12. Pohod Planinarskim putem Velebno, 2021.

srijeda, 15.09.2021.

U organizaciji HPD Zagreb-Matica 12. rujna 2021. godine održan je 12. Pohod Planinarskim putom Velebno.

Slika.

Planinarski put Velebno je planinarska obilaznica koja obuhvaća 17 kontrolnih točaka koje su linijski povezane i obuhvaćaju područja srednjeg i južnog Velebita oko Baških Oštarija.

Za 12. Pohod odabrane su tri kontrolne točke iz obilaznice, a to su: KT1 Veliki Sadikovac (1286m), KT2 Konjevača (1381m) i KT4 Jama Sladovača (1030m).

Na Pohodu se okupilo 52 sudionika i člana planinarskih društava: HPD Zagreb-Matica, HPD Kapela, HPD Željezničar, PD Risnjak i HPD Vinica Karlovac.

HPD Zagreb-Matica sufinancirala je i osigurala autobus za sudionike Pohoda.

Okupljanje svih sudionika bile su Baške Oštarije odakle smo zajednički krenuli na prijevoj Takalice.

Pohod je započeo točno u 10 sati s prijevoja Takalice, predvođen vodičima HPD Zagreb-Matica slijedeći markiranu planinarsku stazu br. 20. Uz postepeni uspon od 390m, s uključenim odmorima, sudionici Pohoda stigli su za sat i pol na vrh Veliki Sadikovac (1286m).

Slika.

Na vrhu Veliki Sadikovac napravili smo jednosatnu pauzu koju smo iskoristili za okrjepu, druženje, fotografiranje te ispunjavanje i ovjeravanje dnevnika obilaznice.

Vrijeme je bilo idealno, temperatura od 16°C do 20°C uz blagi povjetarac, bez oblaka i sunčano.

Vodiči Pohoda su sudionike, prema predviđenom planu, organizirali u dvije skupine po kriteriju planinarskog iskustva i fizičke spreme.

Grupa A s vodičem Željkom Gnjatović odlazi s Velikog Sadikovca u smjeru zapada markiranom stazom br. 19 poznatom kao Vilijeva staza. Krećemo se prema Sladovačkim dolcima, Jami Sladovači i Baškim Oštarijama.


Nakon spusta u Sladovački dolac jedna grupa se odmara, a druga malim usponom do Sladovačke jame odlazi po žig obilaznice.
Nakon pauze, Grupa A odlazi u smjeru Baških Oštarija gdje dolazi u 15 sati.


Slika.

Grupa B s vodičem Dajanom Krnek kreće s Velikog Sadikovca u smjeru istoka markiranom stazom br.18b prema Sadikovačkim dolcima i Konjevači (1381m).
Grupa za otprilike sat vremena, preko Sadikovačkih dolaca, stiže na križanje staza Brušane - Konjevača sedlo - Piskovita kosica gdje je odmor prije zahtjevnog uspona na Konjevaču.
Na križanju, stazom preko livade ulazimo u šumu kroz krševit teren uz puno opreza, nakon čega počinje poznati strmi uspon kroz šumu do sedla između Male i Velike Konjevače.
Nakon sat i pol vremena i uspona od gotovo 450 metara visinske razlike stižemo na vrh Veliku Konjevaču (1381m).
Nakon duže pauze za odmor, okrjepu, uživanje i uzimanje žigova obilaznice PPV-a grupa istim putom silazi niz Konjevaču.
S križanja pod Konjevačom spuštamo se stazom u Brušane u trajanju od 2 sata gdje nas čeka autobus. Autobusom se vraćamo u Baške Oštarije do hostela Baške Oštarije gdje je organizirana podjela žiga Pohoda i veselo druženje.

U 19 sati sudionici 12. Pohoda Planinarskim putom Velebno krenuli su iz Baških Oštarija za Zagreb.

Zaključak

 1. Planinarski pohod Velebno je velikim odazivom sudionika zadržao svoj kontinuitet i opravdao svoju tradiciju unatoč prošlogodišnjem otkazivanju zbog mjera HZJZ-a vezanih za pandemiju COVID-19.
 2. Planinarska obilaznica po Planinarskom putu Velebno je sa svojih 17 kontrolnih točaka itekako atraktivna i izazovna za sve uzraste i ljubitelje planina, a osobito Velebita.
 3. HPD Zagreb-Matica ima obavezu da svake godine održava ovaj pohod, da usavršava obilaznicu PPV-a, kao i da radi na njenoj daljnjoj promociji.
 4. Organizatorski odbor 12. Pohoda PPV-a:
  Dajana Krnek, Željka Gnjatović, Mirjana Čavlina, Mato Šimičić, Ivana Buršić, Marijan Ruškač i Bruno Šibl
  Pomoćni vodiči: Marica Funarić, Vesna Slivar, Karmen Bankin i Branko Bednjanec
 5. Prijedlog za 13. Pohod Planinarskim putom Velebno 2022. godine
  Dabarska kosa – Planinarski dom Ravni Dabar – Ravni Dabar - Crni Dabar – Alaginac - Baške Oštarije

Izvješće sastavile: Željka Gnjatović i Dajana Krnek (HPD Zagreb-Matica)
Autori fotografija: Sonja Domić, Bruno Šibl i Dajana Krnek

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.

Najnovije vijesti

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

29.03.2023.

U 2024. godini obilježavat će se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Tim povodom HPS i planinarske udruge članice HPS-a izvest će niz aktivnosti. Među ostalim, na prijedlog HPS-a Hrvatska pošta izdat će na dan osnivačkog sastanka HPD-a 15. listopada prigodnu poštansku marku.

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

28.03.2023.

Redovni susret vodstva Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije ove je godine održan 24. i 25. ožujka u planinarskom domu na Uskovnici u Julijskim Alpama. Domaćin susreta bila je Planinska zveza Slovenije, a neposredan povod 130. obljetnica planinarstva u Sloveniji.

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

07.03.2023.

Na svojoj 21. sjednici 6. ožujka 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim prihvatljivim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.