Inventarizirana planinarska građa u Samoborskom muzeju

ponedjeljak, 11.10.2021.

Slika.U Samoborskom muzeju čuva se vrlo bogata planinarska ostavština. Ona uključuje najstarije dokumente o osnivanju HPD-a, prve sjednice, zapisnike, ali i dokumente vezane uz osnivanje mnogih planinarskih podružnica u Hrvatskoj te obilje fotografskog materijala, plakata, pozivnica, čestitaka, časopisa, novinskih izrezaka i knjiga. U stalnom su postavu Samoborskog muzeja i planinarske cipele, skije, krplje, dereze, štapovi, planinarski šešir sa značkama i bedževima te izbor tiskanog materijala vezanog uz HPD Japetić, društvo koje na ovome prostoru aktivno djeluje već gotovo stotinu godina. Zbog ograničenosti prostora, Muzej ne može izložiti više predmeta, no radi se na konstantnoj obradi postojećeg materijala, sređivanju i izučavanju, kako bi se mogle priređivati tematske izložbe. U Samoborskom muzeju su 1975., 1985., 1995., 2005. i 2010. postavljene posebne izložbe prigodom planinarskih jubileja, koje je posjetilo na tisuće posjetitelja jubilarnih pohoda Tragom prvog izleta HPD-a, a u njemu se također organiziraju i raznovrsne planinarske promocije knjiga i druge vrste događanja za planinare. Osim toga, okupljanjem kod Samoborskog muzeja svake godine započinje planinarski Sudnikov pohod po Samoborskom gorju. Muzej je ujedno prva kontrolna točka Samoborske obilaznice, najpopularnije planinarske obilaznice u Hrvatskoj. Povodom 145. obljetnice hrvatskog planinarstva prošle godine organizirana je, zbog okolnosti epidemije, i prva virtualna izložba o hrvatskom planinarstvu.

Slika.Imajući u vidu da sva dokumentacija Hrvatskog planinarskog društva (HPD), kojemu je Hrvatski planinarski savez tradicijski i pravni sljednik, kao i novija dokumentacija, predstavlja povijesnu građu od posebnog interesa za Hrvatski planinarski savez i cjelokupnu planinarsku udrugu u Republici Hrvatskoj, HPS je u suradnji sa Samoborskim muzejom proveo tijekom 2021. godine cjelovitu sistematizaciju i inventarizaciju planinarske građe. Riječ je vrlo obimnom poslu koji je trajao više mjeseci, a koji su neposredno proveli suradnici Komisije za povijest planinarstva Krunoslav Milas, Zdenko Kristijan i Darko Dömötörffy. Inventarizaciji je prethodilo preseljenje građe u novi prostor s boljim uvjetima za pohranu. Pregledom I izradom cjelovitog popisa građe omogućeno je jednostavnije pretraživanje i korištenje arhivske građe.

Dana 14. rujna 2021. u Samoborskom muzeju održan je sastanak s ravnateljicom Nikolinom Puljić Glasnović, na kojemu su sudjelovali Vladimir Novak, Borislav Aleraj, Krunoslav Milas, Darko Dömötörffy, Zdenko Kristijan i Alan Čaplar. Tom prilikom Samoborskom muzeju uručen cjelovit popis građe u Planinarskoj zbirci, koje je izrađen u postupku sistematizacije i inventarizacije. Dogovoreno je da će Muzej izvješćivati Savez o svakom potraživanju uvida u građu te da će se sklopiti sporazum o načinu čuvanja i korištenja građe. Dogovoreno je da se uskoro pristupi digitaliziranju građe te službenoj registraciji Planinarske zbirke u Hrvatskom muzejskom centru. Utvrđeno je također da se zbirka ne smatra zaključenom, tj. da će se omogućiti da se u zbirku primaju i novi prilozi koji su, prema mišljenju HPS-a, značajni za pohranu (npr. ostavština istaknutih planinara i slično).

Izvršni odbor HPS-a na sjednici 3. listopada 2021. pohvalio je članove koji su proveli cjelovitu inventarizaciju Planinarske zbirke u Samoborskom muzeju.

Planinarska zbirka u Samoborskom muzeju formirana je 1956. kada je Planinarski savez Hrvatske kustosu Samoborskog muzeja Ivici Sudniku i prof. Vladimiru Blaškoviću povjerio zadaću osnivanja Planinarskog muzeja. Zbirka je otvorena za posjetitelje 2. srpnja 1957., a Planinarski savez Hrvatske 22. srpnja 1957. imenovao je i poseban Odbor za sakupljanje materijala i uređenje Planinarskog muzeja koji su sačinjavali planinari Anđela Horvat, dr. Ivo Lipovšćak, Vladimir Horvat, Ivica Sudnik, dr. Lelja Dobronić i prof. Vladimir Blašković, a koji je nastavio s prikupljanjem i pohranjivanjem planinarske građe u Samoborskom muzeju.

Sažet pregled građe dostupan je na POVEZNICI.

Najnovije vijesti

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

Prikupljanje podataka za kalendar akcija HPS-a

15.10.2021.

HPS od 2001. izrađuje godišnji kalendar akcija koji obuhvaća važnije akcije udruga članica HPS-a. Na taj način omogućuje se zainteresiranim planinarima da pravovremeno planiraju svoje sudjelovanje u pohodima i akcijama tijekom godine. U 2021. godini kalendar akcija bio je zbog nemogućnosti planiranja većih akcija u okolnostima epidemije bolesti Covid-19 samo djelomično u funkciji. Sva planinarska društva pozvana su da isplaniraju i u pripremljeni obrazac unesu podatke o većim akcijama...

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Pragu održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

12.10.2021.

U Pragu je od 8. do 10. listopada održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA) a također i glavna skupština Balkanske planinarske unije (BMU). Ukupno u savezima udruženima u EUMA-u djeluje više od 2,6 milijuna registriranih individualnih članova.

Listopadski broj Hrvatskog planinara

Listopadski broj Hrvatskog planinara

09.10.2021.

Zlatnom bojom obojana šuma na Petrovoj gori, koja krasi naslovnicu listopadskog broja Hrvatskog planinara, podsjeća da jesen u planinama može itekako ponuditi lijep doživljaj. U novom broju pročitajte najnovije doživljaje naših suradnika...

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.