžbu i pretplatu možete se obratiti na adresu hps@hps.hr.

Urednički odbor Hrvatskog planinara poziva sve planinare da šalju svoje tekstove, putopise i vijesti o aktivnostima planinarskih društava. Ne zaboravite: 'Ono što nije zapisano, nije se niti dogodilo!'

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.