12. Pohod Planinarskim putem Velebno, 2021.

srijeda, 15.09.2021.

U organizaciji HPD Zagreb-Matica 12. rujna 2021. godine održan je 12. Pohod Planinarskim putom Velebno.

Slika.

Planinarski put Velebno je planinarska obilaznica koja obuhvaća 17 kontrolnih točaka koje su linijski povezane i obuhvaćaju područja srednjeg i južnog Velebita oko Baških Oštarija.

Za 12. Pohod odabrane su tri kontrolne točke iz obilaznice, a to su: KT1 Veliki Sadikovac (1286m), KT2 Konjevača (1381m) i KT4 Jama Sladovača (1030m).

Na Pohodu se okupilo 52 sudionika i člana planinarskih društava: HPD Zagreb-Matica, HPD Kapela, HPD Željezničar, PD Risnjak i HPD Vinica Karlovac.

HPD Zagreb-Matica sufinancirala je i osigurala autobus za sudionike Pohoda.

Okupljanje svih sudionika bile su Baške Oštarije odakle smo zajednički krenuli na prijevoj Takalice.

Pohod je započeo točno u 10 sati s prijevoja Takalice, predvođen vodičima HPD Zagreb-Matica slijedeći markiranu planinarsku stazu br. 20. Uz postepeni uspon od 390m, s uključenim odmorima, sudionici Pohoda stigli su za sat i pol na vrh Veliki Sadikovac (1286m).

Slika.

Na vrhu Veliki Sadikovac napravili smo jednosatnu pauzu koju smo iskoristili za okrjepu, druženje, fotografiranje te ispunjavanje i ovjeravanje dnevnika obilaznice.

Vrijeme je bilo idealno, temperatura od 16°C do 20°C uz blagi povjetarac, bez oblaka i sunčano.

Vodiči Pohoda su sudionike, prema predviđenom planu, organizirali u dvije skupine po kriteriju planinarskog iskustva i fizičke spreme.

Grupa A s vodičem Željkom Gnjatović odlazi s Velikog Sadikovca u smjeru zapada markiranom stazom br. 19 poznatom kao Vilijeva staza. Krećemo se prema Sladovačkim dolcima, Jami Sladovači i Baškim Oštarijama.


Nakon spusta u Sladovački dolac jedna grupa se odmara, a druga malim usponom do Sladovačke jame odlazi po žig obilaznice.
Nakon pauze, Grupa A odlazi u smjeru Baških Oštarija gdje dolazi u 15 sati.


Slika.

Grupa B s vodičem Dajanom Krnek kreće s Velikog Sadikovca u smjeru istoka markiranom stazom br.18b prema Sadikovačkim dolcima i Konjevači (1381m).
Grupa za otprilike sat vremena, preko Sadikovačkih dolaca, stiže na križanje staza Brušane - Konjevača sedlo - Piskovita kosica gdje je odmor prije zahtjevnog uspona na Konjevaču.
Na križanju, stazom preko livade ulazimo u šumu kroz krševit teren uz puno opreza, nakon čega počinje poznati strmi uspon kroz šumu do sedla između Male i Velike Konjevače.
Nakon sat i pol vremena i uspona od gotovo 450 metara visinske razlike stižemo na vrh Veliku Konjevaču (1381m).
Nakon duže pauze za odmor, okrjepu, uživanje i uzimanje žigova obilaznice PPV-a grupa istim putom silazi niz Konjevaču.
S križanja pod Konjevačom spuštamo se stazom u Brušane u trajanju od 2 sata gdje nas čeka autobus. Autobusom se vraćamo u Baške Oštarije do hostela Baške Oštarije gdje je organizirana podjela žiga Pohoda i veselo druženje.

U 19 sati sudionici 12. Pohoda Planinarskim putom Velebno krenuli su iz Baških Oštarija za Zagreb.

Zaključak

 1. Planinarski pohod Velebno je velikim odazivom sudionika zadržao svoj kontinuitet i opravdao svoju tradiciju unatoč prošlogodišnjem otkazivanju zbog mjera HZJZ-a vezanih za pandemiju COVID-19.
 2. Planinarska obilaznica po Planinarskom putu Velebno je sa svojih 17 kontrolnih točaka itekako atraktivna i izazovna za sve uzraste i ljubitelje planina, a osobito Velebita.
 3. HPD Zagreb-Matica ima obavezu da svake godine održava ovaj pohod, da usavršava obilaznicu PPV-a, kao i da radi na njenoj daljnjoj promociji.
 4. Organizatorski odbor 12. Pohoda PPV-a:
  Dajana Krnek, Željka Gnjatović, Mirjana Čavlina, Mato Šimičić, Ivana Buršić, Marijan Ruškač i Bruno Šibl
  Pomoćni vodiči: Marica Funarić, Vesna Slivar, Karmen Bankin i Branko Bednjanec
 5. Prijedlog za 13. Pohod Planinarskim putom Velebno 2022. godine
  Dabarska kosa – Planinarski dom Ravni Dabar – Ravni Dabar - Crni Dabar – Alaginac - Baške Oštarije

Izvješće sastavile: Željka Gnjatović i Dajana Krnek (HPD Zagreb-Matica)
Autori fotografija: Sonja Domić, Bruno Šibl i Dajana Krnek

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.

Najnovije vijesti

Iz tiska izašao Planinarski kalendar za 2024. godinu

Iz tiska izašao Planinarski kalendar za 2024. godinu

11.12.2023.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2024. godinu, pod naslovom »Hrvatske planine kako ih vide ptice«. Kalendar sadrži atraktivne zračne fotografije hrvatskih planina planinarskog fotografa Tomislava Markovića (snimke dronom). Kalendar je posvećen 150. obljetnici organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, a u kalendaru su upisani svi izleti iz ciklusa »150 izleta za 150 godina planinarstva u Hrvatskoj«.

Međunarodni dan planina 11. prosinca

Međunarodni dan planina 11. prosinca

08.12.2023.

Jedanaesti prosinca obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez